Bier ingrediënten
Bier, we drinken het allemaal. Maar weet je eigenlijk wel wat er in zit? Dat het iets met graan en hop te maken heeft, is bekend. Maar hoe bier aan z’n smaak komt is een ander verhaal. Wij zetten alle ingrediënten op een rij en leggen uit wat de biertermen EBU en EBC
WAT ZIT ER IN BIER?
Dit verschilt natuurlijk per biersoort. Elke biersoort heeft weer z’n eigen speciale samenstelling van ingrediënten. Over het algemeen kunnen we zeggen dat bier bestaat uit gist, hop, een graansoort en water.
Gist
Gist is eigenlijk geen ingrediënt maar een ‘beestje’. En wel een schimmel. Klinkt vies maar dit micro-organisme is verantwoordelijk voor het omzetten van suikers in alcohol en koolzuurgas. Als de kwaliteit van het gist niet goed is kunnen de andere ingrediënten nog zo goed zijn; je bier zal niet lekker smaken.
Er zijn ongeveer 1000 soorten gist. Deze zorgen voor verschillende soorten gistingen. Bovengisting vindt bijvoorbeeld plaats tussen de 15˚ en 25˚ Celsius. Door de hogere temperatuur worden tijdens de vergisting meer aroma’s en bijproducten gemaakt. Hierdoor zijn bovengistende speciaalbieren vaak complex van smaak.
Wil je meer weten over biergisting? Lees dan hier verder.
Hop
Hop werd vroeger aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel. Tegenwoordig verzorgt hop de bitterheid en aroma’s in het bier. Er zijn meer dan 80 soorten hop. De soort bepaalt niet alleen de bitterheid en het aroma maar ook de dikte van de schuimlaag en de houdbaarheid van het bier.
Graan
Om bier te maken moet altijd gebruik worden gemaakt van granen. Vaak niet in de pure vorm, maar gemout. Tijdens het mouten wordt het graan verwerkt tot droge gekiemde korrels. Deze korrels noemen we dus mout. Hoe hoger de droogtemperatuur, des te donkerder de mout. Die kleur is uiteindelijk verantwoordelijk voor de kleur én de smaak van het bier.
Mout kun je naast drogen ook branden of roosteren. Hierdoor wordt bier donkerder en bitterder.
Allergisch voor gluten? Kies een biertje dat wordt gebrouwen met wilde rijst, boekweit, quinoa, gierst of amarant.
Water
Bier bestaat voor zo’n 95% uit water. Water geleidt smaken zoals bijvoorbeeld zoet en bitter. Daarnaast neemt het ook andere elementen op. Denk bijvoorbeeld aan vitaminen, proteïnen en mineralen. Ook al proeft water op zichzelf nergens naar; zonder water krijgt het bier dus geen smaak. Grappig toch?
Nu je weet welke ingrediënten bier heeft, ben je vast ook benieuwd naar het brouwproces. Bier brouwen.
BIERTERMEN
Biersoorten kun je omschrijven met EBU en EBC. Deze gegevens zeggen namelijk iets over de smaak en kleur van het bier. Dus ook over de samenstelling van de ingrediënten.
EBU
Om bitterheid van bier uit te drukken wordt in Europa gesproken over EBU (European Bitterness Unit). Je hebt hierboven gelezen dan hop voor de bitterheid in bier zorgt. De hoeveelheid hop hangt dus nauw samen met de EBU. De IBU, ook wel international bitterness unit, is een vergelijkbare term. Deze wordt vooral in de VS gebruikt en kan afwijken van de EBU.
EBC
EBC is een maat om kleur van het bier aan te geven en hangt samen met het gebruikte graan voor het biersoort. Deze maatstaf is bepaald door de European Brewery Convention. Ten indicatie: Blond bier heeft een EBC-score van 10. En een donkere stout of porter een EBC-score van rond de 120.
Als je nu een biertje drinkt weet je tenminste precies wat er in zit. Ook handig voor liefhebbers met allergieën of intoleranties. Vergeet niet dat veel brouwers nog andere ingrediënten gebruiken om smaak of aroma toe te voegen aan bier, zoals fruit en smaakstoffen. Zo verassen de brouwers je telkens weer met hun variaties op de samenstelling van bier.