Alles over
Lambiek bier
De oudste biersoort onder de huidige biersoorten: lambiek bier. De lange geschiedenis en het speciale brouwproces maken lambiek uniek in z’n soort. De zurige smaak is niet voor iedereen weggelegd, maar de liefhebber weet de weg naar Lembeek nog steeds te vinden voor de beste lambiek bieren. Lees verder om alles te weten te komen over dit typische bier.
WAT IS LAMBIEK BIER?
Lambiek bier is een unieke biersoort uit het Belgische Pajottenland. Het bier komt tot stand door spontane gisting en rijpt tot wel 3 jaar in eikenhouten vaten. De spontane vergisting komt tot stand door het wort bloot te stellen aan de open lucht. Het klimaat waarin lambiek wordt gebrouwen zorgt voor een zurig, oud leerachtig en nostalgisch smaakje. En precies dát maakt dit bier zo bijzonder.
Het brouwproces
Het brouwproces van lambiek bier is anders dan bij alle andere biersoorten. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van verse hop, maar van drie jaar oude hopbellen. Hop zorgt normaal gesproken juist voor de bitterheid in bier, maar oude hop heeft de bitterheid verloren en zorgt vooral voor de bewaarbaarheid van lambiek bier. De wilde gist zorgt voor de karakteristieke smaak van lambiek bier en maakt het een heerlijke dorstlesser.
Een ander unicum aan het brouwproces is dat het plaatsvindt door spontane gisting. Het is niet onder- of bovengistend, maar een biersoort van ‘spontane gisting’. Dit werkt als volgt: Na het brouwen en filteren, komt het wort terecht in een zogenaamd koelschip. In deze platte bak is het mengsel blootgesteld aan de lucht. De brouwers zetten de ramen open en gaan naar huis. In de lucht die de ruimte binnenkomt zitten gisten die zich mengen met het wort. Daarna pompt men de wort naar de grote, houten vaten die ‘foeders’ heten. Zo ontstaat de spontane vergisting van lambiekbieren, die jaren in beslag kan nemen.
Bier op vat
Na deze fase gaat de gisting door in eikenhouten vaten. Een echte oude lambiek wordt 3 jaar bewaard in de oude houten vaten. Dit is meteen nog een belangrijk kenmerk van een lambiek; de oude vaten in oude brouwerijen. Spinnenwebben in de brouwerij zijn eerder regel dan uitzondering. Deze nostalgische omgeving zorgt voor het unieke karakter van lambiek bier. De Zennevalei en het Pajottenland in België hebben de beste eigenschappen om de lekkerste lambiek bieren te brouwen. Hoewel de bereidingswijze wereldwijd gebruikt wordt, heeft het bier nergens zo’n karakteristieke smaak als in de omgeving van Lembeek aan de rivier de Zenne. Ben je een keer in de buurt? Laat de kans om het beste lambiek bier te proeven dan niet aan je voorbij gaan.
Geschiedenis van lambiek bier
De nostalgie rond lambiek bier kenmerkt zich ook door de lange geschiedenis. Lambiek is de oudste van de nog bestaande biersoorten. Er zijn aanwijzingen dat het al rond 1300 gemaakt werd. Uit een document van stadsontvanger Remi le Mercier van Halle, uit 1559, blijkt dat er al lange tijd lambiek bier gebrouwen werd. In dit document wordt een recept beschreven met ca. 50% tarwe. Extra tarwe is een vaak voorkomende eigenschap van lambiek, maar tegenwoordig geldt hiervoor een vereiste van minimaal 30%. Het recept uit 1559 komt in feite meer in de buurt van witbier.
De naam ‘lambiek’ wordt voor het eerst vermeld in 1794. Faro, een bier dat van lambiek gemaakt wordt door kandijsuiker toe te voegen, was voor de 18e eeuw nog niet bekend in Brussel. Maar in de noordelijke Nederlanden werd faro al gedronken in de 16e en 17e eeuw. En dan vooral in Zeeland, Delft en Dordrecht.
Soorten lambiek
Er zijn drie biersoorten die lambiek als basis hebben:
- Faro: heeft een zoet-zurige smaak en een alcoholpercentage tussen de 4,5 - 5,5%. Het wordt gemaakt door kandijsuiker toe te voegen aan lambiek. Door deze zoete toevoeging was faro vroeger vooral populair bij vrouwen en kinderen. Vanaf 1885 werd Faro gemaakt met lambiek van minder goede kwaliteit, waardoor de populariteit afnam. De beste lambiek werd vanaf toen gebruikt voor geuze bier. Vanaf begin jaren ‘70 nam de interesse weer toe.
- Geuze bier: is een mengsel van oude en nieuw lambiek dat verder gist op de fles. Dit mengen wordt ‘steken’ genoemd. Deze sprankelende biersoort wordt geleverd in champagneflessen. Benieuwd naar het hele verhaal hierachter? Lees dan verder over Geuze bier
- Kriek bier: ook wel ‘kriekenlambiek’, ontstaat door zure kersen toe te voegen aan lambiek bier. Deze kersen noemen ze in Vlaanderen ‘krieken’. Men is hier ooit mee begonnen omdat de zure lambiek niet geliefd was bij het grote publiek. Het toevoegen van de zoete smaken moest hier verandering in brengen. Inmiddels worden er ook andere vruchten toegevoegd, zoals appel, banaan, framboos en perzik. Die dranken zijn bekend als fruit bier.
Lambiek bierglas
Het gele tot amberkleurige bier schenk je in een bekerglas met een dikke bodem; een tumbler glas.
Schenken
Schenk het bier in één vloeiende beweging leeg in het glas. Houd het glas hierbij een beetje schuin.
Afschuimen.
Lambiek bier heeft een kleine schuimkraag die snel inzakt. Dit kraagje laat je lekker met rust na het schenken
Lambiek bier & eten
De complexe zure smaken van lambiek noem je ‘rinzig’. Liefhebbers drinken lambiek als dorstlesser op het terras, maar probeer het ook eens naast een van deze gerechten:
- De zurige, rinzige smaak is nog lekkerder bij een frisse salade, zoals deze Crispy Caesar Salade.
- Ook zachte, romige kaassoorten zijn lekker bij een lambiek biertje. Past ook goed bij het nostalgische karakter van de biersoort. Probeer het eens bij dit gerecht van camembert met vijgen.
- Fruitsmaken zijn een ideale combinatie met lambiek. Dit gerecht van frozen fruit is lekker fris bij je biertje in de zomer.
Dorst gekregen?
Nu je het bijzondere verhaal achter lambiek bier weet, geniet je nog meer van dit biertje. Ben je toch niet helemaal fan van de typische smaak van lambiek bier, maar houd je wel van een goede dorstlesser? Ga dan voor een kriek. Net zo bijzonder, maar dan met de toevoeging van zoete smaken van krieken.