Alles over de druif en de wijn
Tempranillo
Smaakt naar:
- Fruit: kers, pruim, gedroogde vijg en tomaat
- Mineralen: ceder, tabak, leer
- Vanille, kruidnagel, dille
Komt vooral uit:
Ook wel bekend als:
- Tinto del Toro
- Tinta Fina
- Tinto del Pais (Spanje)
- Tinta Roriz & Aragonez (Portugal)
- Rioja
Oorsprong: La Rioja Regio
De tempranillo druif komt oorspronkelijk uit de Spaanse La Rioja regio en is nog steeds het populairst in Spanje: Momenteel wordt dan ook 80% van de wereldwijde productie van deze druif hier verbouwd! Rioja en Ribera del Duero zijn de twee voornaamste wijnregio’s waar tempranillo wordt gebruikt en hij wordt bijna in alle rode wijnen verwerkt. Ook in Portugal wordt tempranillo veel verbouwd, maar dan onder de namen Aragonez en Tinta Roriz.
Nieuwe wereld
Aan het begin van de 20e eeuw werd Tempranillo in Californië verbouwd onder de naam Valdepeñas. Later verspreidde de druif zich naar andere Amerikaanse staten. Uiteindelijk heeft Tempranillo de wereld veroverd! Nu groeit deze druif in veel nieuwe wereld landen als Mexico, Australië, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Chili.
Tip: ga in september op wijn rondreis door Spanje. Dan is het oogsttijd en kun je volop genieten van Tempranillo en andere Spaanse wijnen!
De druif en de wijn
De Tempranillo is een glanzende donkere druif met een vrij dikke schil. Tempranillo heeft zijn naam te danken aan de vroege rijpingsfase: het betekent namelijk zoiets als 'kleine vroege' in het Spaans. Door de traditionele Spaanse traditie om wijn in eikenhout te rijpen, heeft de wijn vaak een lichte kleur met een oranjerood randje.
Smaak: zacht en fruitig
Tempranillo is relatief neutraal van karakter. De druif heeft weinig zuur en is vrij zacht en fruitig van smaak. Tempranillo wijnen hebben medium- tot veel body en bevatten aroma’s van rood fruit (kers) en leer. Je proeft lichte tannines. Voor beginnende tempranillo drinkers is de smaak vaak vergelijkbaar met die van cabernet sauvignon of sangiovese. Maar deze druiven zorgen veelal voor meer tannines in de wijn.
Benieuwd wat voor wijnsmaken jij eigenlijk lekker vindt in wijn?
Perfect te combineren
Tempranillo is een perfecte wijn voor assemblage (blenden met andere soorten). Vaak voorkomende combinaties in Spanje zijn:
- Stevigere druivenrassen als de cabernet sauvignon (in Navarra regio)
- Sappigere en aromatischere druivenrassen als de garnacha, Mazuelo en Graciano (in de Rioja regio)
Lekker bij...
Het mooie aan tempranillo is dat de slanke, middelzware stijl van deze wijn ook vaak goed te combineren is met lekker eten. Tempranillo sluit goed aan bij de meeste Spaanse en Italiaanse gerechten.
Tempranillo is (onder andere) lekker bij de volgende gerechten:
- Vlees van de BBQ en andere gerechten met een rokerige smaak
- Gebraden eend-, gans- en lamsvlees
- Pittige gerechten
- Gegrilde groenten
- Gerechten met een basis van tomaat: denk aan pizza en lasagna
- Gerechten met een basis van mais: denk aan Mexicaans eten: burrito’s, nacho's en taco’s
- Wat sterker smakende vissoorten (geen lichte, die passen beter bij witte wijnen)
Onze recepten die goed passen bij tempranillo
Probeer deze combinaties te vermijden:
- zuur smakende gerechten
- kaas, tenzij je gaat voor een rokerige of harde kaas
MEER WETEN OVER WIJN?
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.
Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!