Skip to main content

Alles over


Bierland Belgiƫ

bier en België
bier en België

Meer dan 1600 verschillende bieren, eeuwenoude bierbrouw tradities en met je biercultuur schitteren op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dat kan maar één land zijn: België! Lees alles wat je moet weten over Belgisch bier en over zes bieren van Belgische bierbrouwerijen!

BEKIJK ALLE BELGISCHE BIEREN

BIERLAND BELGIË IN HET KORT:

kaart België
  • Meer dan 250 bierbrouwers
  • Grote variatie aan bieren met meer dan 1600 verschillende soorten
  • Vier manieren van gisting: lage, hoge, gemengde en spontane gisting
  • 65% van de bieren worden naar het buitenland geëxporteerd
  • 1% van de wereldproductie
  • Het enige land ter wereld dat 10x het demografische gewicht brouwt! Dat is dus het gewicht van alle Belgen opgeteld keer 10!

DIVERSITEIT: VAN ZOET TOT BITTER

Er is geen land ter wereld dat zo’n groot arsenaal aan bieren heeft als België. Hoe dit komt? Naast het feit dat het land veel brouwerijen kent, heeft België geen bijzondere regelgeving rondom bier. Er zijn geen wetten over wat er allemaal aan bier toegevoegd mag worden. 

In bierland Duitsland is dit bijvoorbeeld wel het geval met het “Reinheitsgebot”. Duitse brouwerijen mogen alleen maar de basisingrediĆ«nten water, hop, gist en mout gebruiken. Dan hebben de Belgen het toch een stuk makkelijker! België kent zo’n soort regelgeving dus niet. De brouwers zijn vrij om de lekkerste creaties te maken! Zo voegen sommige brouwerijen fruit en vruchten aan hun bier toe. Een goed voorbeeld hiervan is kriekbier, lambiek bier met zure kersen(krieken). 

Door die vele extra toevoegingen heeft Belgisch bier vaak de reputatie zoet te zijn. Maar dit klopt niet helemaal. Echt zoet zijn alleen de fruitbieren en een aantal zware bieren. De meeste bieren zijn eerder zoet-bitter. Bruin bierSaison bier en Lambiek bier zijn typische Belgische bieren met specifieke kenmerken waar de echte liefhebbers zo van genieten.

BELGISCHE BIERCULTUUR

De Belgische bieren en de beleving daarvan is zo belangrijk, dat de Belgen met trots de UNESCO werelderfgoedlijst verrijken met hun biercultuur. Die cultuur verwijst naar het grote aanbod aan biermerken en verschillende biersoorten. Ook het verschil in kwaliteit en het brouwproces zijn van groot belang. Als je het menu voor je neus krijgt in een Belgisch café of restaurant zie je direct hoe serieus de Belgen hun bier nemen. Je hebt keus uit een oneindige lijst bieren. Er zijn cafés waar je zelfs meer dan 250 biersoorten kunt bestellen! Binnenkort een etentje in België? Dan is het dus wel zo handig dat je op de hoogte bent van de verschillende biersoorten en hun smaken.

Geschiedenis van de Belgische biercultuur

België heeft een eeuwenlange biertraditie. Bier wordt al sinds 6500 jaar voor de jaartelling gebrouwen. Bier wordt in België al gebrouwen sinds de middeleeuwen. Bijna elk dorp had in die tijd een eigen brouwerij. In 1907 waren er nog ruim 3387 brouwerijen. In de Eerste Wereldoorlog moesten veel van die brouwerijen helaas dicht. Koperen brouwketels werden door de bezetter in beslag genomen en de brouwerijen konden niet meer verder. Zo zonde! Het aantal brouwerijen is in de afgelopen jaren gelukkig wel weer sterk toegenomen. Kunnen wij weer genieten van al die mooie bieren!

Belgen drinken niet het meeste bier ter wereld. Ze staan op de 10de plaats. Een Belg drinkt gemiddeld zes glazen bier per week.

MANIEREN VAN GISTEN

België is een van de weinige landen waar alle vier de manieren van gisten gebruikt worden. Lage gisting, hoge gisting, spontane gisting en gemengde gisting komen allemaal voor. Heb je nog geen idee wat de verschillende vergistingen betekenen? We zetten ze even voor je op een rij: 

  • Lage gisting: bij deze manier van vergisting zakt het gist naar de bodem van de kuip. Dit gebeurt bij een lage temperatuur tussen de 8 en 12 graden. Voorbeelden van die bieren zijn bokbier of pils
     
  • Hoge gisting: bij deze manier van brouwen blijft de gist bovenop het bier in wording drijven. Het vormt een soort deken. Dit gebeurt bij een temperatuur tussen de 15 en 21 graden. De meeste Belgische speciaalbieren worden op deze manier gebrouwen. Ook amberkleurige bieren zijn vaak van hoge gisting.
     
  • Spontane gisting: bij deze manier van brouwen wordt het wort (de basis van bier) blootgesteld aan de open lucht waardoor in de lucht zwevende gist zich er in nestelt. Er komt hierbij veel warmte vrij. Deze methode wordt nog gebruikt bij bijvoorbeeld lambiekgeuze of kriek bier.
     
  • Gemengde gisting: bij deze manier van brouwen worden bieren met een hoge gisting gemengd met bieren van spontane gisting. Deze bieren mogen vaak nog lang rijpen om hun optimale smaak te bereiken.

Wereldwijd zijn er maar 11 trappisten. Hiervan komen er 6 uit Belgiƫ. Dit zijn: Westvleteren, Rochefort, Orval, Achel, Westmalle en Chimay.

ZES BIEREN BROUWERIJEN UIT BELGIË

België kent meer dan 250 bierbrouwers met ieder z’n eigen merk. Er verschijnen vaak nieuwe soorten op de markt. Ben je al nieuwsgierig geworden?? Probeer eens een van de zes onderstaande:

1. La Chouffe

Brouwerij Achouffe ligt in de Ardennen. La Chouffe blond bier is een fruitig bier met een lichte hopsmaak. Dit bier is voor het eerst gebrouwen door de zwagers Chris Bauweraerts en Pierre Gobron. Begonnen als een hobby, maar inmiddels wereldwijd te koop.

 

2. Leffe

Leffe is een abdijbier en is vernoemd naar de abdij van Leffe, gelegen in Dinant. De abdij stamt uit 1240 en het naar de abdij vernoemde bier is nog steeds een van de meest gedronken Belgische bieren. Leffe heeft veel verschillende bieren in de collectie waaronder zelfs een kerstbier! Het populairste bier uit hun collectie is de Leffe blond. Een authentiek blond abdijbier.

3. Palm

Brouwerij Palm in Steenhuffel brouwt de enige echte Palm. De naam dateert uit 1929 en komt van de overwinning van het hoge gistingsbier op het lage gistingsbier. Deze brouwerij heeft een eeuwenoude geschiedenis. Er zijn zes varianten van het bier. Elke variant heeft z’n eigen alcoholpercentage en smaak. 
 

4. Liefmans

Brouwerij Liefmans is gelegen in de Vlaamse stad Oudenaarde en brouwt verschillende bieren. Liefmans was de eerste brouwerij in België die al hun flessen met de hand in zijden papier wikkelde. Het huidige assortiment bestaat uit bieren zoals Liefmans Fruitesse en Oud bruin. Al hun bieren zijn fruitbieren!

5. Jupiler

Met 45% marktaandeel in België is Jupiler een van de grootste brouwerijen. Jupiler wordt gebrouwen in Brouwerij Piedbœuf, in een deelgemeente van de stad Luik. Er zijn verschillende soorten bieren, waarvan er sowieso al 3 alcoholvrij zijn. De brouwerij gaat dus goed mee met de alcoholvrije trend.
 

6. Pauwel Kwak

Je kent vast het bijzondere glas van een kwak bier: een lang glas met een bolle onderkant die in een houten houder hangt. Deze bijzondere constructie komt uit de tijd van Napoleon, toen de koetsiers hun glas aan de buitenkant van hun koets hingen. Ze mochten de koets namelijk niet verlaten maar dronken toch graag een biertje. Pauwel Kwak is een amber bier met een hoog alcoholpercentage (8,4%). Het heeft een licht moutig aroma en veel fruitige smaken. 

DORST GEKREGEN?

Probeer eens een van onze Belgische bieren! Er zijn zoveel verschillende biersoorten te ontdekken. Proef een speciaal lambiek bier, Westmalle of ga voor een originele Pils. Ontdek ook de wereld van tripel bier of bruin bier.

BEKIJK ALLE BELGISCHE BIEREN

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.