Skip to main content

WOEST EN SEREEN

CONTRAST MAAKT MARLBOROUGH BIJZONDER

Bij Nieuw-Zeeland denk je algauw aan groene natuur, schone lucht en helder water. Dat klopt, maar dat die natuur woest en wild kan zijn, met grillige rotsformaties en diepgelegen fjorden is overrompelend. De strak verzorgde wijngaarden vormen een verrassend contrast.

image

Als je door Nieuw-Zeeland reist vallen de ruimte en het licht gelijk op. Die ruimte is er omdat er weinig mensen per vierkante kilometer wonen. De dunne ozonlaag en de vaak onbewolkte lucht zorgen samen voor helder licht en intense kleuren. In Nieuw-Zeeland lijkt het groen van de planten veel groener, het blauw van de zee blauwer, het rood van de rotsen roder en de eeuwige sneeuw op de bergtoppen witter. Al die kleuren steken fel tegen elkaar af. De natuur is overweldigend en uitbundig. 

RELAX 

Behalve ruimte en licht hebben Nieuw-Zeelanders ook tijd. Of anders gezegd: ze hebben zelden haast. Er is tijd voor een praatje in de winkels, mensen laten elkaar voorgaan en op de wegen wordt rustig gereden. Dat laatste is trouwens maar goed ook, want reken niet op kaasrechte autobanen; de wegen slingeren over het eiland. Even van oost naar west racen is er niet bij en dikwijls moet je een flink ommetje maken vanwege bergketens of een gigantisch meer. Alles duurt gewoon wat langer en dat went verrassend snel. 

NOORD & ZUID

Een van de vele, vele mooie routes loopt langs de kust van Christchurch naar Marlborough, het wijngebied in het noordoosten van het Zuidereiland. Even voor het complete plaatje: Nieuw-Zeeland bestaat uit het Noorder- en Zuidereiland met een totale lengte van circa 1600 km. Samen met enkele kleine eilanden ligt het land ver van alles, midden in de Grote Oceaan. Australië, het dichtstbijzijnde vasteland, is nog altijd 2000 km verderop. Nergens in Nieuw-Zeeland is de zee ver weg en zijn invloed voel je vrijwel overal. Ook in de wijngaard. Zowel op het Noorder- als Zuidereiland worden druiven verbouwd en verrukkelijke wijnen gemaakt, met als allerbekendste de Sauvignon Blanc uit Marlborough. 

EFFICIENCY

Zo overweldigend mooi als de natuur er is, zo ‘saai’ zijn de meeste wijngebieden. De wijnbouw is relatief jong in Nieuw-Zeeland. Weliswaar werd de eerste wijnstok er in 1819 door de missionaris Samuel Marsden geplant, maar er zijn geen bewijzen dat hij er wijn van maakte. Dat gebeurde wel in 1837 door James Busby die ook bekend staat als ‘vader’ van de Australische wijnbouw. Moderne wijnbouw begon rond 1960. Met veel kennis vanuit andere, oude wijngebieden in de wereld hebben de Nieuwzeelanders hun wijngaarden efficiënt ingericht om de grond met machines te kunnen bewerken en machinaal te oogsten. Als je wijngebied Marlborough vanaf de kust binnenrijdt, zie je uitgestrekte vlaktes met strakke rijen, keurig geleide druivenplanten. Geen steile hellingen, lieflijke heuvels en valleien dus. Eigenlijk tamelijk eentonig, maar wat het dan weer mooi maakt, zijn de bergen die de streek in het noorden, westen en zuiden omgeven en de wijnstokken beschermen tegen harde zeewind, kou en regen.  

THE WHITE ROUTE

Binnen het wijngebied Marlborough ligt de kleinere, schitterende subzone Awatere Valley waar onder meer onze Yealands-wijnen vandaan komen. Via een bergpas beland je plots in een ander landschap. De uitgestrekte, op-en-top verzorgde wijngaarden liggen in een ruigere, glooiende omgeving, onderbroken door meren en fjorden, hier en daar eindigend op het strand aan de Clifford Bay. Je raakt er niet uitgekeken en mist niets als je, met of zonder gids, The White Tour volgt. Die begint bij de Yealands Winery in de buurt van Seddon en leid je door de wijngaarden naar waanzinnig gelegen uitkijkpunten. Op een heldere dag, en die zijn er in de zomer volop, kom je op plekken vanwaar je zelfs het Noordereiland kunt zien.  

image

KNUSSE STAD

Met een goed gevulde proviandmand picknick je in de wijngaarden van Peter Yealands tussen scharrelende kippen en grazende schapen, de zogenaamde babydolls. Duurzaamheid is hier troef en als je daar alles over wilt weten, kun je een speciale toer boeken. Vanuit Seddon kun je verder in de richting van bijvoorbeeld Blenheim rijden. Net even voor dit gezellige provinciestadje ben je meer dan welkom bij Lawson’s Dry Hills, ook een wijnhuis bij Gall&Gall. In de Cellar Door Shop gaan de schroefdoppen met liefde van de fles om je van alles te laten proeven. Natuurlijk Sauvignon Blanc, maar wijnmakers Marcus Wright en Rebecca Wiffen zijn ook trots op hun Pinot Noir, een volle rode wijn met rijp fruit en de voor Marlborough kraakheldere zuren voor die kenmerkende, levendige smaak.  

GEHEIM VAN MARLBOROUGH

Hoewel er ook geweldige wijnen van pinot gris, pinot noir, riesling en zelfs grüner veltliner uit Marlborough komen, is en blijft sauvignon blanc de signature druif die nergens anders ter wereld zulke intense aroma’s en spetterende zuren geeft. Dat komt door het koele klimaat in combinatie met strakblauwe luchten en veel zonuren. Doordat de gemiddelde temperatuur laag blijft, rijpen de druiven rustig en regelmatig – ook zij hebben geen haast - met als resultaat de uitbundige, crispy smaak van onder andere passievrucht, grapefruit en asperges. Dorstlessend lekker en dat smaakt hier in Nederland gelukkig ook. 

image

Behalve ruimte en licht hebben Nieuw-Zeelanders ook tijd

ERNAARTOE & ONDERWEG

Vanuit Amsterdam gaan er dagelijks vluchten naar Auckland. De reis duurt lang, zomaar 30 uur, met minstens één tussenstop. In Nieuw-Zeeland zelf reis je heel relaxed met een camper of openbaar vervoer. Treinen zijn er nauwelijks, maar met shuttlebussen en binnenlandse vluchten is alles bereikbaar. 

SLAPEN - ETEN - DRINKEN

Nieuw-Zeeland is gewend aan toeristen. Onderdak vind je moeiteloos op campings, in B&B’s en hotels. Sommige wijnhuizen hebben kamers en de meeste hebben een soort restaurant. Je kunt er in elk geval altijd wat eten, want alcohol mag namelijk niet zonder iets erbij worden verkocht. De lekkerste borrelplanken bestaan uit lokale kazen, verse worsten, zalm en homemade pickles. 

KEUKEN

Nieuw-Zeeland heeft vanuit het verleden nauwe banden met Engeland. Dat Britse zie je zeker terug in de traditionele, lokale gerechten. Pies, stews, fish ’n chips heb je overal. Daarnaast zijn er allerlei invloeden van buitenaf, dus voor een goede pizza of curry kun je er ook terecht. In de supermarkten is het aanbod verse, onverpakte (!) levensmiddelen enorm. Als vegetariër kom je er absoluut niets tekort. 

CIJFERS

Oppervlakte 

Nieuw-Zeeland = 268.000 km2 
Nederland        =  41.850 km2 

Aantal inwoners

Nieuw-Zeeland = circa 5 miljoen 
Nederland        = circa 17,5 miljoen 

WIJNTOERISME

Zowel op het Noorder- als Zuidereiland zijn er wijnroutes om op eigen houtje de gebieden te ontdekken. Ook kun je georganiseerde trips met chauffeur en proeverijen boeken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op classicwinetrail.co.nz en nzwine.com. In de steden vind je wijnbars met vooral Nieuw-Zeelandse wijn op de kaart. Wijn koop je bij de wijnhuizen zelf, in de supermarkt en wijnwinkels.  

SMEREN & KLEREN

Door de dunne ozonlaag en vele zonuren verbrand je in een ommezien. Smeren is een must. Op de terrassen staan de gratis flessen zonnebrandcrème op tafel. Vergeet ook je cap of zonnehoed niet. Zelfs op warme dagen koelt het ’s avonds flink af, dus truitje mee. Lange, zwoele zomeravonden zijn er nauwelijks. 

WEETJES

  • Maori, Nieuw-Zeelands oorspronkelijke bewoners, noemen hun land Aotearoa
  • Veel plaatsnamen beginnen met ‘wai’ wat in de taal van de Maori’s water betekent. 
  •  De totale wijngaardoppervlakte in Nieuw-Zeeland is ongeveer gelijk aan die van de Champagne. 
  •  Nieuw-Zeelanders’ bijnaam Kiwi komt van de vogel die alleen hier leeft. 
  •  90% van alle Nieuw-Zeelandse flessen heeft een schroefdop voor het behoud van de knisperende smaak. 
  •  James Busby maakte in 1837 de eerste wijn in Nieuw-Zeeland.

UIT PROEF! 1 2023

PROEF! Magazine is een digitaal magazine speciaal voor Premium members. En dit magazine staat vol inspiratie: interviews met wijnmakers, recepten met bijpassende wijnen, het laatste nieuws, trends, alles wat je als wijnkenner óf -liefhebber wil weten. En met 1 klik zit je favoriete fles in de winkelmand!
Inhoudsopgave van PROEF 1 2023>

MIJN GALL & GALL PREMIUM

Met Mijn Gall & Gall Premium ontvang je naast het PROEF! Magazine in je mailbox nog veel meer voordelen. Zo krijg je 10% korting op wijnen, bubbels, whisky en alcoholvrije dranken en speciale Premiumdeals. Ook spaar je 2x zo snel Air Miles en krijg je toegang tot speciale events en proeverijen. Voor maar 10 euro per jaar profiteer je een jaar lang van alle voordelen.

(T)huisfles

Van het oudste wijnhuis van de Côtes du Rhône komt deze prijswinnende witte wijn.

Lentebier

Van exotisch witbier tot krachtige lentebok!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.