Welke druif is jouw favoriet?
Dit zijn de 8 stijlen Rosé
Bij een zonnige dag hoort rosé wijn. Maar welke kies je? Of je nu van droog of zoet houdt, of van een lichte of vollere wijn: Wij helpen je kiezen uit de talloze kleuren en smaken. Met deze kennis kies jij de lekkerste rosé en word jij een echte rosé kenner.
Wat is rosé?
Rosé is, net als rode en witte wijn, een wijnsoort. Deze roze gekleurde wijn wordt gemaakt van blauwe druiven en soms gecombineerd met witte druiven. De schillen weken met het druivensap tot er voldoende kleurstof is afgegeven. Resultaat: een roze wijn. Hoe langer de schillen van de druif in de versgeperste sap blijft zitten, hoe dieper de kleur van de rosé.
Ga jij voor droge rosé of zoete rosé?
Rosé is gemaakt van blauwe druiven, waarvan de schillen kort weken met het druivensap. Resultaat: een roze wijn.
Bijna elke blauwe druif wordt gebruikt voor het maken van rosé. Dat zijn nogal wat druivenrassen. Het gevolg? Zeer uiteenlopende smaken en kleuren. Wel hebben alle soorten rosé iets fruitigs.
Kortweg kunnen we de druiven in twee categorieën onderbrengen: droog en zoet. Hieronder leggen we je uit hoe je de smaak van een rosé kunt herkennen aan de hand van de druif waar 'ie van is gemaakt
Alle droge Roséwijnen
1. Tempranillo
Een glas tempranillo rosé brengt de zinderende hitte van de Spaanse vlaktes in je glas. Wat kruidiger dan een klassieke Provençaalse rosé, maar wel net zo verfrissend.
- Kleur: zuurstokroze
- Smaakt naar: groene peper, watermeloen of aardbeien
- Lekker bij: taco’s en tapas
2. Syrah
De volle smaak die je gewend bent van een rode syrah wijn kom je ook tegen in de roze variant. Syrah rosé's zijn over het algemeen wat zwaarder. Serveer deze ook net wat warmer dan dat je andere rosé wijn serveert (+/- 10 graden). Wil je een sparkling twist? Probeer Luc Belaire Rare Rosé eens.
- Kleur: kersroze
- Smaakt naar: peper, groene olijf, aardbei en kersen
- Lekker bij: pizza salami of chili con carne
3. Cabernet sauvignon
Een cabernet sauvignon rosé zit vol hints van citrus en hartige smaken als leer, tabak en peper. Ondanks al deze robuuste smaken is een cabernet rosé opvallend fris met een vrij hoge zuurgraad.
- Kleur: rabarberroze
- Smaakt naar: groene paprika, kersensaus, zwarte bessen en peper
- Lekker bij: bbq en salades
4. Sangiovese
Op zoek naar een fruitige rosé? Met een glas sangiovese krijg je precies die heerlijke fruitige verfrissing. Het rijpe fruit stuift je glas uit. Drink hem goed gekoeld (8-10 graden) op een warme zomerdag.
- Kleur: glinsterend koperkleurig
- Smaakt naar: verse aardbei, meloen, rozen en perzik. Soms een licht bittere afdronk
- Lekker bij: couscous met gegrilde kip
5. Grenache
Grenache is de basis voor veel Provençaalse rosé 's. En dat is logisch: vol smaken als bessen, watermeloen en verse kruiden. Hierbij is een grenache rosé ook nog eens droog van smaak. De perfecte zomerse rosé dus.
- Kleur: aardbeiroze
- Smaakt naar: zoete aardbei, sinaasappel en hibiscus
- Lekker bij: geroosterd vlees, denk aan gyros met tzatziki
6. Mourvèdre
Een slok mourvèdre en je waant je direct in het warme Zuid Frankrijk tussen de lavendelvelden. Het is een vollere rosé dan de meeste en perfect bij een Mediterraans diner.
- Kleur: koraalroze
- Smaakt naar: pruimen, kersen, gedroogde kruiden en rook
- Lekker bij: mediterraans eten zoals lam en olijven
Op welke temperatuur is je Rosé het lekkerst? Serveer je Rosé net als een witte wijn: gekoeld op 8-10 graden (= 3 uur in de koelkast)
Delicaat in het midden? Kies dan:
7. Een pinot noir rosé
Niet uitgesproken droog, maar ook niet zoet. Een pinot noir zit precies in het midden. Hoe dat smaakt? Delicaat, elegant, met de nodige frisse zuurgraad en subtiele aroma's.
- Kleur: zalmroze
- Smaakt naar: appel, watermeloen aardbei en frambozen. Aards maar zacht
- Lekker bij: geitenkaassalade en krab
Tot slot: Zoete Roséwijn
8. Sugar Honey Rosé
Een zoete, vrolijke rosé. Maar hij is meer dan zoet. In sommige van deze rosés ontdek je tropische smaken als ananas of bijvoorbeeld banaan. Door de zoete afdronk is de perfecte balans voor pittige gerechten. Of probeer eens een Sugar Honey Rosé!
- Kleur: framboosroze
- Smaakt naar: aardbei, suikerspin, citroen en groene meloen
- Lekker bij: verschillende Thaise gerechten
5x de lekkerste rosé
Inmiddels hebben we alle kleuren in het roze spectrum gehad. Ga op zoek naar de rosé die het beste bij jou past. We helpen je een handje! Bekijk hieronder de 5 lekkerste rosés volgens onze experts. Maar over smaak valt niet te twisten. Probeer daarom ook andere rosés om tijdens de bbq of een middag op het terras om jouw perfecte match te vinden. Drink je toch liever wit of rood? Bij ons is er voor elke liefhebber een lekkere wijn.
1. La palma rosé
Een fruitge Chileense rosé. De wijn heeft een zijdezachte smaak vol fruit. De rosé is gemaakt van maar liefst drie druiven: cabernet sauvignon, merlot en syrah. Rode aarbeien en rode appels herken je direct als je geniet van deze smaakmaker.
Smaakprofiel: Fruit lover
Lekker bij: de borrel, Aziatische gerechten zoals Thais
2. Caprice de Clementine rosé
Caprice de Clémentine is vernoemd naar de dochter Clémentine. Ze vond dat haar naam te weinig aandacht kreeg, en kreeg daarom haar 'eigen' wijn, Le Caprice de Clémentine ofwel: de gril van Clémentine. Het is een heerlijke rosé. Met een kruidige smaak vol fruit. Geweldig bij het eten!
Smaakprofiel: Classic rosé
Lekker bij: gegrilde kip, tonijn en zalm
3.Mirabeau classic
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault. In de wijn ruik je aardbeien, rode kersen en frambozen. De wijn heeft een verfrissende zuurgraad. Ideaal voor een warme dag. Serveer ‘m als aperitief, bij salades, visgerechten of een zomerse barbecue.
Smaakprofiel: Classic rosé
Lekker bij: salades, visgerechten of een zomerse barbecue
4. Arrogant Frog rosé
Een volle, zachte rosé met veel smaak. Gemaakt door de wijnmaker Jean Claude Mas. Hij ziet er de grap van in om zijn wijnen de scheldnaam te geven die Engelsen aan Fransen geven: 'Arrogant Frogs'. Misschien omdat ze de Fransen arrogant vinden en ze van kikkerbilletjes houden? Deze wijn kreeg verschillende medailles tijdens internationale wijnconcours.
Smaakprofiel: Fruit lover
Lekker bij: barbecue en het aperatief
5. Peter Yealands sauvignon blanc rosé
Bij Domaine Royal de Jarras aan de kust van de Middellandse Zee zijn inmiddels 178 verschillende vogelsoorten gespot. Een vaste gast is de flamingo waarnaar deze Gris Rosé is vernoemd. De wijn wordt gemaakt van grenache en heeft een licht roze kleur. Je proeft bessen, perzik, abrikoos en tropische fruit. Serveer deze rosé op een warme dag op 6 tot 8 graden. Heerlijk bij rode mul met ratatouille. Een rosé voor op het strand of aan het zwembad.
Smaakprofiel: Big Rosé
Lekker bij: zalm