Alcoholvrij bier
Alcoholvrij bier niet lekker of saai? Onzin! De 0.0 biertjes smaken steeds beter en zijn ideaal als je een avondje de BOB bent, een kleintje verwacht of als je even geen zin hebt in alcohol. Maar kun je er altijd vanuit gaan dat er geen alcohol in alcoholvrij bier zit? En hoe smaakt het eigenlijk? Hieronder lees je alles over bier zonder alcohol.
Top 5 alcoholvrije bieren
Wat is alcoholvrij bier?
Alcoholvrij bier is bier waar geen alcohol in zit. Klinkt logisch, maar wist je dat bieren met een laag alcoholpercentage ook ‘alcoholvrij’ worden genoemd? Voor Nederlandse brouwers geldt een bierverordening. Dit betekent dat de grens van 0,1% alcohol niet overschreden mag worden. Buitenlands alcoholvrij bier, dat in Nederland wordt verkocht, bevat maximaal 0,5% alcohol. Zoals bijvoorbeeld in deze Warsteiner Alkoholfrei. Staat er ‘0.0’ op het etiket? Dan zit er helemaal geen alcohol in je malt bier. De bekende 0.0 biermerken ken je wel. Dit zijn bijvoorbeeld Heineken 0.0 en Hertog Jan 0.0.
Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?
Er zijn verschillende manieren om alcoholvrij bier te maken:
- Het gistproces afbreken: Brouwers breken het gistproces af op het moment dat de gistcel alcohol wilt produceren.
- Filteren na vergisting: Bij dit proces wordt de alcohol uit de drank gehaald. Dit heet de-alcoholisatie. Hierbij wordt een verdampingstechniek gebruikt. Na de vergisting verdampt de alcohol middels speciale temperatuur- en druktechnieken uit de drank.
- Distilleren: Een andere techniek is vacuümdistillatie. In dat geval worden aromacomponenten uit het bier gehaald vóór de verdamping van alcohol. Hierna worden de aroma’s weer toegevoegd. Zo voorkomen de brouwers dat deze aroma’s ook verdampen bij het de-alcoholiseren.
- Alcoholloze vergisting: Hier wordt gist gebruikt dat nauwelijks alcohol produceert. Daarbij wordt tijdens de fermentatie een lagere temperatuur dan normaal gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het gist minder productief is en minder alcohol produceert.
- Mengen: Hier worden verschillende ingrediënten met elkaar vermengd, zonder alcohol. De gebruikte ingrediënten moeten samen de smaak van gebrouwen bier nabootsen.
Alcoholvrij en calorieën
Is alcoholvrij bier gezond? Alcoholvrij bier bevat minder calorieën dan pils of speciaalbier. Alcohol is namelijk een grote boosdoener als het gaat om de hoeveelheid kcal in dranken. In alcoholvrij bier zit vaak meer suiker, maar het totaal aan calorieën blijft onder dat van een pils met een alcoholpercentage van 5%. Heineken 0.0 bevat bijvoorbeeld 21 kcal per 100 ml, terwijl een fles Heineken met 5% alcohol 46 kcal per 100 ml bevat.
Zwanger
Vrouwen die in verwachting zijn worden aangeraden helemaal geen alcohol te drinken. Let dan goed op het alcoholpercentage op het etiket. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, kunnen ook alcoholvrije biertjes alcohol bevatten.
De BOB
Maar wat als je nog moet rijden en er een klein alcoholpercentage in je biertje zat? Het blijkt dat deze combinatie gewoon kan. Door het lage alcoholpercentage van maximaal 0,5% stijgt de concentratie alcohol in je bloed nauwelijks. Dit geldt bij een consumptie van 6 tot 8 glazen in korte tijd. Je kunt dus zonder zorgen een alcoholvrij biertje drinken als je de BOB bent.
Wat is het verschil tussen malt bier, 0,0 en alcoholvrij?
Malt bier en 0.0 zijn gewoon andere namen voor alcoholvrij bier. Waar de naam malt bier vandaan komt, is niet zeker. Sommigen zien het als een stoerdere marketingterm, anderen als een verwijzing naar de moutsmaak. Hoe dan ook, het blijft alcoholvrij!
Wat is malt?
Malt is het Engelse woord voor mout. Gerst wordt vochtig gemaakt onder hoge temperaturen, waardoor het gaat ontkiemen. Dit proces heet malting (of mouten). Het resultaat is gerstemout. Bij malt bier zijn gerstemout en water de basisingrediënten. Het klinkt dus vrij aannemelijk dat malt bier inderdaad verwijst naar de moutsmaak in alcoholvrij bier.
Wat is het verschil in smaak tussen malt bier en alcoholisch bier?
Alcohol versterkt smaken en geuren, dus een alcoholvrij bier smaakt anders dan een pils met 5% alcohol. Bij de-alcoholiseren gaan aroma’s verloren en bij alcoholloze vergisting worden andere ingrediënten gebruikt. Minder lekker? Dat bepaal je zelf – probeer het eens!
Waarom alcoholvrij bier?
Steeds vaker kiezen bierdrinkers voor een alcoholvrije variant, omdat ze wel zin hebben in bier maar niet in alcohol. Of omdat je soms geen alcohol mag drinken omdat je bijvoorbeeld zwanger bent of nog moet autorijden. In dat geval kun je ook eens kiezen voor alcoholvrij bier, in plaats van frisdrank.