alles over
Dubbel bier
Je kent het wel. Je zit in de kroeg en krijgt de bierkaart voor je neus. Zoveel opties. Kiezen tussen alle speciaalbieren is nog best lastig. Laten we daar eens wat dieper op in gaan. Een bekende onder de speciaal bieren: dubbel bier. Maar waarom heet het eigenlijk ‘dubbel bier’? En hoe is dit speciaalbier ontstaan? Wij geven antwoord op al je vragen.
WAT IS DUBBEL BIER?
Dubbel bier is een biersoort waarbij tijdens het brouwproces meer graan wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft weer een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter.
Geschiedenis van dubbel bier
De naam ‘dubbel’ bier heeft eigenlijk niets te maken met de samenstelling of de smaak van het bier. Voor een sterker bier heb je meer suikers nodig. Dus ook meer mout. Het is alleen niet zo dat dubbel met precies twee keer zoveel mout is gebrouwen dan een andere biersoort. Hoe komt dubbel bier dan wel z’n naam? Vroeger werd met kruizen op de vaten aangegeven hoe zwaar het bier was dat er in zat. Niet iedereen kon lezen, maar zo begrepen ze allemaal wat er bedoeld werd. Voor dubbel bier werden twee kruizen gebruikt.
Dubbel bier kent zijn oorsprong bij onze zuiderburen in België. We gaan even helemaal terug naar de Middeleeuwen. Monniken brouwden in het klooster al bier. Zij maakten biersoorten met verschillende hoeveelheden alcohol. Nu kennen we deze abdijbieren als dubbel, tripel en gerstewijn.
Dubbel bier is zeer populair in België. In Amerika, waar het bier bijna donkerbruin tot zwart kleurt, vind je ook een aantal brouwerijen die dubbel bier brouwen. Maar denk ook eens aan Argentinië. Zelfs daar hebben ze hun eigen dubbel bier. Wij Nederlanders zijn natuurlijk ook fan!
Vroeger was een groot deel van de bevolking analfabeet. Kroegbazen konden dus aan het aantal kruisen op de biervaten zien welke sterkte bier ze schonken. Wel zo handig.
Brouwproces
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier.
Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting. Alle bieren hebben een hoofdgisting en een nagisting. Wel kunnen sommige dubbel bieren ook nog nagisting op fles hebben. Dan wordt direct na het vullen van de fles gist en suiker toegevoegd. Hierdoor wordt het bier nog voller van smaak en krijgt het de ‘koolzuurprik’.
Dubbel bier vs. tripel bier & quadrupel bier
Wat is nou precies het verschil? Dubbel bier, tripel bier, quadrupel bier. De termen en soorten vliegen je om de oren. Laten we ze eens op een rijtje zetten.
-
Dubbel bier hebben we inmiddels wat beter leren kennen. In het kort is dit een zoetig, niet al te bitter bier met een alcoholpercentage van rond de 6%. Je komt smaken van karamel of lichte koffie regelmatig tegen.
-
Tripel bier is de volgende in deze lijn. Oorspronkelijk was tripel een sterkte-aanduiding. Tegenwoordig gebruiken we de term tripel voor sterke hooggegiste bieren met een moutige, zoetig-bittere smaak en een alcoholpercentage van zo’n 8%. De kleur van tripel is nu vooral goud tot koper, maar er zijn ook tripels die net zo donker als een dubbel zijn. Verder zit er 1% tot 2% meer alcohol in tripel dan in dubbel bier.
-
Quadrupel bier, of eigenlijk gerstewijn (Barley wine), is met z’n alcoholpercentage van rond de 10% nóg sterker. Dit bier bevat nóg meer moutsuikers dan tripels. Over het algemeen is het bier volmondig zoet, met een lichte bitterheid en complexer van smaak dan dubbel bier. Echt bier om van te genieten.
Dubbel bier glas
Dubbel bier drink je uit een tulp of kelkglas. De vorm van het glas zorgt ervoor dat je der aroma’s van het bier goed kunt ruiken. En dat is een groot deel van je smaakbeleving.
Schenken
Schenk je flesje onder een hoek van 45˚ leeg in het tulpglas.
Afschuimen
Afschuimen doe je niet met een dubbel bier. Laat de mooie schuimkraag lekker met rust.
Dubbel bier & eten
Dubbel bier is zoeter dan pils en heeft over het algemeen een iets zachtere, moutigere smaak en een fruitige en karamelachtige afdronk. Door deze speciale smaken is dit bier ook erg lekker ín en bij diverse gerechten. Kortom, wat eten we bij dubbel bier?
-
Vlees, en dan hebben we het over veel én gegrild vlees. Denk bijvoorbeeld aan Mexicaanse of Argentijnse stukken vlees.
-
Geitenkaas is ook heel goed te combineren met een dubbel bier. Dit volle bier laat ruimte over voor de sterkte geitenkaas smaak.
-
Op zichzelf al een traktatie: chocolade truffels. Met een dubbel biertje erbij al helemaal een feest.
Dorst gekregen?
Voel je je al een echte dubbel bierkenner? Als je in het vervolg een dubbel bier van de bierkaart bestelt weet je in ieder geval een beetje wat je kunt verwachten. Zitten je vrienden met hun handen in het haar? Help ze kiezen met behulp van jouw nieuwe kennis. Zijn ze je zeker dankbaar voor. Of bestel een paar dubbel biertjes en nodig ze bij je thuis uit!