Skip to main content

Alle antwoorden op een rij


Veelgestelde vragen over wijn

wijnflessen
wijnflessen

Zit je met een vraag over wijn, maar geen zin om een boekwerk vol jargon open te slaan? Dat begrijpen wij helemaal. Onze wijnexperts beantwoorden veelgestelde vragen over wijn drinken. Van hoe je een wijn goed beoordeelt tot de waarde bepalen van een fles wijn. 12 vragen, 12 antwoorden. Simpel, zonder poespas.

BEKIJK ALLE WIJNEN

1. HOE BEOORDEEL JE EEN GLAS WIJN?

Wijn proeven is eigenlijk niets anders dan het bewust waarnemen van de kleur, geur, smaak en structuur van de wijn in je glas. De uitdaging is het vinden van de juiste woorden waarmee je omschrijft wat je proeft. Maar oefening baart kunst. Als je onze 5 simpele stappen volgt, haal je in no time het maximale uit je glas wijn. 

Wijn proeven als een pro in 5 simpele stappen >

2. HOEVEEL CALORIEËN ZITTEN ER IN WIJN?

Het alcoholpercentage en de aanwezige suikers in je wijn bepalen hoeveel calorieën er in je glas wijn zitten.

Per glas (150ml):

  • Droge witte wijn: 101 kcal
  • Zoete witte wijn: 144 kcal
  • Rode wijn: 123 kcal
  • Rose wijn: 107 kcal

Benieuwd naar de drank met de minste calorieën? Bekijk het overzicht >

3. WANNEER IS WIJN TE OUD OM TE DRINKEN?

Wijn wordt slecht door contact met zuurstof, wat bekend staat als oxideren. Wanneer dit gebeurt? Als je wijn bijvoorbeeld te lang open staat, je een slechte wijn hebt of hij gewoon te oud is. En een geoxideerde wijn, die herken je makkelijk. Je ruikt sherry en het smaakt vlak en futloos. Een rode wijn krijgt een matte bruine kleur, een witte wijn wordt eerder geelrood of bruin.

Er valt trouwens nog veel meer te zien aan de kleur van je wijn >

4. WANNEER HEB IK MIJN WIJN TE LANG BEWAARD?

wijnkelder

Soms is een wijn 'over de top', hij heeft dan langer gelegen dan zijn bewaarpotentieel. De smaak is vlak met iets scherpe zuren. Bewaar wijn trouwens altijd liggend zodat de kurk niet uitdroogt en er geen zuurstof bij kan komen.

Bewaren als een pro? Wij vertellen je alles over de beste bewaarwijnen en ideale omstandigheden >

5. WAT ZIJN EDELE DRUIVENSOORTEN?

Hebben we het over edele druifsoorten, dan worden de grootste druiven bedoeld die ter wereld verbouwd worden. Dit kan wel verschillen per regio, maar een greep uit de populairste soorten zijn:

  • Chardonnay
  • Savignon blanc
  • Pinot grigio
  • Cabernet Sauvignon
  • Malbec
  • Grenache
  • Sangiovese

6. ER LIGGEN KLEINE KRISTALLEN OP DE BODEM VAN DE FLES, IS DAT ERG?

Soms liggen er heldere kristallen onderin de fles of het glas wijn. Als de fles op zijn kant bewaard is, kan het voorkomen dat de kristallen zich aan de kurk hebben gehecht. Deze kristallen zijn wijnsteenzuurkristallen. Wijnsteenzuur komt van nature in druiven en dus ook in wijn voor. Het zuur kristalliseert als de wijn koud bewaard is. Wijnsteenzuurkristallen (kortweg wijnsteen) zijn onschadelijk voor jou en voor de wijn.

7. WAT IS KURK IN WIJN?

wijnkurken

Kurk in wijn is eigenlijk een schimmel die tijdens het productieproces of de botteling ontstaan is. Hoe je kurk ruikt in je wijn lees je in het artikel over hoe je wijn ruikt.

Als er kurk in het glas drijft, betekent dit niet dat de wijn ‘kurk’ heeft. Het is meestal een teken van een droge kurk of een slecht geopende fles. Een beetje schimmel aan de bovenkant (buitenkant) van de kurk is ook niets om je zorgen over te maken. Zorg wel dat je de fles niet afsluit met de beschimmelde bovenzijde van de kurk naar beneden, want de wijn kan dan alsnog door de schimmel aangetast worden.

8. ER ZIT GAS IN DE WIJN, IS DAT ERG?

De vorming van gas duidt er meestal op dat er een (ongewenste) 2e gisting op de fles heeft plaatsgevonden. De wijn wordt er zeker niet lekkerder op, maar het drinken ervan is niet schadelijk. Bij sommige wijnen zit er nog een restant koolzuur in van de gisting. Dit bevordert de frisheid van de wijn.

Koolzuur is niet per definitie slecht natuurlijk. Wat zouden we anders zonder mousserende wijn?

9. IK RUIK AZIJN OF ZWAVEL?

De geur en/of smaak van azijn kunnen duiden op de invloed van zuurstof op de wijn. Meestal is de fles te lang geopend geweest. De azijnzuurbacterie (=acetobacter) zet de wijn dan langzaam om in azijn. 'Echte' wijnazijn wordt trouwens ook op deze manier gemaakt.

Zwaveldioxide (=SO2) is een stof die bij de productie van vrijwel iedere wijn wordt gebruikt. Deze stof gaat namelijk oxidatie tegen en stabiliseert de wijn. Grote percentages SO2 geven de wijn een geur van zwavel, dus wijnmakers gebruiken het zo min mogelijk. SO2 is te herkennen aan een geur die doet denken aan een afgestreken lucifer of zelfs aan rotte eieren. Het kan een onplezierige prikkeling in de neus geven maar vaak vervliegt deze geur na verloop van tijd. Het drinken ervan is niet schadelijk.

10. WELKE FACTOREN BEPALEN DE KWALITEIT EN DE PRIJS VAN WIJN?

wijnvaten

Dat zijn er in eerste instantie 2: de manier waarop druiven verbouwd worden (=viticultuur) en de manier waarop wijn gemaakt wordt (=vinificatie). Hoe kostbaarder deze 2 factoren, hoe hoger de kwaliteit van de wijn. En dus hoe duurder de wijn. 

Tijdens het verbouwen worden de druiven strenger geselecteerd en is de opbrengst druiven per hectare dus veel lager. Maar ook tijdens het productieproces rijpt een kwaliteitswijn bijvoorbeeld op kostbare eikenhouten vaten, in plaats van opslag in grote betonnen vaten.

Bovendien worden kwaliteitswijnen vaak nog beter als ze langere tijd op de fles rijpen. Naarmate de tijd verstrijkt en er meer flessen van opgedronken zijn, wordt de wijn zeldzamer en dus prijziger. 

11. KUN JE DE KWALITEIT VAN DE WIJN BEOORDELEN AAN DE HAND VAN HET ETIKET?

De beste manier om een wijn te beoordelen is proeven. Maar proeven voor je de fles koopt is vaak geen optie. Het etiket kan een goede indicatie geven van de kwaliteit van de wijn. Kijk naar de producent, het oogstjaar en de wijnclassificatie. Als stelregel geldt hierbij: hoe hoger de classificatie, hoe hoger de kwaliteit van de wijn. Binnen een classificatie zijn er ook weer kwaliteitsverschillen. Sommige producenten doen hun best om een voortreffelijke wijn binnen een bepaalde classificatie te maken, maar er zijn ook wijnmakers die net genoeg doen om binnen een classificatie te vallen.

Hoe lees je dat etiket precies? Dat lees je hier >

12.IS DE PRIJS VAN EEN WIJN EEN GOEDE INDICATIE VOOR DE KWALITEIT ERVAN?

Ja en nee. De prijs van een wijn zegt alleen iets over kwaliteit als deze vergeleken wordt met de prijs van een soortgelijke wijn. Bijvoorbeeld: 2 flessen rode bourgogne uit hetzelfde oogstjaar. De prijs wordt onder andere beïnvloed door de leeftijd, de vinificatie, de opbrengst per hectare, de beschikbaarheid en de naam van de producent. Wijnmakers met een uitstekende reputatie kunnen hogere prijzen aan hun wijnen verbinden. Dat wil overigens niet zeggen dat relatief onbekende producenten geen wijnen kunnen maken van vergelijkbare kwaliteit, maar voor een veel lagere prijs.

NOG MEER VRAGEN OVER WIJN?

We begrijpen dat je nog meer prangende vragen hebt over wijn. Geen paniek, wij hebben nog veel meer voor je om te lezen over wijn. Ontdek de wereld van wijn en word zelf een pro!

Ontdek de populairste wijnlanden >
Alles over dessertwijnen >
Expert in 5 minuten: wijnvaten >

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.