Skip to main content

Alles over


Speciaalbier

speciaalbieren
speciaalbieren

Bierliefhebbers opgelet: genieten mag weer! Je hebt bieren die je op een willekeurige gelegenheid pakt en je hebt bieren waarmee je stilstaat bij het moment. Of dat nu bij verjaardag, jubileum of op het terras is: speciaalbier brengt ieder moment naar een hoger niveau! Lees hier alles over speciaalbier: van het eerste flesje tot honderden soorten. Want bij speciaalbier geldt: voor ieder wat wils.

BEKIJK ALLE SPECIAALBIEREN

WAT IS SPECIAALBIER?

De definitie van speciaalbier is eigenlijk heel eenvoudig. Er wordt namelijk vaak onderscheid gemaakt tussen pils en speciaalbier. Onder pils verstaan we het normale bier en onder speciaalbier bier met een smaakje. Maar er is natuurlijk veel meer te vertellen over speciaalbier! Hieronder gaan we dieper in op de oorsprong van speciaalbier en het verschil met pils.

OORSPRONG SPECIAALBIER

In Nederland kwam speciaalbier pas halverwege de jaren tachtig grootschalig op de markt. Hoewel in de 19e eeuw al witbieren en stouts werden gemaakt, domineerde pils de markt. Voor speciaalbier was er nog nauwelijks ruimte. Vanaf de jaren '80 neemt de belangstelling voor speciaalbier toe. Kleinschalige brouwerijen die speciaalbieren brouwen komen op en de vraag naar deze bieren blijkt zo groot dat het aantal brouwerijen en biermerken snel stijgen. De afgelopen jaren is de speciaalbier branche geëxplodeerd. Dit sluit aan bij de trend van hoe men bier beleeft. Natuurlijk blijft pils nog altijd de drank voor veel mannen op de meeste gelegenheden, maar ook steeds meer bierdrinkers gaan op zoek naar mooie momenten om te genieten van bijzonder bier.

VERSCHIL SPECIAALBIER EN PILS

Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Wat? Dat leggen we even uit. Bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Pils is een soort bier, net als speciaalbier. Veel mensen denken dat bier en pils hetzelfde is, dat is dus niet zo! Onder pils of pilsener wordt het 'normale bier' verstaan en onder speciaalbier al het bier met een smaakje. Qua smaak variëren deze enorm. Pils is een soort bier dat voor het eerst in de stad Pilsen, in het huidige Tsjechië, werd gebrouwen. Speciaalbier is ook een soort bier en hieronder vallen onder andere witbier, dubbel bier en stout bier.

Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Speciaalbieren zijn bovengistend en pils is bijna altijd ondergistend. Ondergisting houdt in dat het gistingsproces plaats vindt bij een relatief lage temperatuur, meestal tussen de 4 en 15 graden. Tijdens dit proces zet de gist zich af op de bodem, vandaar 'ondergisting'. Bovengisting daarentegen vindt plaats bij een relatief hoge temperatuur van 15 tot 25 graden. Tijdens dit proces blijft de gist op het brouwsel drijven. Vandaar de naam bovengisting. Bij bovengisting is er meer mogelijk met smaken en toevoegingen.

LEES HIER ALLES OVER PILS
glazen met speciaalbier

SOORTEN SPECIAALBIER

Speciaalbieren zijn er in alle soorten en maten. Er zijn tegenwoordig meer dan 2000 speciaalbieren op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld zoete, bittere, fruitige, soepele en krachtige speciaalbieren te verkrijgen. Bekende namen die gegeven worden aan speciaalbier zijn bijvoorbeeld dubbeltripel, IPA en blond bier. Iedere brouwerij heeft zijn eigen stijl en werkwijze waardoor geen enkel speciaalbiertje hetzelfde is. Van licht tot heel donker en van bitter naar heel fruitig. Lees hier alles over soorten speciaalbier.

Wist je dat je tegenwoordig ook kun genieten van een alcoholvrij speciaalbiertje? Check eens onze Leffe Blond 0.0 (alcoholvrij) of onze Brand IPA 0.0.

SPECIAALBIER EN ETEN

Met de diversiteit van speciaalbier kan perfect ingespeeld worden op seizoenen, gerechten en iedere voorkeur. Speciaalbier kun je combineren met voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Het enorme scala aan geuren en smaken maakt het een perfect combinatie met bijna elk soort eten van pasta tot sushi. Hier drie tips voor een match made in heaven:

speciaalbier en eten
  1. Houd rekening met seizoenen. Een licht gerecht met een lichte bier passen in de warme zomermaanden, een zwaarder bier in de winter. Zo combineren gerechten en bieren van een bepaald seizoen heel natuurlijk bij elkaar (en bij het weer). Denk bijvoorbeeld aan een salade met een wit biertje.
  2. Vind harmonie. Combinaties werken het beste als ze een smaak- of geurcomponent delen. De noten-karamel smaak van een herfst bokbiertje past goed bij een heerlijke oude kaas. Zoek deze componenten op in zowel je bier als het gerecht en het kan bijna niet fout gaan!
  3. Al doende leert men. Niet elke combinatie wordt zoals verwacht. Als je het onverwachte leert waarderen, kan dat erg leuk zijn. Bouw verder op de combinaties die wel lekker zijn.

Bierliefhebbers van nu willen genieten van het moment. En dat kan! Met de huidige bier diversiteit kan perfect ingespeeld worden op elk seizoen, gerecht of moment. Wij zetten hieronder alvast een aantal mooie speciaalbieren voor je klaar, maar kijk eens in onze shop of op de bier cadeau pagina. Er is zoveel te ontdekken! Je kunt nu in de kroeg vertellen dat jij weet wat het verschil is tussen pils en speciaalbier. Nog meer weten over bier? Lees dan één van onze andere artikelen:

Bier brouwen in 7 stappen

Bokbier: alles over deze biersoorten

Alle biersoorten op een rij

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.