De bekendste rode wijnsoorten
Van blauwe druiven worden rode wijnen gemaakt. Welke druiven je gebruikt zijn erg belangrijk in het bepalen van de smaak van een wijn. Er zijn honderden soorten blauwe druiven met allemaal hun eigen, unieke smaak. We geven je een overzicht van de grootste blauwe druivenrassen die overal ter wereld verbouwd worden: van soepel fruitig tot vol en donker.
Rode wijnen
De bekendste rode wijnsoorten zijn gemaakt van de volgende druiven: merlot, cabernet sauvignon, grenache, malbec, sangiovese, tempranillo, pinot noir, nebbiolo, shiraz/syrah en carmenère. Hieronder een overzicht van de belangrijkste 10 wijnsoorten van licht naar zwaar. Of bekijk alle rode wijnen >
1. Pinot Noir
De pinot noir is de lichtste rode druif uit het edele rijtje. Deze druif zorgt voor fruitige rode wijnen die geliefd zijn om de aroma's van rood fruit en specerijen. En een lange soepele afdronk met zachte tannines. Beschouw het als de basis voor het begrijpen van de zuurgraad en aroma’s in rode wijn. Bestel nu pinot noir.
Alternatief, maar ook heel lekker: Gamay, St. Laurent
- Serveertemperatuur: keldertemperatuur (13-16 graden)
- Lekker bij: eend, kip en varkensvlees
2. Sangiovese
Een sangiovese is net zo aromatisch als een pinot noir, maar met meer tannines. Deze druif wordt het meest aangepland in Italië. De smaak kan verschillen, afhankelijk van waar hij groeit. Het fruitige van kers domineert het smaakpalet. Bestel nu sangiovese wijn.
Een keer iets anders? Probeer dan touriga franc.
- Lekker bij: door de hoge zuurgraad past hij goed bij stevig gekruid voedsel of gerechten met tomatensaus
- Serveertemperatuur: keldertemperatuur (13-16 graden)
3. Grenache
Een wijn van 100% - Grenache (of in het Spaans Garnacha) kom je maar zelden tegen. Grenache produceert rijke, aromarijke rode wijnen en dieprode rosé. Van zichzelf is het een zwoele, soepele wijn die een Syrah of Tempranillo perfect complementeert. Vergelijkbare druivenrassen: Zinfandel, Primitivo, Carignan
- Lekker bij: gaat goed samen met braadvlees en geroosterde groenten
- Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 graden)
4. Tempranillo
Een tempranillo is aards met smaken als tabak. Stevige, maar ook lichtere, meer frisse wijnen brengt de tempranillo voort. Deze volle wijn heeft een gemiddelde tanninegehalte.
- Lekker bij: de stevige variant is lekker bij biefstuk, de frissere past goed bij ovenpasta
- Serveertemperatuur: keldertemperatuur (13-16 graden)
5. Merlot
Afhankelijk van hoe een merlot gemaakt is, kan de kleur van licht naar donker varieren. Zwarte kersenaroma's, soepele tannines en rookachtige of chocoladeachtige afdronk hebben de wijnen gemaakt met deze druif. Leer alles over merlot.
Fan van merlot? Probeer dan ook zeker eens deze wijnen: corvina, negroamaro of cinsault.
- Lekker bij gebraden varkensvlees of paddenstoelen.
- Serveer op kamertemperatuur (16-20 graden).
6. Carmenère
De carmenère komt oorspronkelijk uit de Bordeaux, maar we kennen hem vooral als Chileense wijn. Want wat de malbec is voor Argentinië, is de carmenère met trots voor Chili. En de druif doet het heel goed in het Chileense klimaat. Een carmenère levert kruidige, ronde wijnen met veel kleur en karakter.
Alternatief, maar ook heel lekker: Merlot, Malbec
- Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 graden)
- Lekker bij: rood vlees en de barbecue
7. Nebbiolo
De nebbiolo druif geeft wijnen met delicate aroma's én straffe tannines. Een hartige wijn die licht van kleur is met een hoge zuurgraad en tanninegehalte. Er bestaan maar weinig wijnen met dezelfde samenstelling als nebbiolo.
Alternatief druivenras: aglianico.
- Lekker bij: serveer bij wild of truffelrisotto
- Serveertemperatuur: keldertemperatuur (14-16 graden)
8. Malbec
Een malbec is populair vanwege z'n intense, kruidige wijnen met soepele afdronk en is rijk aan tannines. Afhankelijk van waar de malbec verbouwd is voeren smaken als kersen, rood fruit of zwarte bessen de boventoon. Bekijk onze malbec wijnen.
Deze druif .
Smaakt net als: mourvedre, touriga nacional.
- Lekker bij: minder vette rode vleessoorten en gesmolten blauwe kaas
- Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 graden)
9. Syrah
Syrah maakt rijke, krachtige en soms vlezige wijnen. Met een stevige, kruidige wijn met een subtiele afronk. Smaken die je kunt proeven gaan van olijf tot zwarte bessen en tabak.
Is syrah je favoriete wijn? Probeer dan ook eens deze wijnen: barbera of dolcetto.
- Lekker bij: drink 'm bij donker vlees en exotische specerijen
- Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 graden)
10. Cabernet Sauvignon
De cabernet sauvignon geeft stevige wijnen met aroma's van cassis en cederhout en hoge tannines. Het is een van de meest gebalanceerde en volle wijnen ter wereld.
Hou je van cabernet? Probeer dan ook eens deze wijnen: cabernet franc, lagrein of montepulciano.
- Lekker bij: past perfect bij gegrild vlees en gerechten met veel peper
- Serveertemperatuur: kamertemperatuur (16-20 graden)
Alle rode wijnsoorten
Hieronder vind je een overzicht van alle rode wijn soorten.
10% korting op witte wijn met Mijn Gall & Gall Premium
Ken je Mijn Gall & Gall Premium? Voor 10 euro per jaar krijg wel heel veel voordeel, zoals:
20% welkomstkorting op een fles naar keuze
Exclusieve Premium Deals op wijn en sterk
10% korting op wijn, champagne en mousserend, whisky en alcoholvrij**
Spaar 2x zo snel Air Miles