Ontdek whisky
IJs in je whisky
IJs in je whisky of juist niet? Daarover valt te twisten. De één keurt het af, de ander kan het juist waarderen. Maar waarom voeg je nu eigenlijk ijs toe aan je whisky? En wat zijn de alternatieven als je geen ijs wilt gebruiken? Wij geven antwoord op deze vragen. Zo beslis je zelf waar jouw voorkeur naar uitgaat.
IJs toevoegen aan je whisky?
IJs heeft om te beginnen een heel ander effect op whisky dan water. Water zorgt ervoor dat de aroma's in de whisky wat meer los komen. Aroma's die je normaal niet zou proeven wanneer je geen water toevoegt. Meer weten? Lees wat water met je whisky doet.
IJs koelt en verzacht
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
Hoe kouder de whisky, hoe meer je de smaken en geuren dempt. Je kunt whisky ook over-koelen, waardoor de whisky minder vol en rijk van smaak wordt. Wees dus niet te enthousiast bij het koelen van je whisky met ijs.
VERKOELING ÉN VERDUNNING VAN JE WHISKY
Wil je de scherpe randjes van je whisky afhalen én houd je van een beetje water bij de whisky? Voeg dan ijs toe. Maar hoeveel ijs voeg je toe? Een klein beetje water (gesmolten ijs) is al genoeg om de smaken en aroma's van de whisky intenser te maken. Door teveel water verdwijnt de smaak. Je wilt dus niet dat het ijs te snel smelt, waardoor er te veel water bij de whisky komt.
VERTRAAG HET SMELTPROCES VAN JE IJS
Smelt je ijs te snel en komt er teveel water bij je whisky? Dan wordt de whisky verdund, waardoor het smaakprofiel verandert. Volgens whisky-puristen voeg je om deze reden dus geen ijs toe! Voeg je toch graag ijs toe in je whisky en wil je het smeltproces vertragen? Dan kun je het beste 1 groot ijsblok of een glas vol met kleine ijsblokjes gebruiken. Lees hieronder hoe dat zit.
Gebruik meerdere kleine ijsblokjes in je whisky
Hoe meer ijs de inhoud van het glas beslaat, hoe beter een ijsblokje helpt om de andere ijsblokjes koud te houden. De ijsblokjes hebben namelijk een isolerend effect. Hoe werkt dit? De ruimte tussen de ijsblokjes is kleiner, waardoor de kou moeilijker ontsnapt en het ijs minder snel smelt. Zo behoud je de authentieke smaak van je whisky.
Gebruik meerdere kleine ijsblokjes, zodat het ijs minder snel smelt. Zo behoudt je de authentieke smaak van je whisky.
Gebruik één groot ijsblok in je whisky
Een enkel groot ijsblok werkt ook goed om je whisky koel te houden. Een groot blok ijs smelt namelijk het traagst. Ook hier zorgt het grote stuk ijs ervoor dat de koude temperatuur in het glas langer behouden blijft.
Hoe dieper de ijsblokken, hoe beter
IJs dat volledig is ondergedompeld in de whisky koelt de whisky beter. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het ijs minder snel smelt.
Whisky stenen of een andere oplossing voor een koude en volle whisky?
Houd je van een koude whisky met scherpe randjes, zonder dat je whisky verdunt? Dan hebben we vijf alternatieven voor je om te proberen!
- Whisky stenen
Whisky stenen zijn een zeer praktische oplossing. Dit zijn “stenen” (in de vorm van ijsblokjes) die je kunt koelen en hergebruiken. De whisky stenen zorgen ervoor dat je whisky niet verwatert, waardoor de originele smaak van je whisky behouden blijft.
- Whisky bullets
Deze whisky kogels doen hetzelfde als de stenen; koelen. Maar zeg nou zelf: een paar kogels in je whisky glas, dat ziet er ook nog eens super cool uit.
- Balls of steel
Dit zijn daadwerkelijk roestvrij stalen ballen met ingebouwde verkoeling. Net als stenen en kogels, verdunnen deze ballen je whisky niet. De ingebouwde verkoeling zorgt voor een sterk verkoelend en langdurig gekoeld effect.
- Zet je glas in de vriezer
Je kan natuurlijk ook het glas in de vriezer zetten. Dit koelt het glas, waardoor ook je whisky gekoeld wordt.
- Verhuis naar een koud land
Een laatste optie is om je biezen pakken en naar een koud land te verhuizen. Zet je je whisky collectie in een kou-bestendige kast in de tuin. Zo geniet je elk moment van de dag de lekkerste whisky op de juiste temperatuur.
ANDERE EFFECTEN
Ook andere factoren spelen een rol bij het verkoelen van je whisky. Zo smelt ijs sneller als de whisky en het glas al relatief warm zijn. Houd je van een koude whisky? Bewaar je whisky en glazen dan op een koele plek. Daarnaast is een dubbele whisky minder snel gekoeld dan een normale. Houd dus ook rekening met de hoeveelheid whisky in je glas.
TEST ZELF!
Of je wel of geen ijs gebruikt, hangt dus af van je eigen voorkeur. Ons advies? Schenk 3 glazen met whisky in. Proef een glas whisky zonder ijs, één met ijs en één met whisky stenen (of probeer een ander alternatief). Zo kun je vergelijken en beslis je uiteindelijk zelf wat je lekker vindt.