Collins
Perfect voor een zonnige dag in de tuin, of als frisse brunchcocktail. Er bestaan inmiddels legio varianten op deze tijdloze en dorstlessende cocktail. Wij gaan hier voor vrij klassiek, door de voorloper van gin te gebruiken, onze oer-Hollandse jenever.
5 min bereiden
4 ingrediënten
1 glas
178 kcal
€2,45 per glas
€1,87 per glas
Ingrediënten
- 60 ml jonge jenever
- 10 ml suikersiroop
- 60 ml sodawater
- 30 ml citroensap
- 1 schijfje citroen
- Maraschinokers (of een verse kers)
- IJs
- Cocktailshaker
- Short tumbler glas
Zo maak je de Collins
- Vul een shaker met ijsblokjes.
- Voeg de jenever, citroensap en suikersiroop toe en shake totdat de shaker goed koud aanvoelt.
- Schenk uit in je met ijsblokjes gevulde glas.
- Vul aan met het sodawater.
- Garneer met de citroen.
- Drop er de klassieker der cocktailgarnituren op. Omdat de maraschinokers het leven van onze Collins gewoon vrolijker maakt.
Van Collins naar Tom Collins
In het begin van de 19de eeuw geboren. Hij werd voor het eerst gemengd in het Limmer's hotel in Londen, door een barman die Collins heette. De basis was oorspronkelijk jenever. Maar later werd deze vervangen door Old Tom Gin. Daarna werd er vaak gerefereerd naar de Collins als Tom Collins. De Tom Collins is dus met gin en de Collins met jenever.
Alcoholvrije Collins
Om een alcoholvrije Collins te maken vervang je de jenever door de Hooghoudt Zero Zero no 24. De ode aan Hooghoudt’s Rijke Jenever No. 24, die ook wel wat weg heeft van een meer aromatische gin.
Blackberry Collins
Ingredienten:
- 60 ml gin
- 30 ml vers citroensap
- 15 ml eenvoudige siroop
- Handvol verse bramen
- Spuitwater
- IJs
- Bramen en een schijfje citroen, ter garnerin.
Instructies:
- Muddle de bramen in een shaker.
- Voeg gin, vers citroensap en eenvoudige siroop toe.
- Voeg ijs toe, schud goed en zeef in een Collins-glas gevuld met ijs.
- Vul aan met spuitwater.
- Garneer met bramen en een schijfje citroen.