5x de lekkerste
Zomerbieren
WAAROM IS SPECIAALBIER EIGENLIJK SPECIAAL?
Hoe hip zo’n lekker fris glas tegenwoordig ook is, speciaalbier heeft een lange traditie. Onder speciaalbier verstaan we ieder biertje dat geen pilsner is. De opmars van speciaalbier begon met de opkomst van de zogenoemde ‘gastro pubs’ in Londen: informele eetcafés waar je hoge kwaliteit ‘pub food’ eet. Denk aan culinaire hamburgers met handgesneden friet of ‘fish and chips’ met verse kabeljauw. Dit alles wordt geserveerd met ambachtelijke speciaalbieren van locale brouwers of zelfs limited-edition bier van grote brouwers. De hype was geboren toen zelfs topkok Ferran Adrià een speciaalbier liet brouwen om in zijn toenmalige restaurant El Bulli te schenken. Er gingen meer sommeliers overstag en tegenwoordig bestaan er zelfs biersommeliers, die de specifieke smaken van bier combineren met culinaire hoogstandjes. Ook thuis wordt er steeds vaker speciaalbier gedronken. Vooral wijndrinkers die behoefte hebben aan meer variatie proberen van alles uit.
In welk glas schenk je speciaalbier? Probeer je aan de volgende regel te houden: hoe lager het alcoholpercentage, hoe langer en smaller het glas. Een zwaar bier mag in een korter en breder glas.
De 5 lekkerste zomerbieren bij Gall & Gall:
LIEFMANS FRUITESSE
Deze sprankelende zomerbier heeft een lichtrode kleur. Geniet van de frisse en intense smaak van roden vruchten zoals: aardbeien, frambozen, krieken, vlierbessen en bosbessen. Drink hem ijskoud ‘on the rocks’. Verfrissend en fruitig, wat wil je nog meer deze zomer?
AMSTEL RADLER
De Amstel Radler is ook een perfect biertje voor de zomer. Het is een natuurlijk mix van bier en citroenwater. Dit maakt ‘m fris en fruitig met een laag alcoholpercentage (2%). Liever helemaal geen alcohol? Probeer dan eens de Amstel Radler 0.0% Net zo verfrissend, zonder alcohol!
IJ WIT
Deze lokale speciaalbier komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Amsterdam. Hij is licht troebel, mooi goud van kleur en heeft een mooie, zachte schuimkraag. De tarwemout geeft een lekker frisse smaak aan dit witbiertje. Door het toevoegen van korianderzaad en citroen tijdens het brouwen proef je in de IJ Wit licht kruidige en citrusachtige tonen. Door de licht zoete afdronk is de IJ Wit een heerlijke dorstlesser deze zomer.
LA CHOUFFE
La Chouffe herken je aan de kabouter op de fles. Het verhaal gaat dat in de kleine brouwerij dappere kabouters unieke speciaalbieren brouwen, zoals de blonde La Chouffe. Het alcoholpercentage van dit biertje is iets hoger dan de vorige bieren(8%), maar dit maakt hem nog steeds heerlijk voor een zomerse avond. De fruitige La Chouffe is gekruid met koriander en heeft een lichte hopsmaak.
DESPERADOS
Desperados is het eerste bier waar tequila aan is toegevoegd. In 1995 werd dit bier voor het eerst gebrouwen in Frankrijk en in 1996 heeft Heineken de brouwerij overgenomen. De tequila maakt de smaak iets minder bitter, lekker fris en dus ideaal voor de zomer!
PROOST!
De drinktemperatuur, ook wel schenktemperatuur genoemd, is heel belangrijk bij een speciaalbier. Elk type heeft een andere drinktemperatuur en daar moet je rekening mee houden. Meestal kun je de juiste schenktemperatuur op het etiket vinden.
IETS ANDERS DAN BIER DEZE ZOMER?
Wat dacht je van een heerlijke cocktails? Probeer eens een Gin-Tonic, Moscow Mule of Mojito! Of kijk eens wat voor cocktails je nog meer kunt maken met wodka, rum en gin. Toch liever mixen met wijn? Dan is Sangria een goede optie! Ga voor de klassieker of varieer met verschillende wijnen, vruchten en kruiden.