Recept
Borrelballen voor bij je cocktail
Een feestelijke cocktail tijdens de feestdagen combineer je met een heerlijke borrelbal. Ook zonder cocktail zijn de borrelballen zeker een succes! Hieronder vind je de recepten voor je eigen kerstballen.
GEVULDE OLIJF BALLEN met Negroni Sbagliato
Wat heb je nodig:
- 100 gram geitenkaas
- gehakte kappertjes
- beetje knoflook
- wat peterselie
- 36 ontpitte Kalamata olijven
- bloem
- losgeklopt ei
- paneermeel
- olie om in te frituren
Bereiding:
Maak een mengsel van 100 g geitenkaas, wat gehakte kappertjes, een beetje knoflook en wat peterselie. Vul hiermee de holte van 36 grote ontpitte Kalamata olijven. Haal de olijven door de bloem dan door wat losgeklopt ei en dan door paneermeel. Frituur de olijven in een pan met olie op 180 C tot ze goudbruin zijn. Serveer met een prikkertje.
Lekker bij de Negroni Sbagliato.
ZALMBALLETJE EN KRUIDENMAYONAISE en de French 73 cocktail
Wat heb je nodig:
- 250 gram verse zalm in stukken
- 2 el paneermeel
- ½ losgeklopt ei
- 1 tl limoensap
- 2 tl dille
- peper en zout
- mayonaise
- limoensap
- dille
Bereiding:
Snijd de verse zalm in stukken, voeg samen met de paneermeel, losgeklopte ei, limoensap en dille in de huishoudmachine en puls tot het mengsel zich bindt. Breng op smaak met peper en zout. Maak er ca. 18 balletjes van. Bak de balletjes ca. 2 minuten in een koekenpan. Meng mayonaise met wat limoensap en dille en serveer erbij.
Lekker bij de French 75 cocktail.
GEITENKAASBALLETJE MET GEKONFIJTE GEMBER met Lillet Winter
Wat heb je nodig:
- 200 gram geitenkaas
- 2 el crème fraiche
- 2 bolletjes gekonfijte gember
- Zwart sesamzaad
Bereiding:
Neem de zachte geitenkaas en meng met de crème fraiche. Hak de gekonfijte gember heel fijn en meng door de geitenkaas. Rol er balletjes van en rol deze door wat zwart sesamzaad.
Lekker bij de Lillet Winter.
PITTIG GEHAKTBALLETJE met Dark 'n Stormy
Wat heb je nodig:
- 300 gram half-om-halfgehakt
- 25 gram broodkruim
- 1 el lente-ui
- 1 el gehakte korianderblaadjes
- 1 el zoete chilisaus + om te dippen
- 1 el citroensap
Bereiding:
Meng het gehakt met de broodkruim, lente-ui, gehakte korianderblaadjes, zoete chilisaus en citroensap. Maak er balletjes van en bak in een koekenpan egaal bruin. Leg op een bakplaat en laat in de oven op 200 graden 5 minuten nagaren. Serveer met zoete chilisaus.
Lekker bij de Dark ’n Stormy.
MOZZARELLABALLETJE MET AMANDEL-PAPRIKA-CRUNCH met Amaretto Sour
Wat heb je nodig:
- 1 el boter
- 125 gram amandelen
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- Zout
- Kleine mozarella bolletjes
Bereiding:
Doe de boter in een koekenpan en bak hierin de amandelen goudbruin. Haal van het vuur en bestrooi met gerookt paprikapoeder en wat zout. Schud even door. Maal tot een grof mengsel in de keukenmachine. Doe op een schoteltje en rol er kleine mozzarella balletjes door.
Lekker bij de Amaretto Sour.
KWARTELEITJE + TOGAROSHI SEASONING met een Manhattan
Wat heb je nodig?
- Kwarteleitjes
- 1 deel togaroshi (Japans zeven-kruiden-chilipeper)
- 2 delen wit sesamzaad
Bereiding:
Kook kwarteleitjes half-hard. Meng de togaroshi met wit sesamzaad. Pel de kwarteleitjes en rol door het mengsel.
Lekker bij de Manhattan.
Mini Scotch Egg met kip en kwartelei met Cune Cava
Wat heb je nodig?
- 12 kwarteleitjes
- 300 gr kipgehakt
- 2 tl kerriepoeder
- 15 gr fijngesneden selderij
- 50 gr bloem
- 1 losgeklopt ei
- 75 gr panko
- 3 el mayonaise
- 1 el Dijonmosterd
- 1 el augurkenblokjes
- 1 l frituurolie
Bereiding:
Kook de kwarteleitjes 2,5 minuut. Laat schrikken en pel ze. Meng het kipgehakt met de kerriepoeder, de helft van de selderij, peper en zout en verdeel in 12 porties. Leg 1 portie gehakt op vershoudfolie en druk plat. Leg 1 gekookt eitje in het midden en vouw het gehakt met behulp van het vershoudfolie voorzichtig om het ei. Herhaal met de rest van het gehakt en de kwarteleitjes. Doe de bloem, het ei en de panko elk in een diep bord. Haal de gehaktballen eerst door de bloem, dan het ei en dan de panko. Meng de mayonaise, mosterd, augurkblokjes en rest van de selderij tot een saus. Verhit de frituurolie tot 175 graden en frituur de balletjes in 2 delen 4-5 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier, halveer ze en serveer met de saus. Ook op kamertemperatuur zijn deze Scotch Eggs heel lekker. Halveer ze vlak voor het serveren.
Lekker bij de Cune Cava.