Skip to main content

Dé dorstlesser in het voorjaar


Lentebok

lentebok met gerst en hop
lentebok met gerst en hop

Bij het voorjaar hoort een lekkere frisse lentebok. Ieder jaar verrassen de bierbrouwers ons weer met wat volgens hen het ultieme voorjaarsbier is. Maar wat is lentebok precies? En wat is het verschil met de herfstbok? We zetten alle kenmerken voor je op een rij.

Bekijk alle soorten bokbier

WAT IS LENTEBOK?

Lentebok, soms ook geschreven als Lentebock, is een blond tot amberkleurig bokbier dat in het voorjaar op de markt komt. Het wordt traditioneel vanaf de vastentijd tot ongeveer mei verkocht. Tegenwoordig geniet je van een lentebok in de periode tussen 21 maart en 21 juni. Laat dat lente zonnetje maar schijnen dus!

VAN HERFST- NAAR LENTEBOK

Herfstbok is de tegenhanger van lentebok met een duidelijke geschiedenis. De eerste bieren die gemaakt waren van de zomeroogst kwamen namelijk in december op de markt. Door de versnelling van het brouwproces, komen de de bokbieren tegenwoordig al in oktober op de markt. Vandaar de naam ‘herfstbok’. 

Het begin van de lentebok

De geschiedenis van de lentebok is heel anders en gaat nog verder terug in de tijd. Heel lang wisten brouwers niet precies hoe het gistingsproces van bier verliep. Ze wisten zelfs niet eens wat gist was! Wat ze wel wisten was dat bier dat gebrouwen werd in de warme (zomer)maanden veel eerder bedierf dan bier gebrouwen in de koele maanden. En dus brouwde men vooral in de herfst, winter en vroege lente. Aan het einde van de lente brouwde men dan nog een paar brouwels met meer alcohol en hop. Hierdoor bleef het namelijk tot de zomer goed genoeg om te drinken. Deze traditie werd later omgedoopt tot de ‘lentebok’. Die naam gebruiken we pas sinds een paar decennia.

De opkomst van het voorjaarsbier

Begin jaren ‘90 kwam Grolsch met de ‘Meibock’. Het voorjaarsbier viel goed in de smaak bij de liefhebbers. Goed voorbeeld doet volgen, dus ook andere brouwers grijpen tegenwoordig hun kans om hun lentebieren te presenteren in het voorjaar. Ook al is de lentebok nog lang niet zo populair als haar herfstige, grote boer; er zijn al wel festivals gewijd aan de lentebok. Bezoek dit voorjaar bijvoorbeeld het Meibockfestival in Amsterdam en laat je verrassen door alle nieuwe creaties van de brouwers! Tegenwoordig hebben alle grote bierbrouwers een lentebok. De Grolsch lentebok en de lentebok van Hertog Jan zijn razend populair!  

ALLE BIERSOORTEN OP EEN RIJ

KENMERKEN VAN LENTEBOK

Net zoals alle bokbieren, is lentebok oorspronkelijk een bovengistend bier. Tegenwoordig zijn de regels minder streng en zijn er zowel onder- als bovengistende lentebokken. De enige eis die in de bierverordening nog wordt gesteld bij een lentebok is een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato. Dat betekent dat 15,5 gewichtsprocenten van de wordt bestaat uit opgeloste stoffen, oftewel suikers. De kleur van lentebok is meestal blond en soms meer amberkleurig en de alcoholpercentage ligt rond de 6.5% tot 7.5%. Drink jij straks een frisse voorjaarsbiertje op het terras? Dan proef je fruitige en hoppige smaken.

Lentebok versus herfstbok

Het verschil tussen lentebok en herfstbok zit ‘m niet alleen in het seizoen. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij:

  Lentebok Herfstbok
Periode Voorjaar: maart - juni Herfst/winter: oktober - februari
Kleur Blond tot amber Robijnrood tot donker
Smaak Fruitig en hoppig Moutige karamelsmaak
Alcoholpercentage 6,5% - 7,5% 5% - 7%

Lentebier, lentebok, meibok, voorjaarsbok of paasbok?

Je hebt al deze benamingen vast allemaal al eens voorbij zien komen. Maar zit er eigenlijk verschil tussen al deze bieren? In principe niet. Het zijn allemaal bieren die in het voorjaar op de markt komen. De brouwers geven vaak een eigen bedachte naam aan hun bier. Al wordt de term ‘lentebier’ vaak gebruikt als verzamelnaam voor biersoorten die populair zijn in het voorjaar, vanwege de frisse en dorstlessende smaken. Onder lentebier vallen bijvoorbeeld ook Desperados, Apple Bandit of Radler. Witbier, een saison bier of bijvoorbeeld IPA bier zijn ook heerlijk in de warme lentemaanden, maar deze bieren zijn gewoon het hele jaar verkrijgbaar.

Bij welke gerechten serveer je een lentebok?

Bij een lentebok passen kruidige en licht pittige gerechten. De lentebok is een mooie frisse tegenhanger bij dit soort eten. Van plan een lentebok open te trekken? Maak dan een gerecht uit bijvoorbeeld de Thaise keuken of gerechten met vis, kip en fruit:

Je weet nu wat je kunt verwachten bij een lentebok. Nu nog wachten op dat lekkere zonnetje en dan geniet je op het terras van deze heerlijke dorstlesser.


OOK LEUK OM TE LEZEN:

Wil je meer lezen over de lekkerste biersoorten of hoeveel calorieën in bier zitten? Je leest het allemaal in onze blog. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.