Skip to main content

Alcoholvrije bubbels

Elk feest moet gevierd worden. En dat doe je natuurlijk met een mooie fles champagne. Maar wat nou als je (even) geen alcohol drinkt? Dan ga je voor alcoholvrije bubbels! Door een glas alcoholvrije mousserende wijn in te schenken kun je gewoon gezellig mee proosten!

Dry january header

Shop je alcoholvrije mousserende wijn

Alcoholvrije Champagne, bestaat dat?

In de volksmond spreken we vaak van alcoholvrije champagne. Maar wist je dat dit (nog) niet bestaat? In de Champagnestreek zijn ze namelijk nog niet begonnen met het maken van alcoholvrije dranken. Gelukkig zijn er al wel genoeg alcoholvrije mousserende wijnen, zoals een Freixenet sparkling white of de alcoholvrije wijnen van Faber. De term alcoholvrije mousserende wijnen wordt alleen in de volksmond niet vaak gebruikt. Alcoholvrije champagne klinkt net wat bekender. Maar als je het hierover hebt, bedoel je dus mousserende wijnen zonder alcohol.

Top 3 alcoholvrije mousserende wijn

Hoe maak je alcoholvrije bubbels?

Er zijn verschillende technieken om alcoholvrije wijn te maken. Vacuüm distillatie is één van de technieken. Hierbij wordt de wijn vacuüm getrokken op kamertemperatuur. Door de lage druk verdampt de alcohol maar blijven suiker, zuren en mineralen behouden. Een nadeel is dat sommige andere vluchtige elementen, zoals geuren, ook verdampen. Ondanks die verdamping, behoudt de wijn toch veel van z’n oorspronkelijke karakter.

Omgekeerde osmose

En andere techniek is omgekeerde osmose. Wat? Kort gezegd houdt dit in dat alle ingrediënten in wijn (water, alcohol en smaakstoffen) door een superfijn filter worden gehaald waarbij de alcohol achterblijft. Het nadeel is dat hier ook hier meerdere vluchtige elementen worden weggefilterd die je eigenlijk in de wijn wilt behouden.
Naast alcohol, gaat er dus altijd iets van de originele smaak van de wijn verloren bij het de-alcoholiseren van wijn. Maar er blijft alsnog een lekkere alcoholvrije bubbel over.

Hoe smaakt alcoholvrije mousserende wijn?

Fris, fruitig en vaak iets zoeter dan een normale bubbel. Alcohol geeft namelijk body aan de wijn. Daarom wordt de alcoholvrije mousserende wijn iets zoeter gemaakt, om het toch die extra body te geven. Doordat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van de vacuümtechniek blijven oorspronkelijke aroma’s en smaken van wijn steeds beter bewaard. Mooie vooruitgang dus! 

Meer weten over alcoholvrije wijnen? Ontdek de lekkerste 10 alcoholvrije wijnen in onze alcoholvrije wijn test of bestel direct je alcoholvrije wijn.

Meer alcoholvrij inspiratie

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.