Ontdek wijnhuizen
Ruinart
Ruinart is het aller oudste champagnehuis ooit. De vorm van een fles Ruinart is uniek en onmiddellijk herkenbaar. Het is een champagne die je drinkt als je écht wat te vieren hebt. Ruinart was maar liefst twee eeuwen in handen van éénzelfde familie. We vertellen je alles over het ontstaan en de champagnes van dit prachtige merk.
HET ALLEREERSTE CHAMPAGNEHUIS
Het huis van Ruinart is niet zoals alle andere champagnehuizen. Het is het eerste champagnehuis ooit, opgericht in 1729. Het huis was geïnspireerd op een monnik, genaamd Dom Thierry Ruinart, die zijn tijd ver vooruit was. Waarom? Dat lees je hieronder.
Dom Thierry Ruinart en Nicolas Ruinart
Dom Thierry Ruinart was een hardwerkende en bescheiden monnik die leefde van 1657 tot 1709. Hij was een briljante theoloog en historicus. Op 23-jarige leeftijd verliet hij zijn huis, gevestigd in de Champagnestreek, om naar de abdij van Saint-Germain-des-Prés te gaan. Dit was een van de meest invloedrijke leercentrums in de buurt van Parijs. Terwijl hij daar was, werd hij steeds bewuster van wat er nog meer in de wereld speelde. Hij ontdekte dat ‘wijn met bubbels’, toen nog niet bekend als champagne, populair was onder jonge aristocraten. Op 1 september 1729 opende Nicolas Ruinart, de neef van Dom Thierry Ruinart, ’s werelds eerste champagnehuis in het hart van de Champagnestreek. Nicolas was geïnspireerd door zijn oom en heeft met dit champagnehuis geschiedenis geschreven.
Tot na de Tweede Wereldoorlog was het champagnemerk in handen van de familie Ruinart. In 1949 werd het merk overgenomen door een zakenman.
DRUIVEN MET ESSENTIEEL KARAKTER
De chardonnay druif in de champagnes van Ruinart valt op door zijn complexiteit. De elegantie en de frisheid van deze druif maken het een belangrijke soort in Maison Ruinart champagnes. De chardonnay wordt hoofdzakelijk geoogst in de Côtes des Blancs en de Montagne de Reims, waar de bodems een hoog kalkgehalte hebben.
Elke druivenoogst heeft een uniek karakter doordat de bodems, sub-bodems en het klimaat elk jaar veranderen. Wanneer de druiven hun essentiële karakter hebben bereikt, is de tijd voor het oogsten aangebroken. In de zachte herfst worden de druiven van zonsopgang tot zonsondergang van de wijnstokken geplukt. De wijnen rijpen in krijt uitgegraven kelders (crayères). Dit heeft een aantal voordelen zoals een constant stabiele temperatuur, geen trillingen en een perfecte vochtigheidsgraad; ideale omstandigheden voor de gisting en rijping van de wijnen van Ruinart.
Ruinart: milieu voorop
Het behoud van biodiversiteit en het milieu zijn voor Ruinart topprioriteiten. In elke fase van het productieproces wordt duurzame wijnbouw weerspiegeld. Zo heeft Ruinart respect voor het land en de wijngaarden en wordt er gebruik gemaakt van verantwoord energiegebruik op de verschillende productielocaties.
DE FLES: INSPIRATIE DOOR DE ACHTTIENDE EEUW
De unieke vorm van de fles is een eerbetoon aan de historische flessen uit de achttiende eeuw. "Luncheon with Oysters", een beroemd schilderij van Jean-François de Troy dat gemaakt is zes jaar na de oprichting van Maison Ruinart, is het oudst bekende schilderij waarop het drinken van champagne wordt afgebeeld. De vorm van de flessen die te zien is op het schilderij is identiek aan de flesvorm die Maison Ruinart heeft gekozen.
Ruinart Blanc de Blancs
Door de strenge kwaliteitsnormen die door Ruinart gehanteerd worden heeft deze Champagne meer dan 36 maanden op zijn gistdepot gerijpt en heeft daardoor geweldig aan verfijning gewonnen. Uitermate verleidelijk door zijn frisheid en zijn fruit met levendige lichtvoetigheid. Een uitstekend aperitief. Tevens een prima begeleider van fijne visgerechten zoals coquilles, krab, kreeft en sushi.
De Ruinart Second Skin Case is het nieuwe duurzame alternatief voor de geschenkverpakking. Een 100% papieren verpakking, volledig recyclebaar en gevormd naar het unieke silhouet van de fles. Geïnspireerd op de historische Crayerès van het huis. Een innovatieve geschenkverpakking die de contouren van de fles goed doet uitkomen en de integriteit van de smaak garandeert.
Een niet vintage champagne rijpt tot drie jaar in de Crayères en vintage champagne rijpt hier maar liefst negen tot tien jaar.
Ruinart Second Skin Case
De Ruinart Second Skin Case is het nieuwe duurzame alternatief voor de geschenkverpakking. De 100% papieren verpakking gemaakt van natuurlijk hout uit Europese bossen is volledig recyclebaar en gevormd naar het unieke silhouet van de fles. De kleur en textuur zijn geïnspireerd op de historische Crayerès van het huis, een UNESCO-werelderfgoed. Een innovatieve geschenkverpakking die de contouren van de fles goed doet uitkomen en de integriteit van de smaak garandeert. Met de second skin case bekrachtigt Maison Ruinart, dat haar 4e eeuw van bestaan in gaat, de pioniersrol en haar ambities op het gebied van sociale en ecologische verantwoordelijkheid.
WORD EEN CHAMPAGNEKENNER
Wil jij meer ontdekken over champagne? Dat kan! Lees bijvoorbeeld wat precies de verschillen zijn tussen prosecco, cava en champagneof alles over de Champagnestreek. Wil je liever het hele champagne-assortiment bekijken? We hebben keuze uit tientallen mousserende wijnen. Of lees onderstaande artikelen om een echte champagnekenner te worden!