Skip to main content

Alles over


Kriek bier

Kriek
Kriek

Een vreemde eend in de bijt tussen de speciaalbieren: kriek bier. Speciaal door de zeer fruitige smaak van het bier. Door, jawel, de toevoeging van maar liefst 25% echt fruit! Bij uitstek geschikt voor een middag op een terras in de zon. Dit friszure biertje is namelijk een echte zomervriend.

Bekijk hier alle kriek bieren

Wat is kriek bier?

Kriek bier is lambiek met de toevoeging van fruit. De kleur van kriek bier hangt dan ook af van het fruit dat is toegevoegd, net zoals de smaak. Over het algemeen is de smaak friszuur. En dat maakt kriek bier een eerlijke dorstlesser!

infografiek voor biersoorten Kriek bier

Geschiedenis van kriek bier

Dit zoetzure fruit bier werd vroeger gemaakt van echte krieken. En dan komen we meteen bij de naam. Krieken is namelijk het Vlaamse woord voor kersen. De krieken worden oorspronkelijk toegevoegd aan half jong lambiek bier. Deze kersen kwamen uit het plaatsje Schaarbeek in België, vlakbij Brussel. Ook het lambiekbier werd bij onze Zuiderburen gebrouwen.

Tegenwoordig kopen kriek brouwers hun krieken in Belgisch Limburg, Duitsland of Denemarken vanwege de goede reputatie en prijs. Maar ook omdat de krieken in Schaarbeek, de plek van oorsprong, zeldzaam zijn geworden.

Brouwproces

Kriek bier is dus een combinatie van fruit en lambiek bier. Laten we beginnen met de lambiek. Deze wordt gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop. Lambiek bier ontstaat na de spontane gisting van wilde gisten in de lucht. Hierna worden de krieken toegevoegd. Na zo’n 8 tot 12 maanden in een eikenhouten vat wordt het bier gefilterd van de overgebleven pitten en pellen van de krieken. Daarna kan het gebotteld worden en rijpt het bier verder in de fles door lage nagisting.

Per liter bier wordt zo’n 200 gram morellen toegevoegd. Dit zijn zure rode kersen die ook na het rijpen zuur blijven. Niet geschikt om zo te eten maar wel voor in kriekbier.

Helaas worden de meer commerciële varianten van kriekbier vaak gezoet om een groter publiek aan te spreken. Om het drankje nog sneller te produceren wordt vaak vruchtensap toegevoegd in plaats van echte krieken. De basis voor deze rosébieren is witbier.

Kriek bier vs. lambiek en geuze

Kriek, lambiek en geuze bier worden vaak door elkaar gebruikt. Ze verschillen van elkaar maar zijn toch verwant. Hoe zit dat?

Lambiek bier

Lambiek bier is de basis van kriek en geuze bier. Laten we daar dus eens mee beginnen. Lambiek bier kan direct van de eikenhouten vaten gedronken worden. Het bier bevat vrijwel geen koolzuur en heeft dus in een glas ook geen schuimkraag. De smaak is zuur, dit maakt lambiek bier tot een ultieme dorstlesser. Je komt het helaas niet veel meer tegen. Slechts een aantal kroegen rondom Brussel verkopen nog lambiek bier.

Kriek bier

Kriek bier is gemaakt van 2 dingen: fruit en lambiek bier. Oorspronkelijk werd dit bier gemaakt met krieken, kersen dus. Tegenwoordig zijn er ook varianten op de markt met bijvoorbeeld frambozen, perzik, druiven of aardbeien. Kriekbier is ontstaan doordat de Belgen probeerden om lambiek bier minder zuur te maken. Fruit was de oplossing.

Geuze bier

Geuze bier is een mix van jong (1 jaar oud) en ouder (2 tot 3 jaar oud) lambiek bier. Deze worden samen gebotteld. Omdat jong lambiek bier nog niet klaar is met fermenteren, gaat dit proces in de fles nog verder. Dit resulteert in een grote hoeveelheid koolzuur. Geuze bier was eerst alleen van het vat verkrijgbaar, totdat brouwers het idee kregen om champagneflessen te gebruiken. Deze zijn natuurlijk gemaakt voor bubbels. Een nieuw soort koolzuurrijk bier was geboren. Deze ontdekking van hergisting op fles zorgt voor een revolutie onder de Brusselse brouwers. Geuze is het bier dat inmiddels symbool staat voor de stad Brussel.

Kriek bier glas

Kriek bier drink je uit een mooi tulpglas. Het aroma van het bier blijft hier goed in hangen.

Schenken
Schenk het bier in één keer leeg in het glas en swirl het rustig rond in het tulpglas om de geuren vrij te krijgen.

Afschuimen
Kriek bier schuim je niet af. Laat je schuimkraag met rust. Het weet precies wat het moet doen.

Kriek bier & eten

Kriek bier is met zijn friszure smaak en alcoholpercentage van rond de 5% een heerlijk biertje voor in de zomer. Door zijn fruitige smaak valt het bier ook heel goed te combineren met eten. Denk bijvoorbeeld eens aan: 

Salade: net als fruit in de sla kan een fruitig kriek biertje hier ook goed bij. Probeer bijvoorbeeld eens deze salade met pompoen en gebakken brie. Zomers smullen!
Brie: een kaas die erg goed past bij kriek bier. Denk ook eens aan andere zachte kazen zoals ricotta, een zachte geitenkaas of zelfs feta.
Brownies: wat past er beter bij fruit dan chocolade? Niks! Maak zelf smeuïge brownies en serveer hier kriekbier bij. Wil je het serieuzer aanpakken? Maak dan deze chocoladetaart. Om je vingers bij op te eten.

Dorst gekregen?

Na een lange warme dag sluit je je avond af met een lekker fris kriek biertje. Neem er een zomerse salade bij en vertel je buurman de verschillend tussen kriek, lambiek en geuze bier. Want nu ben jij een echte kenner. Geniet van deze fruitige rakkers!

Bekijk hier alle kriek bieren

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.