Alles over
Bierland Duitsland
BIERLAND DUITSLAND IN HET KORT:
- Ruim 1300 bierbrouwerijen
- 100 miljoen hl bier gebrouwen per jaar
- Gemiddeld 107 liter bier per inwoner per jaar
- 20% van het bier wordt naar het buitenland geëxporteerd
- Grootste bierfestival ter wereld: het oktoberfest in München
Bier wordt in Duitsland zelden gezien als alcoholconsumptie. Het is dƩ manier van dorstlessen, en men ziet het als voedingsmiddel.
DE EEUWENOUDE BIERCULTUUR
Duits bier heeft een lange geschiedenis: al sinds het jaar 700 wordt er bier gebrouwen in Duitsland. Als we een sprongetje in de tijd maken zien in het jaar 1400 al ruim 450 bierbrouwerijen in de stad Hamburg. En dan hebben we het alleen nog maar over díe stad. Vooral in kloosters was het brouwen populair. De kloosterbieren werden meestal ook vernoemd naar religieuze gemeenschappen. Een voorbeeld hiervan is Franziskaner; een oud biermerk dat vernoemd is naar het Franziskanerkloster.
Alleen hop, water en gerstemout
Reinheitsgebot: de Duitse bierwet. Een wet die vroeger en nu een belangrijke rol speelt de Duitse biercultuur. Deze wet bepaalt dat bieren alleen gebrouwen mogen worden met hop, water en gerstemout. Niets anders! In 1516 werd deze wet ingesteld door een Beierse Koninklijke familie, omdat het gebruik van tarwe alleen aan bakkers werd voorbehouden.Alleen de Beierse koningen zelf mochten met tarwe brouwen, ze gaven zichzelf een monopolie. Dat was dus makkelijk geld verdienen. Tegenwoordig nemen de Duitse brouwers deze wet niet meer zo serieus. Ze experimenteren er vrolijk op los met hun ingrediënten. Dankzij schuimverbeteraars, nieuwe brouwtechnieken en bijzondere smaken komen de lekkerste Duitse bieren in ons glas terecht.
Bier was vroeger heel populair. Het drinken van bier was minder gevaarlijk dan het drinken van water! In het water zaten namelijk ontzettend veel bacteriƫn. Omdat bier werd gekookt waren daar de bacteriƫn al dood.
SOORTEN BIER
Duitsland kent verschillende soorten bier. De meeste bieren zijn gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Toch zijn er door de jaren heen meer verschillende bieren ontwikkeld. Een greep uit de Duitse biersoorten:
- Pilsener: dit zijn bieren van lage gisting. Wat? Het gistingsproces begint bij deze bieren bij een lage temperatuur. Pils heeft een alcoholpercentage tussen 4 en 5%. Wij kennen het als ‘normaal’ bier.
- Weizenbier: dit is een hooggistend bier met een alcoholpercentage tussen de 5 en 5,6%. Meestal is dit blond bier, maar in sommige gevallen is de kleur iets donkerder. Weizenbier is een typisch friszuur biertje. Lekker voor op het terras!
- Starker bier: bieren met een hoog alcoholpercentage. Vaak zijn dit bokbieren, zoals bock of doppelbock. Dit bier is meestal wat zoeter en is wat minder bitter. Dat drinkt dus lekker makkelijk weg.
- Radler: een combinatie tussen bier en limonade. Half om half: 50% bier en 50% limonade. Radler heeft een laag alcoholpercentage en wordt gedronken als echte dorstlesser. Een verfrissend licht biertje dus.
- Kolsch bier: dit type bier komt uit Keulen en mag dan ook alleen zo heten als het uit deze stad komt. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 4,8% en is licht van smaak.
HET GROOTSTE BIERFESTIVAL TER WERELD
Elk jaar vindt traditiegetrouw het Oktoberfest weer plaats in München. Dit grootste bierfestival duurt wel 16 tot 18 dagen; dit is er een voor de echte die-hards. Op het festival komen honderdduizend toeristen af. Samen met de Duitsers drinken ze maar liefst 5 miljoen liter bier! Trek je Lederhosen of Dirndl aan en maak het zelf mee!
VIJF BIERBROUWERIJEN UIT DUITSLAND
Duitsland kent ruim 1300 bierbrouwerijen: samen brouwen zij 100 miljoen hectoliter bier. 80% van deze bierbrouwerijen is in handen van kleine bedrijven. Nieuwsgierig geworden naar al die Duitse bieren? Probeer een van deze vijf biermerken:
1. Warsteiner: Uit het Duitse stadje Warstein komt bier van de bierbrouwerij Warsteiner. Deze brouwerij heeft een plek bemachtigd in de top 40 van de grootste brouwerijen ter wereld. Het is bier van een lage gisting. Warsteiner heeft trouwens ook een radler- en een alcoholvrije variant van hun bier.
2. Weihenstephaner: In het stadsdeel Weihenstephan in Freising staat de brouwerij Weihenstephaner. Sinds 1040 wordt hier bier gebrouwen. Weihenstephaner heeft de titel ‘oudste brouwerij ter wereld’. De bieren worden dan ook nog steeds gebrouwen volgens het Reinheitsgebot.
3. Franziskaner: Franziskaner komt uit München en is een van de oudste brouwerijen van Duitsland. Franziskaner brouwt frisse bieren, waarvan sommige met verrassende fruitsmaken.
4. Erdinger: In Erding, ten noord-oosten van München, ligt brouwerij Erdinger. Opgericht in 1886 en gespecialiseerd in Weizenbier. Het Erdinger Weißbier is het bekendste bier van de brouwerij.
5. Flensburger: Op de grens met Denemarken ligt de Duitse plaats Flensburg. Midden in het centrum van de stad ligt de zelfstandig opererende brouwerij. No way dat zij zich aansluiten bij een grotere brouwersgroep. De dop van bierflessen van deze brouwerij heeft nog steeds een beugel met de herkenbare ‘plop’.
DORST GEKREGEN?
Probeer eens een van onze Duitse bieren! Maak kennis met de verschillende biersoorten of ontdek de wereld van de speciaalbieren met onder andere lambiek bier en tripel bier. Nog niet uitgelezen over bier? Lees dan ook over de houdbaarheid van bier of over het brouwproces.