Recept:
Fishpie met witte wijn en erwtenpuree
Recept
Hoofdgerecht- 4 personen - 80 minuten + 1 uur wachten
Ingrediënten
- 1 el boter + 50 g boter
- 4 sjalotten (gesnipperd)
- 1 teen knoflook (geperst)
- 1 stengel bleekselderij (in kleine blokjes)
- 500 g tuinerwten (diepvries)
- 100 ml witte wijn
- 50 g tarwebloem
- ½ tl mosterdpoeder
- 600 ml volle melk
- 500 g zalmfilet (in blokjes)
- 200 g gerookte zalm (in stukjes)
- 150 g Hollandse garnalen
- 10 g dille (fijngehakt)
- 10 g platte peterselie (fijngehakt)
- 2 pakjes bladerdeeg (ca. 900 g; ontdooid)
- 1 ei (losgeklopt)
Bereiding
- Verhit 1 el boter en bak de sjalotten, knoflook en bleekselderij zachtjes aan. Zorg dat ze niet kleuren.
- Voeg de erwten en witte wijn toe. Kook zachtjes tot de wijn verdampt is. Haal van het vuur en stamp met een pureestamper tot een grove puree. Verdeel over de bodem van een ovenschaal (ca. 25 cm lang). Smelt 50 g boter in een pan. Voeg de bloem en het mosterdpoeder toe.
- Roer door en gaar zachtjes 2 min. Schenk de melk beetje bij beetje bij de bloem en blijf goed roeren tot er een gladde saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de 2 soorten zalm, garnalen, dille en peterselie in de saus. Schep voorzichtig om. Schenk in de ovenschaal. Steek met een uitstekertje van Ø 5 cm rondjes uit het bladerdeeg. Laat de rondjes overlappen zodat het deeg op schubben lijkt. Bestrijk met de helft van het losgeklopte ei en leg als een kapje over de schaal. Zet 1 uur in de koelkast.
- Verhit de oven tot 200 ˚C. Smeer het bladerdeeg nog een keer in met de rest van het ei. Snijd overhangend bladerdeeg van de schaal. Bak 40-45 min. in het midden van de oven, tot de korst goudbruin is geworden.