Wijn en spijs combinatie
Welke wijn bij welke gang?
Je kent het wel; je geeft een etentje. Je staat je de hele dag uit te sloven in de keuken om het perfecte 3-gangen diner op tafel te zetten. En daarbij wil je natuurlijk de lekkerste wijnen schenken. Maar welke wijnen laten zich goed combineren? En welke wijnen vallen bij jouw vrienden geheid in de smaak? Wij zetten het op een rij!
WAAROM EIGENLIJK NADENKEN OVER WELKE WIJN BIJ WELK GERECHT?
Er zijn vast bepaalde wijnen of gerechten die jij heel lekker vindt. Grote kans dat je deze dan met elkaar combineert tijdens een etentje.
Toch is het de moeite waard om je wijnkeuze te heroverwegen en eens te kijken welke wijn nu echt het beste bij welk gerecht past. Waarom? De juiste wijn met je gerecht combineren zorgt ervoor dat beiden nog lekkerder smaken! Weten hoe dit precies in zijn werking gaat? Lees dan hier alles over de basisregels voor wijn en spijs.
WIJN BIJ HET DINER
Wil jij geen flater slaan en de lekkerste wijnen serveren bij je diner? Dan zijn er een paar tips waar je in ieder geval rekening mee kunt houden:
- Van licht naar zwaar: je begint met de lichtste wijn en eindigt met de zwaarste of meest zoete wijn, bijvoorbeeld van fris wit naar vol wit, stevig rood en dan zoet wit.
- Van soepel naar stevig: zorg dat de wijnen met de meeste tannines na de soepele wijnen komen.
- Ga uit van het gerecht: het is natuurlijk makkelijk om je favoriete wijn te kopen maar die past misschien wel helemaal niet bij het eten. Dat zou zonde zijn!
Nog geen idee wat je gaat koken? Deze wijnen zijn lekker flexibel:
Rosé: met name de drogere lichtgekleurde rosé uit bijvoorbeeld de Franse Provence past zich erg makkelijk aan. Van sushi tot salade en niet al te zware vleesgerechten zoals kip of varkensvlees. Ben je je van plan een pittig gerecht te serveren? Pak dan een zoetere rosé.
Riesling: als je een (licht)zoete riesling kiest, is dit je ridder op het witte paard bij gerechten die net was lastiger te combineren zijn. Fan van Aziatisch eten? Daar doet ‘ie het goed bij. Maar ook bij gerechten met een zoete component.
Italiaanse rode wijnen: dit zijn door hun vaak flink aanwezige zuren echte allemansvrienden voor veel gerechten met tomatensaus. Ook passen ze heel goed bij gerechten met koud vlees zoals carpaccio of een plateau charcuterie.
GSM(grenache-syrah-mourvèdre-bends): drink je bij stevige vleesgerechten met geroosterd vlees of bij stoofpotten. Of bij een echte Hollandse pot zoals boerenkool met worst of een gehaktbal.
Pinot Noir: een wijn die sappig is en licht. Kan bij groenten, vlezige vis, varkensvlees, rund en kip. Hoe flexibel wil je het hebben?
WIJN TIJDENS ELKE GANG
Niet elk gerecht laat zich even makkelijk combineren met wijn. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal goede wijn-spijs tips op een rij gezet:
Borrel
- Begin je diner al met een gezellige borrel: Dit zijn de beste wijnen voor bij de borrel.
Voorgerecht / hoofdgerecht
- Houd jij van een goede biefstuk? Deze wijn drink je bij vlees.
- Liever een gerecht met kip of kalkoen? Deze wijn drink je bij kip en gevogelte.
- Ben jij een echte visliefhebber? Deze wijn drink je bij vis.
- Even geen vlees of vis maar liever vega? Deze wijn drink je bij groenten.
Dessert
- Nog even lekker natafelen? Deze wijn drink je bij kaas(plank).
- Liever iets zoets? Deze wijn drink je bij het dessert.
MEER OVER WIJN BIJ ETEN
Weet je exact wat je wil gaan koken maar ben je nog op zoek naar de lekkerste bijpassende wijn? Vul dan je gerecht in op de wijnwijzer en vind de beste match. Of misschien ben je nog op zoek naar lekkere recepten? Hoe dan ook; jij weet nu wanneer je welke wijn op tafel zet.