Runderstoof in rode wijn op romige polenta
Recept
HOOFDGERECHT 4 PERS. – 2½ UUR + 12 UUR MARINEREN
Ingredienten:
VOOR DE MARINADE
- 1 teen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes rozemarijn (naalden gerist)
- 1 grote ui (gesnipperd)
- 3 wortels (fijngesneden)
- 2 stengels bleekselderij (in stukjes)
- 500 ml rode wijn (bijv. Torres Sangre de Toro)
- 1 kilo riblappen (in grote stukken)
- 6 el extra vergine olijfolie
- 200 ml passata
- 400 g paddenstoelen
- 15 g bladpeterselie (zeer fijngehakt)
- 2 citroen (gele schil geraspt)
- 1 l melk
- 175 g instant polenta
- 100 ml slagroom
- 100 g Parmezaanse kaas (geraspt)
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de marinade met het vlees in een schaal. Dek af en marineer minstens 12 uur in de koelkast.
- Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en schroei het vlees aan beide kanten dicht. Houd apart.
- Zeef de marinade, bewaar de wijn. Bak de groenten en kruiden uit de marinade enkele min. in het overgebleven bakvet. Doe het vlees terug in de pan en laat 10 min. met de groenten en kruiden stoven.
- Doe de wijn terug in de pan. Voeg de passata toe, breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Laat dan 1½ à 2 uur sudderen met het deksel op de pan tot het vlees zacht is en het vocht is ingekookt tot een mooie saus. Voeg de paddenstoelen 20 min. voor het einde van de kooktijd toe en laat meestoven tot ze gaar zijn.
- Breng de melk aan de kook en voeg al roerend de polenta toe. Laat in 3 min. garen. Voeg de boter, room en kaas toe.
- Serveer het vlees met de saus en paddenstoelen op de romige polenta en bestrooi met de peterselie en citroenschil.
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).