Alles voor de perfecte
Kerst tafel
De feestdagen staan voor de deur en voor veel mensen betekent dat: STRESS! Wil jij ook met kerst alles tot in de puntjes geregeld hebben, maar zorgt dit wel voor slapeloze nachten? Dan hebben wij wat tips voor de perfecte kersttafel. Zo wordt de stress hopelijk iets minder en kun je ook een beetje van de voorpret genieten!
LEES ALLES OVER:
- De voorbereiding: een goede voorbereiding is het halve werk! Hoe dek jij de tafel? Gebruik je naambordjes of menukaartjes? En wat zet je deze kerst op tafel?
-
Tijdens het diner: ook tijdens het diner zijn er dingen waar je op moet letten. Hoe schenk je wijn en hoe houd je wijn op de juiste temperatuur? En weet jij hoe je een fles champagne hoort open te maken?
-
Natafelen: misschien wel het leukste van het hele diner: natafelen. Doe jij dit met leuke spelletjes of een lekkere after dinner cocktail?
BEREID JEZELF GOED VOOR - Decoraties, gerechten en dé perfecte wijn!
Een goede voorbereiding is het halve werk! Bedenk dus ruim van te voren hoe jij wilt dat je kersttafel eruit gaat zien, wat voor gerechten je serveert en welke wijn daarbij past. Daar kunnen wij je bij helpen!
DIY: naambordjes en menukaartjes
Wil jij echt uitpakken? Maak dan zelf naambordjes en menukaartjes. Wist je bijvoorbeeld dat je makkelijk naambordjes kunt maken met een stuk dik papier en een kurk? Schrijf de naam op het papier en snijd met een stanleymes een stukje in de kurk. Stop het papier erin en voìla! Het perfecte naambordje! Bekijk de hele uitleg op de website van de Libelle! Een menukaartje maak je gemakkelijk op een A4’tje. Vouw deze dubbel en plak aan de binnenkant het uitgeschreven menu. De voorkant kun je leuk versieren!
Tijd om de kersttafel te dekken
Met het kerstdiner pak je natuurlijk uit. Het is tenslotte feestelijker en meestal uitgebreider dan een ‘gewoon’ etentje op zaterdagavond. Dus dek je de tafel ook op die manier. Bijvoorbeeld met een loper of tafelkleed, mooi servies, katoenen servetten en kaarsen. Het bestek leg je neer op volgorde van de gangen (van buiten naar binnen), met de dessertlepel boven het bord. De wijnglazen plaats je boven het bord, met het glas voor de eerste gang aan de rechterkant. Wil je het wat moderner aanpakken, dan kun je ook bij elke gang een nieuw glas en nieuw bestek op tafel leggen.
Vind de juiste recepten
Dit is misschien wel het lastigste van de hele voorbereiding: de recepten uitzoeken. Je kunt natuurlijk de makkelijke, maar lekkere weg kiezen: gourmetten. Wil je liever zelf een diner op tafel zetten, dan hebben wij genoeg heerlijke recepten! Zo kun je bijvoorbeeld voor een gevulde kalkoen kiezen als hoofdgerecht of juist voor een gekruide rosbief gaan. Benieuwd welke wijn het beste past bij jouw gerecht? Vind ‘m met behulp van de wijnwijzer.
Dé perfecte wijn bij ieder gerecht
Bij een prachtig kerstdiner hoort natuurlijk een overheerlijke wijn. Een goed passende wijn kan namelijk het gerecht nóg beter laten smaken. Meestal kies je bij het combineren voor evenwicht en harmonie. Een klassieke combinatie is het schenken van een stevige rode wijn bij een mals stukje biefstuk. Maar soms bereik je het beste balans juist met contrast. Een voorbeeld is een sauvignon blanc combineren met gefrituurde gerechten. De knisperende zuren van een sauvignon blanc is namelijk een geweldig tegenhanger van vettige smaken. Meer weten over welke wijnen het beste passen bij jouw gerechten? Lees meer over de lekkerste wijnen voor een onvergetelijk kerstdiner.
TIJDENS HET DINER
Tijdens het diner wil je natuurlijk dat alles op rolletjes loopt. Ook hier hebben wij de beste tips voor, maar vergeet vooral ook niet zelf te genieten!
Wijn schenken doe je zo
Decanteren kun je een half uur van tevoren doen. Maar wat is decanteren eigenlijk? Het betekent simpelweg het overgieten van de wijn. Door wijn te decanteren geef je als het ware meer zuurstof aan de wijn. De smaakstoffen en geuren komen hierdoor goed vrij. Gebruik een karaf voor het decanteren. Dit staat extra feestelijk, vooral met de kerst, en is ook nog eens hartstikke functioneel! Schenk een klein beetje wijn in de karaf en draai deze rond en gooi daarna het beetje wijn weg. Alle geurtjes en stofjes van de wijn die de laatste keer in de karaf zat haal je hiermee weg. Schenk daarna met een kolkende beweging de wijn in de karaf. Klinkt dit toch lastig? In de video op de pagina ‘Hoe decanteer je wijn’ leggen we uit hoe je dit doet.
Wijn op de juiste temperatuur
De temperatuur van de wijn is hartstikke belangrijk. De temperatuur beïnvloedt namelijk de geur én de smaak van je wijn. Frisse, fruitige witte wijnen koel je tenminste 3 uur van tevoren tot 8-10 ˚C. Volle witte wijnen vol aroma’s kun je het beste een half uur voor serveren uit de koelkast halen. Een rode wijn die fruitig is serveer je op 14-16 ˚C en ook krachtige, volle rode wijnen kun je het beste een kwartiertje voor serveren even koelen. Tip: heb je een koele kelder? Zet de rode wijnen hierin en grote kans dat ze de perfecte temperatuur hebben voor het serveren! Wil je meer weten over de ideale temperatuur? Lees dan alles over wijn en temperatuur.
Pop that champagne!
De professionele manier om een fles mousserende wijn te openen is door eerst het ijzerdraad om de kurk te verwijderen. Houd de onderkant van de fles in je hand onder een hoek van ongeveer 45 graden. Houd met je andere hand de kurk stevig vast en draai nu de fles, niet de kurk. Laat de druk langzaam de kurk met een ‘zucht’ uit de fles duwen. Negeer je liever deze regel? Laat de kurk dan feestelijk uit de champagne knallen!
Wil je écht spectaculair de fles openen met kerst? Dan kun je de champagnefles sabreren. Hierbij breek je de top van de fles af met een sabel (of botermes). Let er wel op dat dit om wat oefening vraagt. Wij raden je daarom aan om dit alleen met de hulp van een professional te doen, voordat alle scherven je om de oren vliegen. Wil je zien hoe je een mousserende wijn opent? Bekijk dan de video over hoe je een champagnefles opent.
Zo hoort het!
Wist je dat je heel veel kan zeggen met de manier waarop je jouw bestek neerlegt? Bekijk hieronder wat je vertelt met je bestek.
GEZELLIG NATAFELEN!
Natafelen kan zomaar het gezelligste zijn van het hele kerstdiner. Iedereen is voldaan, dus je stresslevel is al een stuk gedaald. Naast het idee om lekker aan tafel te blijven zitten om te kletsen, kun je ook een leuk spel uit de kast pakken!
Afterdinner cocktails om écht van te genieten
Je kunt ervoor kiezen om in plaats van een kopje koffie een heerlijke after dinner cocktail te serveren. Er zijn veel verschillende mixen met bijvoorbeeld ijs, room, chocolade, koffie of juist met een frisse citroensmaak. Bekijk de recepten van de bekende Scroppino en Irish Coffee. Of kies voor iets nieuw zoals de Freakshake! Bekijk meer heerlijke cocktails op de after dinner pagina.
GALL & GALL WENST JE EEN FIJNE KERST!
En? Denk je dat we hiermee de stress van de kerst iets hebben verminderd? Wij hopen van wel! Ben je nog op zoek naar cadeaus voor de kerst? Gall & Gall heeft de perfecte kerstcadeaus! Wat dacht je bijvoorbeeld van een wijn-, bier-, of whiskycadeau? We kunnen elke fles verpakken in een mooie cadeauverpakking. Zo vormt iedere fles een prachtig cadeau! Wil je meer cadeau-inspiratie? Lees dan onderstaande artikelen!