Alles over
Bruin bier
Bij bruin bier denk je aan een donker glas ale aan de bar van een Engelse pub. Brown ale komt inderdaad uit Engeland, maar ook brouwerijen in andere landen weten hoe je een goed bruin biertje maakt. Per regio verschillen de bieren opvallend veel van elkaar. Hier lees je wat het onderscheid is en bij welk eten je een bruin biertje drinkt.
WAT IS BRUIN BIER?
De naam bruin bier heeft natuurlijk veel te maken met de kleur van deze biersoort. Het varieert van donker amber tot die bruin. De biersoort heeft een vrij lage bitterheid en smaakt vaak zoet. In Engeland en Amerika kennen we buin bier als 'brown ale', waar het aparte biersoorten zijn.
GESCHIEDENIS VAN BRUIN BIER
In Nederland en België noemen we deze biersoort ‘bruin bier’. In Engeland en Amerika bestel je een brown ale. Anders dan bij ons, is het in die landen een aparte biersoort. Als je denkt dat bruin bier zijn naam te danken heeft aan zijn kleur, dan denk je in de goede richting. De kleur varieert van donker amber tot diep bruin. In de 17e eeuw werd de term ‘brown ale’ gebruikt door Engelse brouwers voor hun mildere bieren. De bieren waren licht hoppig en volledig gebrouwen met bruine mout.
De Britten maakten al bruin bier in de 17e eeuw. Helaas werd dit rond 1800 een uitstervend biersoort. De brouwerijen gingen pale ale steeds vaker gebruiken als de basis voor hun bier, omdat dit veel goedkoper was. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd de ‘brown ale’ nieuw leven ingeblazen dankzij brouwerij Mann in Engeland. Toen was de biersoort nog een stuk sterker dan de bruine bieren die we tegenwoordig drinken. Rond 1920 gingen ook andere brouwerijen steeds vaker bruine bieren maken. De opkomst van bruin bier werd gestimuleerd door de sterke behoefte aan gebotteld bier in het Verenigd Koninkrijk. Door de jaren heen is bruin bier minder sterk geworden in vergelijking met de oorspronkelijke brown ale uit het noorden van Engeland. In België en Nederland zijn bruine bieren er altijd geweest. Denk bijvoorbeeld aan dubbel bier.
BROUWPROCES
Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten. Hier lees je meer over het algemene proces van bierbrouwen. Er zijn veel bruinbieren, van merken zoals Leffe en McChouffe.
SOORTEN BRUIN BIER
Door de verschillende manieren van brouwen en de voorkeuren per regio zijn er veel bruine bieren. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken.
-
Engelse brown ale komt uit het noorden van Engeland en is amberkleurig tot lichtbruin. De smaak is iets droger en sterker dan de brown ale die ze in het zuiden drinken. Daar zijn de bieren namelijk donkerder van kleur en zoeter van smaak. Beide soorten hebben nootachtige smaken. Ook chocola en koffie herken je in het bruine, Engelse bier.
- Een belangrijk verschil tussen de Amerikaanse varianten en de Engelse is de toevoeging van meer hop. In de Amerikaanse bruine bieren proef je meer hoppige bitterheid. De smaak van geroosterde mout, karamel en chocolade is kenmerkend en ze zijn vaak iets droger.
Verwar bruin bier niet met Nederlands oud bruin en Vlaams bruin. Dit zijn weer hele andere biersoorten.
BRUIN BIER GLAS
Omdat een bruin bier zo lekker weg drinkt, drink je het ook uit het bekende pint glas. Dit glas, ook wel bekend als een vaasje, heeft iedereen wel in huis. De randen zijn recht en lopen uit van onderen naar boven. Het Engelse pint glas loopt niet uit en heeft twee centimeter vanaf de bovenkant een bolling. Zo heb je een betere grip op het brede glas.
Schenken
Je schenkt een bruin bier net als pils. Houd het glas onder 45˚schuin en schenk het flesje voorzichtig leeg. Als het glas voller raakt, houd je het steeds rechter. Zo krijg je de perfecte schuimkraag. Oja, zorg er wel voor dat je glas schoon en koel is. Dit zorgt voor een lekker frisse smaak.
BRUIN BIER & ETEN
De zoete toffee en nootachtige smaken van bruin bier gaan goed samen met hartig eten. Denk aan oude kaas, geroosterd vlees, gegrilde vis of herfstgroenten. Bruin bier is ook ideaal om mee te koken. Wees creatief met je recepten en blus af met een bruin bier.
Maak je een van de volgende gerechten? Schenk dan ook een lekker bruin biertje voor jezelf in.
- De licht bittere smaak van bruin bier gaat goed samen met mild vlees. Een gebakken lamsrack met aardappelen en groente is hierbij een echte aanrader.
- Ga je liever voor vegetarisch? Dan drink je jouw donkere biertje met herfstgroenten, zoals portobello.
- Sluit je diner af met een kaasplankje met oude kruimelkaas. Erg lekker met een brown ale.