Ontdek whisky
Lekkerste whisky en chocolade combi's!
WELKE TYPE CHOCOLADE EET JE BIJ WHISKY?
Pure chocolade
Combineer je whisky met chocolade dan ga je vaak als eerst uit van je persoonlijke smaak. Toch heeft pure chocolade vaak de overhand. De onderliggende tonen van zoetheid en alcohol in whisky compenseren namelijk buitengewoon goed voor de bittere en overweldigende smaak van donkere chocolade.
Melkchocolade
Combinaties met melkchocolade bestaan ook zeker. Maar dan heb je wel chocolade nodig van cacaobonen nodig van hoge kwaliteit! Aanvullende smaken als gember of citroengras zijn ook een pré. Is je whisky bijvoorbeeld zacht en fruitig? Dan is soms een romige (melk)chocolade in plaats van bittere, pure chocola een betere keuze. Een variant met hazelnoot is heel lekker bij whisky's die gerijpt zijn op Amerikaans eiken! Ben je toch meer fan van rokerige whisky’s? Dan vormt een (zoete) pure chocolade een perfecte match.
WHISKY & CHOCOLADE: HOE EET/DRINK JE DAT?
Neem eerst, wanneer het jou uitkomt natuurlijk, een slok van je whisky. Komen alle smaakelementen goed tot leven in je mond? Pas dan pak je een stuk chocolade. Laat het stuk smelten zodat de smaken van de whisky en chocola zich mengen. Neem dan nog een slokje terwijl de chocolade nog steeds smelt!
Je ervaart direct hoe de chocolade de smaak van de whisky van begin tot einde verandert. Benieuwd? We geven je een aantal ijzersterke combinaties mee, zodat je gelijk kunt beginnen met combineren!
DE ALLERBESTE COMBINATIES!
Laten we beginnen bij whisky’s uit het Schotse Lowlands en Japanse whisky. Het zijn vrij lichte en gemakkelijk drinkbare malts die goed combineren met simpele, niet te ingewikkelde chocolades. De 12-jarige Auchentoshan combineert bijvoorbeeld heel goed met de zachte citrus aroma's in Delicata’s Puur Gember Limoen donkere chocolade. Het smaakpalet van de Schotse Lowlander bestaat uit een moutig zoetje met citrusvrucht. Perfecte combi dus!
Rijke, zoete whisky met donkere of zoete chocolade
Met whisky’s uit Speyside en sommige Ierse whiskey ervaar je vaak rijke smaken en proef je zoetere tonen. Ietwat zoetere chocolade complimenteren deze malts!°. De Jameson Caskmates Stout past met zijn tonen van cacao, koffie en butterscotch goed bij de romige, pure Peru 64% CACAO chocolade van Delicata.
Meer fan van witte chocola? Probeer dan fruitige en zachte Teeling Single Malt uit Ierland met witte chocolade 'framboos-cheesecake'. De witte chocolade in de ‘nose’ en gevolgd door de frambozen-invloeden in de smaak en afdronk van de Ierse malt vormen een 100% match.
Een aantal andere whisky’s die fruitige, donkere chocolades uitstekend complimenteren:
> Glenlivet Founders Reserve
> Aberlour 12 Years Non Chill Filtered
Contrasterende combinaties
Het mooie van chocolade en whisky is dat het niet altijd draait om het complimenteren van smaken. Nog interessanter is het experimenteren met whisky en chocolade om contrasterende smaken te vinden, die echt samen werken.
Krachtpatsers
Alleen voor de echte donker-pure chocolade junkies. Probeer het donkerste van het donkerste van chocolades en combineer dit met de krachtige Islay en Highland whisky’s.
Goede combinaties zijn:
> Bowmore 12 Years met extra puur 70%
> Dalmore 18 Years met 85% Delicata Cacao
De beste match made in heaven
Wil je nu echt de overtreffende trap bereiken op het gebied van chocolade matching? Ga dan voor de maritieme Highlanders en Islay malts. Met name diegene die op sherry vaten zijn gerijpt! Dan heb je een echte ying yang! Een absolute topper omdat deze combi precies balanceert tussen complimenterende en contrasterende smaken.
De zeewier en ‘medicinale’ tonen van de rokerige Schotse malts complementeren namelijk de bittere smaak van 75%-85% pure chocolade. Het ‘zoete’ afkomstig van de sherry vaten zorgt voor een zoet contrast en verzacht de hardheid van de bittere chocolade. Sta je te popelen? Probeer dan één van de volgende combinaties:
> Bowmore 12Years Old met puur amandel kokos
> Laphroaig Quarter Cask met 75% Delicata Cacao
MEER WHISKY?
Wil je meer spannende combinaties met whisky? Lees dan alles over whisky cocktails! Benieuwd hoe je whisky - chocolade combinatie smaakt wanneer je ijs toevoegt aan je whisky? Lees hier alles over ijs in je whisky!