Kerst: Gekruide rosbief met aardappeltaart
HOOFDGERECHT 6 PERSONEN. – 2 UUR
INGREDIËNTEN
- 1½ kilo kruimige aardappels (geschild)
- 75 g boter (gesmolten)
- 1 kg rosbief (op kamertemperatuur)
- 6 jeneverbessen
- 6 peperkorrels
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn (blaadjes fijngehakt)
- 4 blaadjes salie
- 250 ml crème fraîche
- 1 el versgeraspte mierikswortel, (uit een potje kan ook, maar dan is iets meer nodig)
- 1 tl rode wijnazijn
- zeezout & peper
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de aardappels dun. Doe ze in een schaal en meng met de gesmolten boter en wat zeezout.
- Zet de schijfjes rechtop in een ovenschaal.
- Rooster 1¼ uur in het midden van de oven tot de aardappels gaar, bruin en krokant zijn. Dek af met aluminiumfolie als ze te bruin worden.
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
- Verhit 2 el boter in een koekenpan en braad de rosbief rondom kort aan.
- Wrijf de jeneverbessen en peperkorrels fijn in een vijzel.
- Meng met de tijm, rozemarijn en salie. Strooi over een snijplank.
- Bestrooi de rosbief met zeezout en rol door het kruidenmengsel. Druk goed aan. Zet 10 min. in de oven.
- Draai daarna de temperatuur terug tot 180 °C en bak de rosbief nog ongeveer 15 min.
- De kerntemperatuur moet tussen 49-51 °C zijn voor mooi rood vlees, 51 °C tot 54 °C voor rosé.
- Laat het vlees buiten de oven nog 15 min. rusten onder aluminiumfolie.
- Zet de aardappeltulband zo nodig in de warme oven om nog een beetje door te warmen.
- Meng de crème fraîche met de mierikswortel en de azijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de rosbief in dunne plakken en serveer met de mierikswortelroom, de aardappeltulband.
PROEF MEER!
Dit recept komt uit het Proef! magazine.
Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Activeer dan nu Mijn Gall & Gall Premium (Klantenkaart).