Alles over
Pils
Pils wordt in de volksmond vaak het ‘normale bier’ genoemd, maar waarom? Als je hier een biertje bestelt in de kroeg, krijg je bijna altijd pils. Maar is dat wel terecht? Kort gezegd: nee. Hoewel mensen het vaak denken zijn bier en pils geen synoniemen van elkaar. Alle pils is bier, maar bier is veel meer dan pils alleen.
Wat is pils?
Pils is het meest gedronken bier in Nederland. Daarom zien we het vaak als de 'normale' biersoort. De kleur is goudgeel en het alcoholpercentage ligt tussen de 4,1% en 5,1%, maar meestal rond 5%. De bitterheid is lager dan sommige zwaardere speciaalbieren, waardoor pils lekker toegankelijk is voor de meeste bierdrinkers.
De geschiedenis van pils
Pils is al 175 jaar oud! Het werd in 1842 voor het eerst door de Duitser Josef Groll gebrouwen. Dit gebeurde in de Tsjechische stad Pilsen, vandaar de naam van het bier: pils. Door de ontevredenheid over het bier in Pilsen besloot Groll een eigen bier te brouwen. Uniek was dat het brouwproces geen gebruik maakte van bovengisting, maar van ondergisting. Dit houdt in dat bier bij lage in plaats van hoge temperaturen werd vergist. En met succes!
Ondanks dat pils het meest gedronken bier is in Nederland en België, is het natuurlijk niet het enige bier. Hoewel mensen het vaak denken zijn bier en pils dus geen synoniemen van elkaar. Hieronder gaan we verder in op de verschillen tussen pils, bier en speciaalbier.
Wat is het verschil tussen pils en bier?
Als je in een kroeg een biertje bestelt krijg je in Nederland bijna altijd gewoon pils. Echter als je goed naar de termen bier en pils kijkt hoort dat niet zo te zijn. Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Bier is namelijk de overkoepelende naam voor diverse biersoorten, waarvan pils er één is. We zetten hier alle biersoorten voor je op een rij.
Wat is het verschil tussen pils en speciaalbier?
Het klinkt heel simpel: pils is het meest ‘standaard’ bier en speciaalbier heeft iets speciaals. Dat is natuurlijk niet alles. Een van de belangrijkste verschillen tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Vrijwel alle speciaalbieren zijn bovengistend en pils is ondergistend. Doordat de meeste speciaalbieren bovengistend zijn, en dus bij hogere temperaturen worden vergist, ontstaat er veel meer smaak door de gist. Daarnaast voegt men aan veel bovengistende bieren nog smaakmakers toe, zoals kruiden, specerijen of fruit.
Door de ontevredenheid over het bier in pilsen besloot Groll een eigen bier te brouwen.
Het brouwproces van Pils
Pils, ook wel pilsner, is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Pils wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist en bevat ongeveer 5% alcohol. Soms worden suiker en ongemoute granen, zoals maïs, toegevoegd. Deze extra ingrediënten verhogen wel het alcoholpercentage, maar voegen weinig toe aan de smaak. Pils heeft dan ook de reputatie een vrije zwakke smaak te hebben. Ondanks deze reputatie is het toch nog steeds het meest gedronken bier in Nederland en België.
3 soorten pils
Pils is er in alle soorten en maten. Wij zetten de 3 bekendste en belangrijkste voor je op een rijtje:
- Bohemian pilsner komt oorspronkelijk uit Tsjechië. Bohemen is een regio die een groot deel van het land beslaat. Hier maakt men medium-volle tot volle bieren die worden gekenmerkt door veel koolzuur en pittige Tsjechische hopsoorten. Deze geven een bloemige aroma en een scherpe, bittere afdronk.
- Duitse pilsner is vergelijkbaar met Bohemian pilsner. Vaak is het iets lichter van kleur en sterker gehopt. Verder heeft het een dichte, witte schuimkraag en ligt het alcoholpercentage hoger dan het Tsjechische pils. Zo rond de 5%.
- Klassieke pilsners zijn super dorstlessend, mits ze vers zijn. Niets is zo teleurstellend als een oude pilsner. Een klassieke pilsner is bitter en fris van smaak.
Pils glas
Pils serveer je in een fluitje of anders een vaasje. Welke je kiest is helemaal aan jou. Een vaasje is wat breder dan een fluitje dus test gewoon wat het lekkerst in de hand ligt.
Schenken
Een pilsglas spoel je eerst altijd goed af met helder, koud stromend water. Hierdoor blijft het bier langer fris. Schenk het bier dan onder 45˚ in het fluitje of vaasje.
Afschuimen
Spatel het bier altijd af met een natte spatel. Dit sluit het bier mooi af. Nu is ‘ie klaar voor consumptie.
Pils & eten
Pils is voornamelijk hoppig en bitter. Zowel op de tong als in de afdronk. Deze smaak laat zich goed combineren met verschillende soorten eten. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- Sushi: de hopsmaak van pils versterkt de smaak van sojasaus en rauwe vis.
- Mozzarella: met z’n zachte smaak heeft mozzarella een subtiele tegenhanger nodig. Pils past hier dus met een vrij neutrale biersmaak heel goed bij.
- Cake/biscuit: Meestal grijpt men sneller naar de zoetere bieren maar pils past perfect bij een neutraal (na)gerecht als cake.
Dorst gekregen?
Dat was in het kort pils. Je weer nu waar de naam pils vandaan komt. Of wat het verschil is tussen bier en pils. Leuk om te vertellen vanavond in de kroeg of als je op het terras zit. Met bier kun je alle kanten op: de huidige bier diversiteit speelt perfect in op elk seizoen, gerecht of moment. Dorst gekregen? Neem gerust eens een kijkje bij alle pilsners in onze shop. Er is zoveel te ontdekken!