Recept:
Zuid-Afrikaanse gehaktschotel
Recept
Hoofdgerecht - 4 personen - 15 minuten + 1 uur oventijd
Ingrediënten
- 2 sneetjes witbrood, zonder korst
- 400 ml volle melk
- 25 g boter
- 2 uien, fijngesnipperd
- 750 g rundergehakt
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
- 2 el kerriepoeder (mild)
- 2 laurierblaadjes
- 1 el pruimenjam
- 75 g rozijnen
- 1/2 citroen, uitgeperst
- 3 eieren
- 2 el amandelschaafsel (zakje, 25 g)
- zout, peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Week het brood in 150 ml melk.
- Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui. Knijp het brood uit en voeg het brood, de knoflook en het gehakt bij de ui in de pan. Bak alles al omscheppend op hoog vuur tot het gehakt rul is. Voeg het kerriepoeder, de laurierblaadjes, de pruimenjam, de rozijnen en het citroensap toe. Bak het gehakt nog ca. 3 minuten tot het helemaal gaar is. Breng op smaak met zout en peper.
- Klop de eieren met de rest van de melk (250 ml) en roer de helft ervan door het gehaktmengsel. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en schenk de rest van het eimengsel erover. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de schotel ca. 1 uur in het midden van de oven. Zet de laatste vijf minuten de oven op 200 °C, zodat de bovenkant goudbruin kleurt. Lekker met gele rijst.
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).