ALLES OVER
Saison bier
Je zit met je vrienden om de tafel. Er zijn net een paar saison biertjes ingeschonken. Kom maar op met die sterke verhalen. Maar wat weet jij eigenlijk van saison bier? Weet je bijvoorbeeld welke kruiden en specerijen hier allemaal in zitten? Of waarom saison bier ook wel eens liefkozend ‘farmhouse’ bier wordt genoemd? Wij duiken in de wereld van saison.
WAT IS SAISON BIER?
Saison is een kruidige en hoppige biersoort met een fris karakter. De brouwers voegen vaak kruiden of specerijen toe aan saison bier, zoals gember of koriander. Dat zorgt voor een bijzondere smaak van deze bier. De kleur van saison bier is blond tot amberkleurig en het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 6,5%.
GESCHIEDENIS VAN SAISON BIER
Saison bier is van oudsher een seizoensbiertje uit het Belgische Wallonië. In die streek waren brouwerijen onderdeel van grote boerderijen. Ze werden ‘hoevebrouwers’ genoemd. Hieraan heeft saison dan ook de bijnaam ‘farmhouse’ te danken.
Op deze brouwerijen werd in de winter lichtalcoholisch bier gemaakt. Dat lieten ze ver uitvergisten, zodat er vrijwel geen suiker meer in zat. Er werd veel hop gebruikt om het bier goed te houden tot in de zomer. Er waren toen nog geen koelkasten en hop is een natuurlijk conserveringsmiddel. In de zomer werden extra werknemers ingehuurd, die het land opgingen met een biertje. Dit was namelijk een deel van hun loon. Van een groot deel van de oogst werd in de winter daarop weer nieuw bier gebrouwen. Zo overspande het bier de seizoenen en dus werd het ‘saison’ genoemd.
Seizoensarbeiders mochten vroeger tijdens het oogstseizoen een maximum van 5 liter saison bier drinken op één dag.
Dit bier dreigde een tijdje terug in de vergetelheid te raken totdat er een ware opleving was in de Verenigde Staten. Het is dus niet gek dat saison bier tegenwoordig naast België vooral in Amerika wordt gebrouwen.
BROUWPROCES
Brouwers van saison bier hebben criteria opgesteld waar het bier volgens hen aan moet voldoen. Hier mag op maximaal twee punten van worden afgeweken. Wijkt het meer af? Dan is het geen saison bier. De criteria zijn:
Smaak & kleur
- Goed gehopt en/of gekruid
- Bier van een hoge gisting met nagisting in de fles
- Alcoholpercentage van 5% tot 6,5%
- Donker blond tot amberkleurig
- Hoge vergistingsgraad die zorgt voor een ‘droog’ bier
- Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, al is het mogelijk andere granen zoals tarwe te gebruiken
- Dorstlessend karakter
Overige eisen
- Gebrouwen in de provincie Henegouwen, België
- Vooral regionaal verkrijgbaar
- Afgevuld in flessen van 75 cl
Vaak worden er nog extra kruiden en specerijen toegevoegd aan saison bier. Maar dit is geen criterium. Zo wordt er gebruik gemaakt van sinaasappelschil, koriander en gember en een peperige soort gist. Nu worden saison bieren het hele jaar lang gebrouwen; hulde aan de koelkasten. Het zijn tegenwoordig goudblond tot amberkleurige, ongefilterde bieren.
MEER OVER SAISON BIER
Saison bier is een bier van de omgeving. Het wordt vaak gemaakt met regionale ingrediënten die altijd iets van elkaar verschillen in smaak of werking. Er zijn dus veel verschillende saison bieren. Dit zijn echter geen aparte soorten.
Saison wordt nog wel eens blond bier genoemd. Theoretisch gezien niet verkeerd aangezien blond bier ook geen soort op zich is. De blonde saison bieren zijn dus net zo goed blond bier.
SAISON BIER GLAS
Drink je saison bier uit een snifter en wals je bier kort om die mooie aroma’s vrij te laten. Geen snifterglas in huis? Een tulpglas doet het ook goed voor dit bier.
Schenken
Schenk je bier in een keer leeg in een snifter- of tulpglas onder een hoek van 45˚.
Afschuimen
Schuim je saison bier niet af. Laat de schuimkraag met rust, die weet precies wat het zelf moet doen.
SAISON BIER & ETEN
Saison bier is vrij fruitig en weinig hoppig. Citrussmaak is aanwezig en er zijn vaak kruiden en specerijen, weliswaar subtiel, te herkennen in het bier. Een biertje drinken bij het eten? Waarom niet? Saison bier combineert goed met deze gerechten:
- Geitenkaas: dit subtiele maar smaakvolle bier past goed bij een zacht gerijpte geitenkaas.
- Kalkoen: bij een rustiek biertje hoort een rustieke vogel. Kalkoen of kip uit de oven past goed bij dit boerenbier.
- Vis: een licht visje met citroen wordt nog lekkerder met een citrusachtige saison.