De verschillende
Biersoorten
De wereld van de biersoorten; niet per se een makkelijke om te doorgronden. Je kunt bieren namelijk indelen op kleur, alcoholpercentage, of smaak. Wij verdelen onze bieren op basis van hun vergistingsmethode. Hun wat? Vergisting? Hieronder leggen we het uit:
BIEREN VAN LAGE GISTING
Ook wel ondergistende bieren genoemd. Er wordt gesproken van lage gisting als de giststammen bij een temperatuur van 8˚ tot 12˚ hun werk doen. Daarbij zinkt de gist uiteindelijk naar de bodem van de gistkuip. Bij een lage temperatuur zorgt de gist over het algemeen voor minder fruitige smaken en aroma's, esters genoemd, dan bij bovengistende bieren. De smaak van ondergistende bieren komt vooral voort uit de gebruikte hop- en moutsoorten.
- Bokbier: tegenwoordig soms ook bovengistend
- Pils
- Bruin bier: in Nederland ondergistend, in sommige andere landen bovengistend.
BIEREN VAN HOGE GISTING
Ook wel bovengistende bieren genoemd. Deze bieren mogen vergisten bij hogere temperaturen, van 15˚ tot 21˚. Bij deze hogere temperaturen zorgt de gist voor meer esters. Hierdoor zijn bovengistende bieren vaak fruitige of kruidige speciaalbieren. Ook drijft de gist bovenop de vloeistof, terwijl het zijn werk doet.
- Witbier
- Weizenbier
- Blond bier
- Trappistenbier
- Stout bier
- IPA bier
- Dubbel bier
- Tripel bier
- Quadrupel bier
- Saison bier
- Amber bier
- Barley wine
- Porter bier
BIEREN VAN SPONTANE GISTING
Deze bieren worden na het koken aan de open lucht blootgesteld waarin wilde gisten vrij rondzweven. De gisten nestelen zich in een vloeistof en gaan dan hun werk doen. Bij geuze bier gaat de gisting zelfs door in de fles. Deze bieren zijn altijd zurig en complex van smaak.
- Lambiek bier
- Kriek bier
- Geuze bier