Skip to main content

Ontdek sterke merken


Talisker

Talisker

Men zegt dat Talisker Single Malt Scotch Whisky gemaakt is door de zee. Dat is niet echt waar natuurlijk, maar er zit toch wel een behoorlijk grote golf van waarheid in….. De distilleerderij is namelijk gelegen op het ruige eiland Skye in het noordwesten van Schotland. Talisker was heel lang de enige maltwhisky die geproduceerd werd op het eiland Skye. Nu is het de oudst werkende distilleerderij op het eiland.

BEKIJK ALLE TALISKER

Over Talisker

In 1830 werd de distilleerderij gebouwd door Hugh en Kenneth Mac Askill aan Loch Harport, Carbost. De unieke opstelling van de distilleerketels en het rijpen in eikenhouten vaten in de zeelucht bezorgt Talisker zijn speciale karakter. De naam komt van het Noors “Thalas Gair” wat “hellende rots” betekent. De onvoorspelbare elementen van dit ruige eiland ontmoeten de onvervalste schoonheid om Talisker single malt scotch whisky te creëren: een whisky die net zo wild, zo rauw en toch zo verfijnd is als het eiland zelf met een hoop zee-invloeden die je onmiskenbaar terug zult vinden in elke variant. 

Ontdek hieronder de varianten van Talisker. Daarnaast we hebben een aantal heerlijke recepten voor je uitgezocht waarmee je de maltwhisky’s van Talisker nog beter ervaart.

TALISKER 10 YEARS OLD 

Talisker 10 Years Old is een krachtige, uitdagende single malt met een zilte neus, een turfachtig, rokerig karakter en een peperige afdronk. Uniek in zijn klasse, nooit geëvenaard en de meeste bekroonde whisky ooit. 

TALISKER CAMPFIRE HOT CHOCOLATE 

Deze moet je eens proberen Of je nu daadwerkelijk om een kampvuur zit of ’s winters bij de openhaard, dit is een heerlijke manier om jezelf op te warmen. 

Ingrediënten

  • 50 ml Talisker naar keuze 
  • 125 ml melk 
  • 2 eetlepels cacao 
  • Marshmallow(s) 

Zo maak je 'm

  1. Mix alle ingrediënten behalve de marshmallow in een kleine pan. 
  2. Warm het op tot het heel warm is, maar voorkom dat het aan de kook raakt. 
  3. Voeg nu de marshmallow toe als garnering en besprenkel hem eventueel met wat kaneelpoeder. 

Talisker 10 Years 70CL

image

TALISKER STORM 

Talisker Storm is een aantrekkelijke, zoete, volle single malt. Krachtig, fris op de neus met een toenemende complexiteit, als een opbouwende storm zoals je van Talisker gewend bent. 

 

TALISKER MET OESTERS: THE OYSTER SERVE ! 

Oesters en Talisker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden De kenners eten de oester het liefst koud, rauw en recht uit zee. Maak de oester open en snijdt ‘m los met het oestermes. Slurp ze op, rechtstreeks uit de schelp. Wil je de smaakcombinatie met Talisker volledig ervaren, schenk dan een beetje Talisker in de lege schelp en drink dit op. Dubbel genieten ! 

Talisker Storm 70CL

image

TALISKER SKYE 

Talisker Skye biedt een rond, zoet smaakprofiel met verse citrus, zoete rook, scherpe kruiden en traditionele ziltige Talisker tonen. Toegankelijker, maar onmiskenbaar Talisker. 

DE TALISKER SEA SOUR 

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Whisky Sour. Deze cocktail is een van de oudste cocktails die we kennen. Hier lees je hoe je de Whisky Sour zelf maakt, maar dit keer met Talisker! 

Ingrediënten

  • 60 ml Talisker maltwhiksy naar keuze 
  • 1 scheutje Angostura bitters 
  • 30 ml vers citroensap 
  • 15 ml suikersiroop 
  • 1 ei 
  • Garnering: citroenzeste en een takje zeekraal 

Talisker Skye 70CL

Zo maak je ‘m

  1. Schenk de whisky, het citroensap, de suikersiroop en Angostura bitters in een shaker
  2. Breek het ei en splits het eigeel van het eiwit. Doe dit boven de ongevulde helft van de cocktailshaker. Mocht er dan toch per ongeluk een beetje eigeel in het eiwit belanden, dan kun je het ei wegdoen en het opnieuw proberen zonder dat je alle andere ingrediënten ook moet weggooien
  3. Doe het eiwit bij de overige ingrediënten
  4. Dry shake (dus zonder ijsblokjes), zodat het eiwit in schuim verandert
  5. Vul de shaker met ijsblokjes en shake een tweede keer
  6. Vul een rocksglas met ijsblokjes
  7. Schenk de cocktail in het glas en garneer het met sinaasappelzest
  8. Geen Angostura bitters in huis of liever geen ei in je cockt​ail​?​ Laat voor de eenvoudige - maar ook lekkere - versie ​deze achterwege. Toch iets te stevig? Vul je glas dan bij met een scheutje bruiswater.
image

GEROOKTE ZALM GEMARINEERD IN TALISKER WHISKY 

Probeer Talisker samen met gerookte zalm voor een unieke smaakbeleving, de rook en zilte smaak van beiden passen heel goed bij elkaar! Gewoon wat druppels Talisker besprenkelen over de plakjes gerookte zalm. Lekker op een toastje of geroosterd witbrood met zoute boter. 

Of marineer de zalm met Talisker en bereid het op jouw eigen wijze in de oven of in de pan. Hieronder leggen we je uit hoe je een zalm door middel van warm roken klaar maakt:  

image

Ingrediënten

  • 250 ml Talisker maltwhisky naar keuze 
  • Zalmfilet met vel 
  • 100g bruine basterdsuiker 
  • 150g grof zeezout 
  • 1 bos dille 
  • 30g gekneusde peperkorrels 

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten in een ondiepe schaal 
  2. Wrijf de zalm goed in met de mix en leg hem met de vleeskant naar beneden in het folie en zet 24 uur in de koelkast. 
  3. Spoel af onder de kraan en dep de zalm na 24 uur met keukenpaper goed af  
  4. Maak de rookoven gereed en rook de zalm gedurende 30 minuten, zorg dat de temperatuur niet boven 65/70 graden komt.  
  5. Als je voorzichtig op de zalm drukt en het voelt tussen zacht en stevig aan is de zalm prima. 
  6. Snijd de zalm in stukjes en serveer op een plank of schaal en schenk er uiteraard een glaasje Talisker bij. 

MEER WHISKY ONTDEKKEN?

Wil jij meer weten over whisky? Lees dan de onderstaande artikelen. Of kijk op onze whisky pagina. Hier lees je ook alles over de verschillende soorten whisky's, zoals: maltblended en bourbon

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.