Alles over de druif en de wijn
Vermentino
Vermentino in het kort:
Een aromatische, witte wijn met een lichte body. Vermentino heeft frisse zuren en een fruitige smaak.
Smaakt naar:
- Citrus fruit: citroen, limoen en grapefruit
- Rijp fruit: peer en witte perzik
- Ietwat kruidig: kamille, steranijs, dille
Komt uit:
- Italië: Sicilië, Umbrië, Sardinië, Ligurië en kust van Toscane (Maremma)
- Zuid-Frankrijk:Languedoc-Roussillon en de Provence
- Corsica
Serveertemperatuur:
Koud! 6˚ tot 8˚ Celsius (= ca. 3,5 uur in de koelkast).
Heet ook wel:
Pigato, favorita, rolle.
Alternatieven voor vermentino
Probeer ook eens een Spaanse albariño of verdejo.
WAAR WORDT VERMENTINO GEMAAKT?
Vermentino is een inheems Italië druivenras, waarvan bekend is dat het al sinds de 14e eeuw op Sardinië wordt verbouwd. Tot aan de dag van vandaag wordt hier nog bijna de helft van alle vermentino’s geproduceerd!
De vermentino’s van de beste kwaliteit komen uit Sardinië, en dan met name uit het noordoosten van het eiland. Dit gebied wordt ook wel de Vermentino di Gallura DOCG genoemd.
Andere producerende regio’s
In de loop der jaren heeft vermentino de oversteek gemaakt naar het Italiaanse vasteland. De druif staat nu in verschillende regio’s aangeplant. Onder de naam vermentino, of onder de liefkozende naam favorita.
Ook in het zuiden van Frankrijk is vermentino geliefd: hier heet de druif rolle. Hij wordt voor veel witte blends gebruikt. Tot slot produceert ook Corsica mooie vermentinowijnen (of vermentinu, op z’n Corsicaans) van topkwaliteit die zeker het proeven waard zijn!
Onderling verschillen Vermentino's uit verschillende regio's licht van smaak. De Italiaanse variant is wat zuurder, de Frans variant gaat qua smaak meer richting een ronde Chardonnay-achtige smaak.
De druif en de wijn
Wat feitjes over de vermentino druif en wijn:
- De vermentino druif groeit graag in warme gebieden met veel zon
- Ze levert grote goudgele druiven af die lokaal ook gegeten worden als tafeldruiven
- Vermentino wijn heeft een een lichtgele kleur met een lichte groene tint
- Vermentino’s zijn meestal stille droge wijnen, maar er worden ook mousserende en zoete wijnen van deze druif gemaakt
2 SOORTEN VERMENTINO
Ben je een echte vermentinokenner? Dan onderscheidt je twee 'soorten' vermentino’s. De één met iets meer zuren en iets meer bloemigheid. De ander ronder (romiger, voller) van smaak. Hiervoor krijgt de wijn een malolactische vergisting. Wat dat is, dat lees je hieronder:
Een tweede gisting
Tijdens de zogenaamde malolactische gisting, wordt het appelzuur (dat van nature in een jonge wijn zit) in melkzuur omgezet. Dit zorgt ervoor dat de wijn zachter en ronder van smaak wordt. Na de malolactische gisting worden de wijnen gefilterd om bacteriën en gist te verwijderen.
Houd je van complexe wijnen? Probeer een Vermentino uit Sardinië met als herkomst DOCG Vermentino di Gallura
VERMENTINO DRINK JE BIJ;
(verse) vis
Vermentino is een echte aanrader bij vis! Ook vissoorten met een meer stevige smaak zijn hier lekker bij. Denk aan zalm, forel of gebakken mosselen of vongole.
Aperitief
Drink je vermentino op het terras met een hapje erbij? Ook helemaal goed! Ham met prosciutto doet vermentino zeker goed, maar ook gefrituurde calamaris zijn heerlijk bij deze wijn!
Mediterraanse keuken
Denk aan de volgende Mediterraanse producten:
- Kruiden: o.a. roosmarijn, oregano en thijm.
- Gerechten: o.a. pasta, ravioli, risotto en geroosterde groenten zoals aubergines, venkel of asperges.
- Kazen: o.a. verse kazen zoals ricotta, mozzarella, feta en pecorino.
Lees alles over welke wijn je het beste kunt drinken bij welk gerecht.
Veganist of vegetariër? Vermentino is ook een lekkere wijn bij falafel met koriander, feta en hummus!