PAAS RECEPTEN:
Pate De Paques met pistachenoten
BRUNCH- OF VOORGERECHT
10 PERS. – 30 MIN. ±1 UUR WACHTTIJD
± 45-50 MIN. OVENTIJD
Benodigdheden:
- 200 g roomboter
- 400 g tarwebloem + 1 el bloem
- 1½ tl zout
- 7 eieren
- 200 g kalfsgehakt
- 300 g varkensgehakt
- 2 sjalotten (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngehakt)
- 30 g verse peterselie (fijngehakt)
- 50 g gepelde pistachenoten
- 2 el cognac
- 1 tl nootmuskaat
Bereidingswijze:
- Maak het deeg. Snijd de boter in blokjes en doe samen met de bloem en 1 tl zout in de keuken machine. Maal kort tot kruimelig deeg. Voeg 1 ei en 3 el ijskoud water toe. Laat draaien tot een samenhangend deeg. Neem het deeg uit de kom en wikkel in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
- Maak ondertussen de vulling. Kook 4 eieren hard. Laat schrikken en pel ze. Meng in een kom al het gehakt met de sjalotten, knoflook, peterselie, pistachenoten, 1 losgeklopt ei, cognac, 1 el bloem, nootmuskaat, de rest van het zout en peper.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot 2 rechthoeken: van ± 25 x 15 cm én ± 30 x 20 cm. Prik de rechthoeken in met een vork.
- Leg de kleine rechthoek op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel 1/3 van de vulling erover en laat rondom 1 cm deeg vrij. Splits het laatste ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Bestrijk de randen van de rechthoek met een laagje eigeel.
- Leg de gekookte eieren in de lengte over de vulling en bedek voorzichtig met de rest van de vulling. Leg de grote rechthoek eroverheen en druk het deeg dicht met een vork en vouw het deeg erover.
- Bestrijk met de rest van de eidooier en snijd 3 inkepingen met een mes in het deeg om de stoom te laten ontsnappen. Bak de paté onder in de oven in ± 45-50 min. goudbruin en gaar.
- Snijd de paté in plakken. Serveer er bijvoorbeeld sla met cornichons (kleine, zure augurkjes) bij met een mosterddressing.