HOMEMADE LENTEPASTEITJES MET HAM & HENNENEITJES
Staat er een lunch of brunch op de planning? Dan mag dit gerecht niet ontbreken!
Ingrediënten
200 g ongezouten roomboter
400 g tarwebloem
1 tl zout
6 kleine eieren (henneneitjes of maat S)
3 el ijskoud water
200 g preien
3 el milde olijfolie
100 g yorkham
1 citroen
15 g verse munt
200 g doperwten
200 g creme fraiche
1 bos radijs
1 tl mierikswortel
50 g veldsla
Nodig:
Keukenmachine
4 longdrinkglazen
Keukentouw
Bereidingswijze
- Maak eerst het deeg. Snijd hiervoor de boter in blokjes en doe samen met de bloem en het zout in een keukenmachine en maal kort tot kruimelig deeg. Voeg 1 eitje samen met het water toe. Laat de machine draaien tot een samenhangend deeg ontstaat. Dit duurt ca. 5 min. Neem het deeg uit de kom en verdeel in 4 gelijke porties. Wikkel in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Maak ondertussen de vulling. Kook 4 eitjes 5 min. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. Halveer de prei in de lengte, was onder stromend water en snijd in dunne halve ringen. Verhit ½ el olijfolie in een koekenpan en bak de prei 4 min. op matig vuur.
- Snijd ondertussen de ham in reepjes, boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Snijd de helft van de blaadjes munt fijn. Meng de prei, ham, doperwten, het citroenrasp, de gesneden munt en creme fraiche en breng op smaak met peper.
- Verwarm de oven voor op 180 °c. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd van een ander vel bakpapier 4 repen van 5 cm in de lengte. Knip 4 stukken keukentouw van 30 cm.
- Bekleed de buitenkant van elk longdrinkglas met vershoudfolie, dit zorgt ervoor dat het deeg niet aan het glas blijft plakken als je het bakje hebt gemaakt. Neem telkens 1 bol deeg uit de koelkast. Houd 1/3 apart en rol de rest op een stuk vershoudfolie uit tot een ronde lap van ca. 18 cm doorsnede. Zet het glas in het midden van het deeg en vorm met behulp van de vershoudfolie om het glas tot een bakje van ca. 7 cm hoog. Zet terug in de koelkast en herhaal met de rest van de bollen.
- Verwijder de folie van de bakjes en zet ze op de bakplaat. Vul met ½ van de vuIling, maak een kuiltje in het midden en zorg dat de opstaande randen goed bedekt zijn met het mengsel. Leg de henneneitjes in het midden en bedek voorzichtig met de rest van vulling.
- Maak de deksels. Rol de rest van de bolletjes deeg uit tot rondjes van 10 cm. De deksels moeten iets groter zijn dan de bakjes. Leg op elke bakje een deksel en druk voorzichtig met behulp van je duim en wijsvinger de randen aan. Zorg ervoor dat ze goed sluiten. Maak in het midden van de deksel met een mes een gaatje van een ½ cm.
- Wikkel de repen bakpapier om de pasteitjes en knoop vast met keukentouw. Dit zorgt voor extra stevigheid tijdens het bakken. Splits het laatste ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Bestrijk de bovenkant van de pasteitjes met het eigeel en bak ca. 50 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat 10 min. afkoelen op een rooster.
- Halveer ondertussen de radijsjes in de lengte en laat evt. het loof eraan. Snijd de rest van de blaadjes munt in reepjes en pers een ½ citroen uit. Meng 1 el citroensap met de mierikswortel en de rest van de olie tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de veldsla, munt en radijs met de dressing en serveer met de pasteitjes.
TIP: Het deeg en de vuIling kun je 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Dranken die passen bij dit gerecht:
Frankrijk 2023 75CL
Premium
Italië 2022 75CL
Duitsland 75CL
UIT PROEF! 1 2023
PROEF! Magazine is een digitaal magazine speciaal voor Premium members. En dit magazine staat vol inspiratie: interviews met wijnmakers, recepten met bijpassende wijnen, het laatste nieuws, trends, alles wat je als wijnkenner óf -liefhebber wil weten. En met 1 klik zit je favoriete fles in de winkelmand!
Inhoudsopgave van PROEF 1 2023>
MIJN GALL & GALL PREMIUM
Met Mijn Gall & Gall Premium ontvang je naast het PROEF! Magazine in je mailbox nog veel meer voordelen. Zo krijg je 10% korting op wijnen, bubbels, whisky en alcoholvrije dranken en speciale Premiumdeals. Ook spaar je 2x zo snel Air Miles en krijg je toegang tot speciale events en proeverijen. Voor maar 10 euro per jaar profiteer je een jaar lang van alle voordelen.