Espresso Martini
Dessert, koffie en digestief in één. Deze Espresso Martini is de ultieme afsluiter van een mooi diner. De Britse bartender Dick Bradsell heeft het drankje bedacht en de rest is geschiedenis. Thuis kun je deze stijlvolle cocktail ook heel gemakkelijk maken.
5 min bereiden
3 ingrediënten
1 glas
209 kcal
€2,89 per glas
€1,02 per glas
Ingrediënten
- 30 ml koffielikeur
- 30 ml wodka
- 30 ml espresso
- 3 koffieboontjes
- Optioneel: suiker-siroop 5 ml
- IJs
- Cocktailshaker
- Martiniglas
Zo maak je de Espresso Martini
- Voeg je dranken toe in de shaker. Geen zorgen, de espresso mag warm zijn.
- Houd je van een zoetere Espresso Martini, dan voeg je ook suikersiroop toe.
- Shaken maar!
- Vul de shaker aan met ijs en shake nog een paar keer goed door tot je shaker beslaat.
- Schenk je mooi schuimende martini (zonder ijs) in je glas.
- Laat de koffieboontjes drijven op je schuimlaagje.
Kerst editie: Baileys Chocolate Mocha Martini
Ingrediënten:
- 50 ml Baileys Chocolate
- 25 ml Smirnoff Wodka
- 25 ml verse espresso
- 10 ml Monin Sucre
- Schaafsel van melkchocolade
- 3 koffiebonen
Zo maak je de Baileys chocolate mocha Martini:
- Zet een verse espresso en verzamel alle ingrediënten en benodigdheden.
- Doe Baileys Chocolate, Smirnoff Vodka, espresso, Monin Sucre en ijsblokjes in een shaker.
- Schud stevig 10-15 seconden.
- Zeef de cocktail in een coupe- of martiniglas.
- Strooi chocoladeschaafsel erover en voeg 3 koffiebonen toe.
- Serveer en geniet direct. Cheers!
165cl
Espresso Martini Cocktailpakket
Maak het jezelf makkelijk met ons complete cocktailpakket. Alles wat je nodig hebt voor een verfijnde en smaakvolle ervaring, zorgvuldig samengesteld en direct bij je thuis bezorgd.
Ontdek nog meer smaakvolle mogelijkheden met onze uitgebreide selectie cocktailpakketten! Laat je verrassen door de diverse wereld van cocktails met onze hoogwaardige ingrediënten en deskundig samengestelde pakketten. Bekijk onze andere cocktailpakketten en ontdek gemakkelijk nieuwe lekkere cocktails!
De geschiedenis van de Espresso Martini
In 1983 maakte een goed uitziende dame haar entree in Brasserie Soho in Londen. Ze was op zoek naar een cocktail die haar een kick zou geven: een cocktail van uitersten. Toen cocktaillegende Dick Bradsell dit hoorde, dacht hij meteen aan de koffiebonen die overal op de bar lagen.
Aangezien men destijds bijna alleen maar wodka dronk, lag het voor de hand om dit ook in de cocktail te gebruiken. Vervolgens voegde hij er nog iets zoets aan toe om de smaak draaglijk te maken. En zo is de Espresso Martini geboren. De ontstaansgeschiedenis van de Espresso Martini doet het nog altijd goed op feestjes, waar je deze cocktail trouwens ook goed als digestief kunt drinken.
Hoe krijg je een schuimlaag op Espresso Martini?
Je schud de ingrediënten eerst een minuut zonder ijs. Daarna open je de shaker en voeg je ijs toe. Schud hierna nog een tijdje krachtig voor een mooie schuimlaag. Plaats een cocktailzeef op de bovenkant van de cocktailshaker en giet de inhoud in een martiniglas. En zo heb je een Espresso Martini met een prachtige schuimlaag.
Waarom heet het een Espresso Martini?
"Espresso" verwijst naar de sterke koffie die als basis van de cocktail wordt gebruikt. "Martini" verwijst naar het klassieke cocktailglas dat traditioneel wordt gebruikt. Hoewel de traditionele martini doorgaans bestaat uit gin en droge vermout, verwijst de term in dit geval naar het glas en niet noodzakelijkerwijs naar de ingrediënten van de klassieke martini.