Ontdek cocktails
Cocktails met ei
Gebakken, gekookt of lekker gevuld, met Pasen worden er in Nederland vele eitjes verslonden. Maar rauwe eieren eten ho maar, iedereen weet dat je hier goed ziek van kunt worden. Eieren worden in de cocktail wél wereld gebruikt voor een zijdeachtige textuur en een schuimend uiterlijk van de drankjes. Durf jij het aan? Wij zetten de spannendste cocktails met ei voor je op een rij.
1. WHITE LADY
De White Lady heeft haar naam te danken aan de witte kleur. Je kunt ‘m ook zonder eiwit maken, maar dit zorgt juist voor de bijzondere textuur, kleur en schuimlaag. Én het paastintje natuurlijk!
Ingrediënten:
- 50 ml gin
- 25 ml Cointreau
- 25 ml vers citroensap
- Eiwit van 1 vers ei
- Citroenschil
Zo maak je ‘m:
Vul de cocktail shaker met de gin, Cointreau, het verse citroensap en het eiwit van één ei. Even goed shaken. Voeg vervolgens wat ijsblokjes toe. Shake nog een keer totdat de shaker goed koud aanvoelt.
Écht koud? Dan mag je het mengsel uitschenken in een martiniglas. Garneer met een schijfje citroen.
2. WHISKY SOUR
De whisky sour is een echte klassieker, hij behoort tot een van de oudsten in de cocktailfamilie. Heb je geen zin in gedoe en hou je van whisky? Dan is de whisky sour een cocktail voor jou! Het enig wat je nodig hebt is whisky, citroen, suiker en een ei.
Ingrediënten:
- 60 ml whisky (of bourbon)
- 30 ml verse citroensap
- 15 ml Monin suikersiroop
- Angostura bitter
- 1 ei
Zo maak je ‘m:
Schenk de whisky, citroensap, suikersiroop en Angostura bitter in een shaker. Breek het ei en splits het eigeel van het eiwit. Doe het eiwit in de shaker en schudden maar. Zodra het eiwit in schuim is veranderd vul je de shaker met ijsblokjes en shake je nog een keer. Vul het glas met ijsblokjes en strain de cocktail in het glas. Voor de garnering kun je wat sinaasappelschil gebruiken.
3. RED EYE
Deze cocktail ken je misschien uit de film 'Cocktail' met Tom Cruise. Deze cocktail is niet voor mietjes, hij schijnt te helpen tegen een kater... Durf jij ‘m aan?
Ingrediënten:
- 15 ml vodka
- 1 blikje bier
- 180 ml tomatensap
- 1 rauw ei
Zo maak je ‘m:
Pak een grote mok of glas en doe daar een laagje wodka in. Daarna voeg je de tomatensap, het bier en een heel ei toe. Niet roeren of shaken maar gewoon zo op drinken. Cheers!
4. Eggnog
Eggnog, ook wel eierpunch. Deze cocktail is niet alleen populair met kerst maar is ook uitermate geschikt voor bij de paasbrunch!
Advocaat wordt nog wel eens gezien als de Nederlandse eggnog, ze lijken ook nogal op elkaar, lees hier de verschillen tussen eggnog en advocaat.
Ingrediënten:
- 175 ml bourbon of rum
- 700 ml volle melk
- 240 ml room
- 5 eieren, gescheiden
- 130 gram suiker
- 3 kaneelstokjes
- 1 vanillestokje
- 1 tl vers geraspte nootmuskaat
Zo maak je ‘m:
Verhit als eerste de melk en room met de kaneelstokjes in een pannetje. Meng daarna de eidooier en suiker in een grote kom. Voeg de melk toe in de kom en schenk er wat brandy, bourbon of rum bij. Je kunt dit mengsel het beste een nacht in de koelkast laten staan. Spatel het opgeklopte eiwit de volgende dag door het mengsel, garneer met wat nootmuskaat en klaar is kees!
5. PORNSTAR MARTINI
De pornstar martini is een perfecte mix tussen fruitig, fris en zoet. De combinatie van passievrucht, limoen en vanille maakt de cocktail favoriet bij de dames.
Zo drink/eet je ‘m:
Je begint met het uitlepelen van de halve passievrucht. Drink daarna een shotje champagne. Vervolgens kom je pas aan bij het martini glas. De drank Martini heeft overigens weinig te maken met deze cocktail, alleen het glas wordt gebruikt voor deze pornstar cocktail.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 50 ml vanille wodka
- 50 ml Passao
- 50 ml champagne of prosecco
- 1 limoen
- 1 passievrucht
- 100 ml tropische duodrink
- 2 tl poedersuiker
- 2 el eiwit
Zo maak je ‘m:
Om te beginnen zet je de martiniglazen in de koelkast zodat deze goed koud worden. Pers de limoen uit en doe met de wodka, Passoa, duodrink, eiwit en de ijsblokjes in een cocktailshaker. Shaken maar! Deze workout hoeft maar 15 seconden te duren. Schenk de cocktail in de martiniglazen en garneer met een halve passievrucht on top. Schep wat poedersuiker op elke passievrucht. Schenk daarna wat champagne in een shotglaasje en serveer dit naast het martiniglas.
MEER INSPIRATIE?
Liever een cocktail zonder ei? Kijk eens op de Cocktails voor meer inspiratie of ga gelijk naar andere populaire cocktails zoals de Tom Collins, Negroni, Mojito of de Manhattan. Mixen maar!