Zo doe je dat:
Koken met bier
DO’S EN DONT’S WANNEER JE KOOKT MET BIER
Koken met bier hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je moet alleen wel bewust het juiste biertje kiezen. We zetten een paar belangrijke punten op een rij, om te voorkomen dat je biergerecht niet mislukt.
- Kies voor smaken die vergelijkbaar zijn of ga, als je iets meer uitdaging zoekt voor contrasterende smaken, tussen het bier en het eten.
- Stoofpotje op het menu? Hoe langer bier kookt, hoe sterker de smaak wordt. Kies dus bij gerechten die lang opstaan voor bieren die niet te sterk of te bitter van zichzelf zijn.
- Oeps! Toch teveel bier gebruikt en is je gerecht te bitter? Voeg een beetje gepureerde wortel, citroensap, of zoete vruchten toe. Die zorgen ervoor dat de smaken weer beter in balans komen. Je kunt hiervoor ook een scheut zoete sherry toevoegen.
- Bier zonder uitgesproken smaak? Niet gebruiken. Dat voegt echt niets toe aan je gerecht. Saai in de fles is smaakloos op je bord.
- De gekozen biersoort geeft de unieke smaak aan je gerecht. Zorg er wel voor dat je de biersoort bewust kiest. Een ander biertje kan namelijk een totaal andere smaak aan je bierrecept geven. In de tabel hieronder zie je welke smaken je proeft in welke biersoort. Ook geven we vast aan bij welke gerechten de biersoorten passen.
Maak je een stoofpotje? Voeg dan pas 15 minuten voordat je de stoofpot van het vuur haalt het bier toe. Zo komt de smaak het best tot z’n recht.
WELK BIER BIJ WELK GERECHT?
BIERSOORT | WAT PROEF JE? | PAST GOED BIJ |
---|---|---|
Lichte frisheid |
Amuses of het aperitief |
|
Sinaasappelschil, koriander, licht zuur en licht zoet |
Lichte salades met vis of gevogelte, fruitige lichte desserts |
|
Banaan en kruidnagel |
Lichte salades of pikante gerechten |
|
Zurig tot bitterzuur |
Saladedressings, of zoetzure stoofschotels met bijv. gevogelte of konijn |
|
Hoppig met citrus, bitter |
Witlof, spruitjes, koolsoorten of pikant Oosters of Latijns Amerikaanse eten |
|
Knisperend fris, fruitige en licht kruidige tonen |
Zachte geitenkaas, kalkoen en vis met citroen |
|
Koffie, bittere chocolade |
Wild zoals hert, konijn of fazant |
|
Toffee, koffie en karamel; zoetig |
Geroosterd of gegrild vlees, stoofpotjes, chocolade en rood fruit |
|
Licht: bloemig, fruitig mild tot licht bitter |
Salades met gerookte vis, een zwaarder blond bier is ook lekker in sabayons |
|
Karamel, bloemig en fruitig, licht gebrand |
Paddestoelen, licht zoete- en kaas desserts |
|
Fruitig, bloemig en wijnachtig |
Marinades voor rundvlees en wild |
|
Karamel, zoetig |
Pittige worst, gehaktballetjes |
|
Kruidig, zoet bitter, fruit |
Gebonden soepen met bruine bonen of linzen |
|
Zoetzuur, fris, kersen |
Saladedressing, sauzen bij gevogelte of kalfsvlees |
|
Licht zoet en licht hoppig |
Stoofpotjes met wild en rundvlees, gebonden sauzen |
KLASSIEKE COMBINATIES MET BIER
Ben je nog op zoek naar wat bierrecepten om je vingers bij af te likken? Wij hebben drie klassiekers met bier voor je op een rij gezet.
- Stoofpotje met bier. Perfect voor die regenachtige herfst- en winterdagen.
- Stoofpotje van rundvlees met bokbier. Het bokbierseizoen is in oktober in volle gang. Mis deze kans niet om er eens een lekker recept mee te maken.
- Mosselen gestoomd in bier. Eet je mosselen altijd met witte wijn? Experimenteer eens met bier! Vervang in dit recept de wijn voor bier.
- Bier-prei-pie: alleen al omdat het zo leuk klinkt. Een heerlijk vega gerecht met blond bier.