Montirius: de beste biodynamische wijnen
De wijnen van Montirius behoren tot mijn favoriete wijnen uit ons assortiment. En ik ben niet de enige, ook Harold Hamersma en Nicolaas Klei beoordelen deze biodynamische wijnen tot de beste van Gall & Gall. Homeopathie en biodynamische wijnbouw blijken een link te hebben. Birthe ging langs en hoorde hun bijzondere verhaal.
De naam Montirius komt van een samentrekking van de namen van de kinderen van Christine en Eric Saurel. Zij hebben drie kinderen: Manon (Mon), Justine, (Ti) en Marius (Rius). Christine en Eric namen dit wijngoed in Vacqueyras in de zuidelijke Rhônestreeek in 1986 over van de familie van Eric. De Saurel familie verbouwde hier al 4 generaties druiven.
In 1989 werd hun oudste dochter Justine geboren. Helaas was zij niet gezond, het ging niet goed met haar. Na het hele medische circuit doorlopen te hebben, bleek het kleine meisje uiteindelijk pas baat te hebben bij homeopathie. Dit veranderde de kijk van Eric en Justine ook op het leven in de wijngaard. Zij besloten om vanaf dat moment uitsluitend biologisch-dynamisch in de wijngaard te werken. Hun overtuiging is dat de bio-dynamie helpt om de wijnstokken hun balans te vinden in de wijngaard. Hierdoor kunnen ze zich gemakkelijker aanpassen aan klimaatverandering, zowel in seizoenen als op lange termijn. En zeer belangrijk: de wijnstokken zijn veel beter bestand tegen ziekten. Op deze wijze is het dus ook totaal niet nodig om (chemische) bestrijdingsmiddelen te gebruiken!
Biodynamisch
Biodynamische landbouw is gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner. De grondgedachte is om zo natuurlijk mogelijke balans te hebben. Hierbij gebruikt men verschillende preparaten om dit te realiseren. Deze speciale preparaten zijn afkomstig uit plantaardige, dierlijke en minerale stoffen. Eén daarvan is het vullen van koehornen met mest die vervolgens in de grond worden gestopt. Dat klinkt een beetje vaag, maar langzame afgifte van deze natuurlijke mest door de koehorn zorgt voor een sterkere ondergrond wat gunstig voor de wortels. Een ander preparaat is een compost op basis van van oa duizendblad, brandnetel, eikenschors en valeriaan. Deze compost bevordert het aantal micro-organismen in de grond. Want hoe meer fauna onder de grond hoe beter. De aanwezigheid van veel ‘beestjes’ in de grond zorgt voor een natuurlijke ventilatie en poreuse grond waardoor regenwater beter opgevangen en wordt en erosie voorkomen. De toepassing van deze en andere preparaten vindt plaats op specifieke tijdstippen die zijn gerelateerd aan de maankalender.
HELEMAAL NIETS DOEN
Oudste dochter Justine besloot wijnmaakster te worden. De eerste vraag op haar opleiding oenologie was: wat haar ouders allemaal precies deden om de wijn te maken. Ze kreeg een rood hoofd want ze moest zeggen: ‘helemaal niets’. En dat is ook het geheim van Montirius: door de gezonde druiven, laten ze op het domein de druiven volledig uit zichzelf vergisten, zonder enige vorm van ingrijpen. Daarna rijpt de wijn rustig verder op grote eikenhouten vaten. Jaren later begreep Justine dat ze hier alleen maar trots op kon zijn. Inmiddels werkt ze samen met haar ouders fulltime op het domein om de druiven zo gezond mogelijk te houden voor de mooiste smaken en de beste balans in de wijn.
MONTIRIUS: DE OOGST VAN 2014
En hoe werkt de oogst eigenlijk? Bekijk hieronder de video Montirius over de oogst van 2014.