Skip to main content

Alles over


Koshere wijn

glas port
glas port

Heb je wel eens Israelische wijn gedronken? Dan is er best wel een kans dat deze kosher was! Ruim 15% van de wijn geproduceerd in Israël is namelijk koshere wijn. Wat maakt een wijn kosher en hoe proeft dat? Je leest het hier!

KOSHERE WIJN

Koshere wijn wordt gezien als het ‘geschenk van God’ en is bedoeld voor het Joodse volk tijdens bijzondere en heilige momenten. Wijn is alleen kosher wanneer er geen niet- orthodoxe Joodse mensen in aanraking zijn gekomen met de wijn; van de productie tot aan het uitschenken.

Het koshere certificaat

Zelfs bij het schenken? Ja, want wordt de wijn geopend door een niet-orthodoxe Jood, dan verliest de fles zijn status als koshere wijn en diens heilige status. 

Wordt het hele wijnmaakproces uitgevoerd door een orthodoxe Jood, dan krijgen de wijnen een kosher certificaat. Het certificaat is te herkennen aan het ORT-stempel, wat betekent: Onder Rabbinaal Toezicht. Een niet-orthodoxe jood mag zelfs de plek waar de wijn gemaakt wordt, niet betreden zonder de nabijheid van een orthodoxe jood.

WAT IS KOSHER?

Kosher houdt in dat gerechten en de gebruikte ingrediënten voor deze gerechten zijn goedgekeurd voor consumptie door Joodse mensen. Het Jodendom kent strenge regels en voorschriften op het gebied van eten: voedsel moet in overeenstemming zijn met het systeem van spijswetten. Dit systeem heet “de kasjroet”.

De kasjroet bepaalt of eten kosher is en dus of Joodse mensen het voedsel mogen eten. Zo is er een verbod op het eten van bepaalde diersoorten en alles wat afkomstig is van deze dieren. Joden mogen bijvoorbeeld niets eten wat te maken heeft met varkens. Voedsel krijgt trouwens niet zomaar het keurmerk kosher: zelfs de voedingsmiddelen en grondstoffen die worden gebruikt in deze producten moeten beoordeeld worden!

Wanneer verdient een wijn de status “kosher”? 

Gedurende het gehele productieproces van de wijn wordt er toezicht gehouden door een rabbijn of orthodox Joodse supervisor. Zij controleren er streng op dat een koshere wijn voldoet aan de volgende regels:

  • Wijnstokken moeten minimaal vier jaar in de grond hebben gestaan, voordat de druiven die er vanaf komen gebruikt mogen worden.
  • De wijnstokken mogen niet samen met andere gewassen op dezelfde grond verbouwd worden.
  • Pas wanneer de schil van de druif breekt moeten de materialen en de mensen in het productieproces van de wijn kosher zijn. Dit is dus echt pas vanaf het wijnproductieproces. Daarvoor maakt het niet uit. Druiven mogen dus wel geplukt worden door niet-Joden. 
  • Het gebruik van eiwitten of vislijm om de wijn te klaren is verboden.
  • Het gebruiken van dierlijke mest is ook verboden. 

Hoe proeft dat?

Koshere wijn proeft niet anders dan wijn zonder de ‘kosher’ status. Toch zijn de koshere wijnen wel redelijk bijzonder, als je je eens bedenkt hoe streng het productieproces ervan eigenlijk is!

SOORTGELIJKE WIJNEN

Er zijn momenten dat het nogal lastig is dat alleen een orthodoxe Jood de fles wijn mag openen en aanraken: denk maar eens aan grote feesten. Om toch kosher wijnen te kunnen schenken op grote feesten is daar wat op gevonden: wijn met het label Mevushal. Deze wijnen staan ook wel bekend als gekookte wijn. Doordat de wijn gekookt wordt tijdens het productieproces, valt de wijn onder de kasjroet en behoudt het de koshere status. Handig!

MEER WETEN?

Wil je je verder verdiepen in de wereld van wijn? Lees dan ook eens over andere bijzondere wijnen, zoals biologische wijnen of natuurwijnen. Ontdek eens hoe je wijn nou eigenlijk proeft, of wordt echt een kenner en verdiep je in de populairste wijnsoorten en wijnlanden.

Tip: wil je ontdekken welke wijn eigenlijk het beste bij je past? Doe onze smaakprofielen test en ontdek welke witte en rode wijnen jij het lekkerst vindt!


MEER WETEN OVER WIJN?

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.