Alles over mousserende wijn
Champagne proeven
Champagne proef je met al je zintuigen. Want naast wat je proeft en ruikt, voel je ook de bubbels. En dat maakt champagne zo leuk! Je glas bubbels proef je door te: kijken, ruiken, luisteren, proeven en te voelen.
1. KIJK NAAR DE BUBBELS EN DE KLEUR
Pak je glas en kijk:
- Of de champagne helder is
- Hoe de bubbels bruisen
Je champagne moet helder zijn. Dus, geen drijvende stukjes kurk of iets anders. Begin anders vooral niet met proeven en pak een ander glas. Heb je wel een helder glas bubbels, kijk dan even naar de kleur. De leeftijd bepaalt of je champagne bijna kleurloos is (jong), tot goudkleurig of abrikoos (rijp).
Wat zie je aan de belletjes?
Bij de bubbels geldt: hoe fijner de belletjes, hoe hoger de kwaliteit van de champagne. De hoeveelheid koolzuur bepaalt de intensiteit en grootte van de belletjes. Een champagne die bruist als een spa rood betekent niet veel goeds. Zie je helemaal geen bubbels in je glas, dan kun je beter een nieuwe fles opentrekken. Let op het patroon van de bubbels. Houden ze al op voor ze het oppervlak bereikt hebben? Laat je glas dan vooral staan. In goede champagnes barsten de bubbels namelijk pas open bij het oppervlak. Hoe ze dat doen, dat maakt niet uit. In de ene champagne schieten ze als een gek heen en weer. In de ander stijgen ze in een elegante spiraal naar het oppervlak. Allemaal goed.
2. LUISTER NAAR DE BUBBELS
Want bubbels maken geluid. Ze sissen, barsten, knisperen, fluisteren en vervagen. Hoe meer koolzuur, hoe harder je de belletjes hoort. Klinkt als frisdrank? Dan heb je dus grote bubbels en een minder goede champagne. Het geluid bij het openen van de fles verraadt ook de kwaliteit van de bubbels. Als je bij het openen alsnog een harde plop hoort (zonder dat het de bedoeling was), dan heb je een champagne met een hoog koolzuurgehalte. En dus minder fijne bubbels.
3. RUIK
Champagne walsen zoals met een glas wijn hoeft niet. De bubbels zorgen al voor zuurstof zodat de aroma’s vrijkomen.
- Stop je neus in het glas en ruik goed.
- Ruik kort en krachtig.
Afhankelijk van de druif en de leeftijd kun je verschillende geuren onderscheiden in champagne. Citrusfruit, bloemen, hout. Wat je ruikt is persoonlijk, zolang je wel iets ruikt. Geen geur? Dan is de champagne waarschijnlijk niet meer goed (of je neus). En niet echt lekker.
4. SPOEL DE BUBBELS DOOR JE MOND
Neem een slok en spoel de champagne door je mond zoals je met mondwater doet. Zet je glas weg als:
- De bubbels met geweld openbarsten.
- Je ogen spontaan beginnen te wateren van het koolzuur in je neus (tenzij je dit niet vervelend vindt).
Geen plannen na het proeven? Kies er dan voor om de champagne door te slikken. Let op de afdronk: hoe langer, hoe beter. Bedenk hoe droog je mond aanvoelt na je slok. Uitspugen mag ook natuurlijk, vooral als je nog 19 champagnes te gaan hebt.
Proef jij brioche of paddenstoelen?
Experts spreken over primaire, secundaire en tertiaire smaaktonen. Simpel gezegd: wat je eerst proeft, en welke smaken je nog meer kunt ontdekken naarmate de wijn zich ontwikkelt in je mond. Je weet uiteindelijk zelf het beste wat je precies proeft, maar de leeftijd van de champagne bepaalt wat voor smaken je kunt verwachten.
Bij de eerste slok proef je over het algemeen citrus zoals citroen of grapefruit. Deze smaak komt veel voor bij jonge champagnes. Rijpere champagnes smaken vaak meer naar abrikoos, perzik of pruimen.
Secundaire smaken komen voor bij champagnes die langer dan 3 jaar gerijpt zijn. Zie het als een extra laag boven de eerste smaaksensatie. Wat je nu onder andere kunt proeven is jam of appeltaart met karamel. Of boter, brood en brioche. Tertiaire smaken proef je in nog rijpere champagnes. Verwacht hier bijvoorbeeld cacao, koffie, walnoten of zelfs champignons.
5. WAT VOND JE VAN DE CHAMPAGNE?
Alle stappen doorlopen? Dan is het aan jou om te bedenken wat je eigenlijk van de champagne vindt.
Want jij bepaalt natuurlijk uiteindelijk of de champagne lekker is of niet. Want "over smaak ..."
DORST GEKREGEN?
Tip: organiseer je eigen proeverij thuis met verschillende soorten champagne of bepaalde merken. Je kunt eindeloos combineren! Wat dacht je bijvoorbeeld van een combinatie met andere wijnen? Of experimenteer met verschillende de cava's, prosecco's of andere alternatieve op champagne!
MEER LEREN OVER CHAMPAGNE?
Want nu je kunt proeven, wil je natuurlijk ook weten hoe je die fles nou opent zonder rondvliegende kurken. Of weten hoe je het snelst de champagne koud zet? Lees dan onze andere how-to's en leer alles over champage!