Skip to main content

Alles over


Absint

Absint

Absint is een drankje waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Maar waar komt het vandaan? Wat is het? Hoe smaakt het? En hoe zit het nou met dat verhaal dat je er van zou gaan hallucineren? Don’t worry. Tegenwoordig is het helemaal veilig om absint te drinken. Wij nemen je mee in de wereld van dit groene drankje.

Wat is Absint?

Absint of absinthe (Engelse spelling) is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem en venkel. Tijdens de destillatie worden hier nog wat andere kruiden aan toegevoegd. Een bitter anijsachtige smaak is typerend voor deze vaak groene drank. Alcoholpercentages liggen vaak boven de 40% met soms wel 50% of 70%. Sterk spul dus!

De oorsprong van Absint

Absint was aan het begin van de 19e eeuw een van de populairste alcoholische dranken in Europa. In 1805 opende likeurstoker Henri-Louis Pernod met zijn compagnon Daniel-Henri Dubied de eerste absintstokerij in Zwitserland. Wat begon als een echte volksdrank groeide uit tot hèt go-to drankje van kunstenaars. Zij noemden het drankje de groene fee. En laat die fee nou net een bron van inspiratie zijn geweest. Hoe zou dat toch komen?

Het drinken van absint werd steeds populairder in voornamelijk Frankrijk. Hier was de drank een goed alternatief voor wijn in die tijd. Deze was schaars en duur doordat de wijnranken werden geteisterd door druifluis. Absint was dus een goedkoper alternatief.

Hoeveel procent alcohol heeft absint?

De alcoholpercentages van de meeste sterke dranken schommelen tussen de 30% en 50%. Absint doet daar met zijn percentage nog een scheutje bovenop. Met alcoholpercentages van 50% tot meer dan 90% is absint gerust een alcoholische krachtpatser te noemen. De sterkste absint is de King of Absinthe extra strong met een percentage van maar liefst 92%!
Om de alcohol van absint te verlichten, wordt de drank veelal vermengd met water. Ook wordt absint regelmatig aangestoken, zodat de alcohol verdampt en het percentage dus vermindert.

Hallucinerende werking? Welnee!

De grootste mythe rond absint is wel dat het een hallucinerende werking zou hebben. Begin 20e eeuw werd het drankje dan ook in een aantal Europese landen verboden vanwege de vermeende hallucinogene en neurotoxiciteit van thujon, een bestanddeel van absintalsem (ingrediënt in absint). Later kwam men erachter dat de vele symptomen die werden toegeschreven aan absintisme, zo werd het ziektebeeld genoemd, eigenlijk dezelfde zijn als bij alcoholisme.

Van Gogh zou zijn oor hebben afgesneden onder invloed van een overdosis absint. Mythe of feit? Dat blijft de vraag.

Safe to drink

Sinds begin 21e eeuw is de verkoop van absint in veel Europese landen weer toegestaan. De concentratie van thujon werd tot die tijd namelijk te hoog ingeschat. Die concentratie was veel te weinig om enig psychisch effect te hebben. Moderne absint bevat een gelijke concentratie van het goedje en is zelfs veilig bevonden om te drinken.

Absint drinken

Een glaasje Absint met een brandend suikerklontje op een lepel boven het glas.

Nu we de oorsprong weten en de grootste mythe hebben ontrafeld, rest er nog één vraag: hoe drink je absint eigenlijk? Wij hebben het antwoord voor je. Er zijn verschillende manieren om absint te drinken en daar horen een aantal rituelen van schenken bij. In al deze rituelen wordt opgeloste suiker toegevoegd aan de absint om de bitterheid tegen te gaan. Vaak wordt daarvoor gebruik gemaakt van een speciale absinthlepel: een lepel met gaatjes waardoor de opgeloste suiker in het drankje kan vallen. We kijken naar de twee meest voorkomende rituelen.

Traditioneel ritueel

Boheems ritueel

Schenk wat absint in een glas. Leg op het glas een absintlepel met daarop een suikerklontje. Druppel hier vervolgens ijswater over zodat de suiker uiteenvalt en oplost. Door dit proces vertroebelt de absinth wat. Voeg eventueel naar smaak nog wat druppels ijswater toe om het drankje te verdunnen. 

Het Boheems ritueel is wel een beetje tricky. Dompel in dit geval de lepel met het suikerklontje onder in de absint om deze vervolgens weer op het glas te leggen en aan te steken. De gekarameliseerde suiker valt in de absint. Roeren maar en klaar! Let op: je werkt voor dit ritueel met vuur. Het is daarom niet aan te raden om sterke absint voor dit ritueel te gebruiken in verband met brandgevaar.

Welk ritueel je ook gebruikt, het is altijd genieten wanneer je absint drinkt. Ook in cocktails komt de drank goed tot zijn recht. En kun je wel tegen een stootje? Drink jouw absint dan puur en onverdund.




 

Benieuwd naar Absint?

Probeer dan eens Rodnik's Absinthe. Met een drupje water of gewoon puur. En maak je dus geen zorgen over die hallucinerende werking. Zoals bij elke andere sterke drank geldt: drink met mate. Wil je eens een cocktail met absint proberen? Maak een Zombie Cocktail!

Ontdek meer!

Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequilawodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktail- en mixrecepten

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.