Wijn en spijs combinatie
Welke wijn bij zalm?
WIJN BIJ ZALM: KIES CHARDONNAY
Verschillende bereidingswijzen van zalm vragen om verschillende wijnen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat een ronde chardonnay een goede wijn bij zalm is. De Valdivieso Chardonnay Reserva laat de veelzijdige zalm goed tot z’n recht komen. De ronde smaak van de wijn matched ook nog eens goed met de vettige, uitgesproken smaak van de zalm. Gooi dat zalmfiletje in de pan, schenk je glas maar vol en santé!
WIJN BIJ GEROOKTE ZALM
Gerookte zalm is best zout van smaak, waardoor je hier het best een Sauvignon Blanc of Chenin Blanc bij kunt drinken. Die met zijn frisse zuren en tonen van citrus de vettigheid van de zalm doorbreekt en het gerecht een lichtere toets geeft. Ook Chablis, een Chardonnay uit Frankrijk zonder houtrijping, past goed bij gerookte zalm. Deze wijn heeft minerale tonen en een frisse afdronk die goed samengaat met de zachtheid van de zalm.
Zin in iets anders? Kies een bubbel! Zo is Champagne een perfecte match. De subtiele, bruisende zuren in Champagne of een mousserende wijn zoals Crémant zorgen voor een mooie balans.
Liever rood? Neem dan een Pinot Noir: een lichte, fruitige Pinot Noir uit de Bourgogne is fris genoeg om niet te overheersen en heeft subtiele aardse tonen die prachtig samengaan met de gerookte smaak van de zalm.
VERSCHILLENDE ZALMRECEPTEN, VERSCHILLENDE WIJNEN
Eens wat anders proberen dan chardonnay bij je zalm? Hieronder vind je inspiratie voor andere lekkere zalmrecepten met verschillende bijpassende wijnen.
1. Zalm met asperges
Een echte voorjaarsklassieker, maar eigenlijk het hele jaar door gewoon heel erg lekker! De combinatie van zalm met de zachte smaak van crème fraîche en frisse asperges zorgt ervoor dat je wijn best wat frisser mag zijn. Met een klein zuurtje.
Lekker met:
2. Zalmpakketjes van de BBQ
Licht en smaakvol: zalmpakketjes zijn het perfecte gerecht voor een zomerse BBQ. Leg er lekkere schijfjes citroen en tomaat bij en vergeet de dille niet. Om die zomersferen compleet te maken drink je hier de meest zomerse wijn van allen bij: rosé!
Lekker met:
3. Ei 'en concotte' met gerookte zalm
Lekker voor bij de zondagse brunch of met Pasen natuurlijk! Ei en zalm. Een combinatie om van te smullen. Nu zijn wijn en ei over het algemeen geen vrienden (want ei kan een wijn met veel zuur metalig laten smaken) maar de zachte pinot blanc is hier dé uitzondering op. En laat die nou net ook heel lekker smaken bij gerookte zalm.
Lekker met:
Zalm met Cava? Ja Cava! Omdat bubbel je brunch nu eenmaal enorm opleuken en omdat de droge, knisperende smaak van deze wijn goed aansluit bij gerookte zalm en ei.
WAAROM EIGENLIJK NADENKEN OVER WELKE WIJN BIJ WELK GERECHT?
Er zijn vast bepaalde wijnen of gerechten die jij heel lekker vindt. Grote kans dat je deze dan met elkaar combineert tijdens een etentje.
Toch is het de moeite waard om je wijnkeuze te heroverwegen en eens te kijken welke wijn nu echt het beste bij welk gerecht past. Waarom? De juiste wijn met je gerecht combineren zorgt ervoor dat beiden nog lekkerder smaken! Weten hoe dit precies in zijn werking gaat?
MEER WETEN OVER WIJN EN SPIJS?
Zoals welke wijn het lekkerst past bij jouw andere favoriete gerechten? Ga dan naar onze wijn en spijs pagina en vul de wijnwijzer in. Dan rolt de perfecte passende wijn er zo uit! Of heb je gewoon trek gekregen in wijn? Bekijk dan al onze wijnen!