Skip to main content

Alles over


Porter bier

Porter bier
Porter bier

Een afgeleide van bruin bier en een lichtere versie van stout bier: porter bier. Dit Londense bier is niet meer weg te denken uit alle pub’s en café's. We kijken naar de herkomst van het bier, hoe het gebrouwen wordt en het verschil met andere bieren. Welkom in de wereld van het porter bier.

BEKIJK ALLE PORTER BIEREN

Wat is porter bier?

Porter bieren hebben een licht tot donkerbruine kleur met vaak een robijnrode gloed. De biersoort heeft een gematigde bitterheid. Je komt smaken tegen van gebrande en geroosterde mout. Porter bier is vaak een sterke biersoort, maar het alcoholpercentage varieert tussen 4% en 10%.

infografiek voor biersoorten Porter

GESCHIEDENIS VAN PORTER BIER

Porter bier komt oorspronkelijk uit Londen. De naam is afkomstig van de sjouwers uit de 18e eeuw. Deze ‘porters’ brachten de goederen aan land of aan boord. Hier waren toen nog geen machines voor. Aan het eind van een zware dag lustten deze mannen graag een porter biertje. Een iets sterker biertje dan het gemiddelde bier van die tijd.

In verhalen uit 1721 wordt al geschreven over porter bier. Het is waarschijnlijk een afgeleide van de bruine bieren uit Londen. De stijl komt voort uit een biermix genaamd ‘Entire’ en was een voorloper op het stout bier. Porter was het eerste bier dat bij de brouwerij rijpte. Daarvoor rijpten bieren vaak nog door bij de kopers of in de winkel. Porter bier was meteen ready to drink.

De meeste porter bieren worden nog steeds in Engeland gemaakt. Ook in de rest van Europa, zoals Estland, Duitsland en Oekraïne, zijn ze fan en de Russen en Amerikanen drinken ook graag een porter biertje.

BROUWPROCES

Porters zijn licht tot donkerbruin van kleur en hebben vaak een robijnrood tintje. Het bier wordt gemaakt van bruine mout en veel hop. Het is een bovengistend bier met een geroosterde smaak. Die ontstaat omdat er smaken van bittere chocolade, koffie of drop ontstaan bij het drogen van mout boven een open vuur. Tegenwoordig maken veel brouwerijen verschillende smaken porter bier, zoals honing, vanille, pompoen en chocolade. Sommige speciale porters worden gerijpt in oude bourbonvaten die een mooie smaak afgeven aan het bier.

SOORTEN PORTER BIER

In verschillende delen van de wereld worden porters gemaakt die allemaal net een beetje anders zijn.

Porter vs. stout

Eerst nog even iets over het verschil tussen porter en stout. De namen porter en stout worden vaak door elkaar gebruikt. Officieel is het wel een ander soort bier. Door veel te experimenteren met het brouwen van porters ontstond stout porter, een stevigere variant. Stout is namelijk Engels voor stevig. Deze variant werd al snel kortweg stout genoemd; een alcoholrijkere variant van de porter. Nu zijn de meeste porters zwaarder dan stouts. Het is dus steeds lastiger om te bepalen of een biertje een porter is of stout bier. Neem dus gewoon aan wat er op het etiket staat en geniet van je bier.

  • American porter: deze vorm van porter heeft geen sterk gebrande of geroosterde smaak. Vaak zijn smaken van koffie, karamel en chocolade te herkennen. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4% en 7,5%.
  • Baltic porter: een bier met de volle moutsmaak van bruin bier en een geroosterde maar geen gebrande smaak. Omdat dit bier vroeger een lange zeereis moest maken, wordt veel hop toegevoegd. Door hop blijft het bier namelijk langer houdbaar. Wat je ook kunt herkennen is een zoete hint van donker fruit, zoals bessen, want niet alle suiker is volledig vergist. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%.
  • English porter: oorspronkelijk zou dit bier een blend zijn van 3 bieren, beter bekend als ‘Entire of Three Threads’. Het was het eerste gemixte bier dat werd afgestemd op de smaak van de drinker. Tegenwoordig worden Engelse porters gebrouwen met geroosterde of gebrande mout. De smaak is heel licht zoet en weinig hoppig. Hij is zachter, zoeter en meer karamelachtig dan de robust porter, met een lager alcoholpercentage van 4% tot 7%.
  • De robust porter zit tussen een normale porter en een stout bier in. In de smaak kun je geroosterde cacao ontdekken, een geroosterde moutsmaak ontbreekt. Hop bitterheid is duidelijk aanwezig. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5% en 7%.
  • Een Smoked porter is hetzelfde als een robust porter maar dan met een houtgerookte mout als basis.

PORTER BIER GLAS

Porter bier drink je uit een nonic pint. Een bijna cilindervormig glas met een kleine richel aan de bovenkant waardoor je ‘m goed vast kunt houden.

Schenken
Schenk je porter bier in een keer uit onder een hoek van zo’n 45˚.

Afschuimen
Een porter bier schuim je niet af. Laat de mooie schuimkraag z'n eigen ding doen.

PORTER BIER & ETEN

Dit wat donkerder zwaardere bier voelt zich ook thuis in de keuken. De algemene terugkerende smaak is vaak geroosterde en soms gebrande mout en smaken als karamel, noten en chocolade. Dit licht zoete bier past goed bij:

Geroosterd of gegrild vlees. Daar kan die sterke smaak van een porter goed tegenop. Maak bijvoorbeeld eens een gegrilde biefstuk met spekjes. Ook in een stoofpotje met vlees is porter bier lekker.

Oesters: klinkt misschien bijzonder maar dit is een hele goede combinatie. Een klassieker zelfs.

Chocoladecake met frambozen: Maak je graag toetjes dan is dit er wel een om je vingers bij af te likken; chocoladecake met frambozen.

DORST GEKREGEN?

Probeer eens een van de vele smaken van porter bier. Nu jij alles weet over porter bier kun je mooi je vrienden en familie hierover vertellen tijdens de borrel.

BEKIJK ALLE PORTER BIEREN

ONTDEK OOK DEZE BIEREN:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.