Skip to main content

Madeira wijn

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Er worden daar de heerlijkste zoete versterkte wijnen gemaakt. Je proeft direct de gelijkenis met port. 

Madeira

De geschiedenis van madeira

Eigenlijk is de geschiedenis van madeira vergelijkbaar met die van port. Tijdens de lange zeereizen rond 1500 namen Engelse zeevaarders wijn van Madeira mee aan boord. Deze wijn werd gemaakt van de malvasia druif, die zorgde voor zoete wijnen. Ze ontdekten dat de wijn onderweg langer houdbaar en lekkerder werd.
Pas veel lager (rond 1700) kwamen ze erachter hoe deze wijn aan zijn unieke smaak kwam. Er werd een nieuw productieproces bedacht om de wijnen ook op het eiland zelf te maken. Onder andere door alcohol aan de wijn alcohol toe te voegen. En zo werd madeira geboren! 

Waarvoor gebruik je madeira?

Madeira is perfect als aperitief of dessertwijn. Maar madeira kan ook perfect worden gebruikt om heerlijke gerechten mee te maken. Door het bijvoorbeeld aan ossenstaartsoep toe te voegen. Of maak er een heerlijke saus mee om je gerecht te verrijken. 

Wat is het verschil tussen madeira en port? 

Dit heeft alles te maken met de herkomst. Port mag alleen port heten als het Dourogebied in Portugal komt. Hetzelfde geldt voor madeira: dit mag alleen zo heten als het van het eiland Madeira komt. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.