Skip to main content

Alles over


Abdijbier

smaak van Abdijbier
smaak van Abdijbier

Abdijbier, dat is toch trappistenbier? Ja, soms wel, maar niet altijd. Abdijbier is geen biersoort maar een verzamelnaam voor verschillende bieren. Dit ligt allemaal nog niet zo simpel. Wij zetten precies voor je op een rijtje wanneer een abdijbier ook trappist is, wanneer niet en welke soorten bier hieronder vallen.

BEKIJK ALLE ABDIJBIEREN

GESCHIEDENIS VAN ABDIJBIER

Abdijbier gaat een flink tijdje terug in de tijd. Het kent z’n oorsprong in de middeleeuwen. Kloosters moesten zelf aan geld zien te komen en begonnen daarom met het brouwen van bier. Dat was een populaire drank, die de monniken ook zelf mochten drinken, en een zekere bron van inkomsten voor de kloosters. Bier was vooral populair omdat drinkwater vaak verontreinigd was. Bier was dus een veiligere en ‘gezondere’ keus in die tijd. Dat kwam natuurlijk doordat bacteriën tijdens het hete brouwproces niet konden overleven, doordat het gekookt was. Maar dat wisten ze toen nog niet.

Abdijbieren hebben een flinke dip in consumptie gekend. In de eerste helft van de 20e eeuw werden de ketels waarin het bier gebrouwen werd omgesmolten om er wapens van te maken voor de wereldoorlogen. Na de oorlog startte gelukkig langzaam de productie van het bier weer op.

WANNEER IS IETS ABDIJBIER?

Voor abdijbier gelden eigenlijk geen brouwregels. Elke brouwer zou zijn bier abdijbier kunnen noemen. Natuurlijk is het wel vaak zo dat deze bieren ook daadwerkelijk verbonden zijn aan een abdij. Mocht je als brouwer dan ook nog het keurmerk 'Erkend Belgisch Abdijbier' willen krijgen dan moet je wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent als brouwer lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.
  • Het bier wordt gebrouwen en verkocht door een niet-trappistenabdij, ter plekke of een ‘lekenbrouwerij’ heeft hier een licentie voor. Zij hebben dan een contract met de abdij waardoor ze de naam van de abdij mogen gebruiken.
  • De brouwerij betaalt de abdij geld dat deze besteed aan liefdadigheid.
  • Bierbrouwen moet historisch onderdeel zijn van de abdij als deze een licentie uitgeeft.
  • De abdij heeft het recht om de controle te voeren over alle reclame en de verkoop .

Voorbeelden van erkende abdijbieren zijn GrimbergenAffligem en Leffe. Val Dieu is het enige abdijbier dat nog echt gebrouwen wordt in een Belgische abdij.

WANNEER MAG ABDIJBIER TRAPPISTENBIER HETEN?

Kort gezegd zijn trappistenbieren altijd abdijbieren maar abdijbieren niet altijd trappistenbieren. Trappistenbier is namelijk een beschermde naam. Bier mag deze naam alleen dragen na goedkeuring van de Internationale Vereniging Trappist. Om het zegel ‘authetiek  trappisten product’ te krijgen, moet bier voldoen aan de volgende regels:

  • Bier mag alleen gebrouwen worden binnen de muren of in de nabijheid van een abdij van de orde der Cisterciënzers van de Strikte Observatie. Leden van deze orde noemt men ook wel trappisten(monniken). Vandaar de naam van het bier natuurlijk.
  • De opbrengst na verkoop van trappistproducten moet gaan naar het eigen levensonderhoud van de trappisten of naar de ‘minder bedeelden’. Er mag dus, met andere woorden, geen winst gemaakt worden.
  • ‘Gewone burgers’ mogen helpen met de productie van het bier, mits onder het toeziend oog van de trappisten. In veel trappistenbrouwerijen is het onmogelijk om de monniken zelf al het bier te laten brouwen. Er zijn simpelweg te weinig trappisten om dit te doen en ze hebben het 5x per dag ook vrij druk met bidden.

Abdij en trappistenbieren zijn speciaalbieren die goed in de markt liggen bij de echte bierliefhebbers.

SOORTEN ABDIJBIER

Er zijn een paar verschillende soorten abdijbier. Abdijbier is dus op zichzelf geen biersoort maar onder dit label vallen wel verschillende biersoorten zoals:

  • Enkel en Dubbel bier- relatief zoet, donkerbruin bier
  • Tripel bier- hoogblond, zwaarder en fruitiger bier (gist vaak na op de fles)
  • Quadrupel bier, oftewel gerstewijn - rijk, zwaar en vaak donkergekleurd bier (gist nog na op de fles)

DORST GEKREGEN?

Het is inmiddels wel duidelijk wat het verschil is tussen abdij- en trappistenbier. Dit verschil zit ‘m vooral in een hele hoop regeltjes. Wil je meer weten over speciaalbieren? Lees hier dan alles over BokbierIPA bier en Geuze bier.

BEKIJK ALLE ABDIJBIEREN

ONTDEK OOK DEZE BIEREN:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.