Alles over
Radler
Radler; voor de één een verfrissend licht biertje voor op het terras. Voor de ander, vooral voor speciaalbier liefhebbers, een doodzonde. In ieder geval een zeer geliefd biertje onder fietsers en andere sporters. Maar wat weten we eigenlijk over dit zomerse biertje dat steeds opduikt wanneer het zonnetje verschijnt?
WAT IS RADLER?
Radler is een combinatie van pils of bruin bier en limonade. Dat maakt het zo'n lekkere dorstlesser. Maar echte biergoeroes hebben er moeite mee om Radler tot biersoort te benoemen. Volgens hun verdwijnt het karakter van bier door de toevoeging van limonade. Wel of geen echt biersoort; een Radles smaakt heerlijke verfrissend op het terras.
GESCHIEDENIS VAN RADLER
De geschiedenis van radler is zoals met veel bieren niet helemaal helder. Ligt misschien aan de drank zelf? Het verhaal gaat dat de Duitser Xaver Kugler zijn kroeg, de Kugler Alm, opende in een mooi natuurgebied net onder München. Toen fietsen steeds populairder werd in Europa bleek dit de perfecte plek voor een pitstop. In 1922 legde Kugler een fietsroute aan langs zijn kroeg en jawel, de fietsers stroomden toe. Maar in zulke grote getalen dat Kugler het niet meer aan kon. Al snel dreigde hij door zijn voorraad bier heen te zijn! Om al deze dorstige fietsers toch te kunnen helpen besloot hij zijn bier te mengen met limonade. Het mengsel van 50% bier en 50% limonade vond gretig aftrek. Het mengsel noemde hij Radlermass, genoemd naar de ‘ Fahrradfahrer’ (beter bekend als de fietser) in combinatie met Mass; Duits voor een 1-liter bierpul.
Radler is vooral populair in Duitsland en andere landen in centraal Europa. In Nederland en België wordt tegenwoordig ook Radler geproduceerd.
Radler is niet hetzelfde als fruitbier, waar het bier ook daadwerkelijk met fruit wordt gebrouwen.
Brouwproces
Radler wordt gemaakt van vaak 50 of 60% bier en de overige 40/50% limonade. Radler kan gemaakt worden met zowel bruin als wit bier en pils. Dit verfrissende drankje wordt gezien als een frisdrank met alcohol, vaak gemaakt met citroenlimonade. Het is echter niet hetzelfde als fruitbier, waar het bier ook daadwerkelijk met fruit wordt gebrouwen. Het alcoholpercentage van dit ‘bier’ ligt tussen de 2% en 3%.
RADLER EN SHANDY
Er zijn veel variaties/namen voor radler. Zo komen russ en shandy beide voorbij. Wat is wat?
- Shandy: Niks anders dan radler. Dit is de naam die onze Engelse buren het drankje geven.
- Russ: dit is een mix van hefeweizen en limonade. Hefeweizen is een tarwebier met een vaak zoetige, fruitige smaak. Dit bier wordt vaak al gedronken met een schijfje citroen en past dus perfect in de mix met limonade.
- Verschillende smaken radler: Tegenwoordig kun je niet alleen radler citroen krijgen. Denk ook eens aan smaken als grapefruit, munt-limoen, appel-limoen en guarana-limoen.
RADLER GLAS
Neem een mooi hoog vaasje voor een koude radler. De goudgele kleur komt mooi uit in het glas.
Schenken
Schenk je koude radler in een keer leeg in een goed hoog glas.
Afschuimen
Schuim je radler af met een natgemaakte spatel. Deze legt een klein filmpje van water op de schuimkraag waardoor ‘ie mooi in stand blijft.
RADLER & ETEN
De meeste soorten bier zijn zeer goed te nuttigen in of bij het eten. Omdat radler relatief nieuw is is hier nog wat minder mee geëxperimenteerd. Probeer gerust zelf eens hoe je dit frisse, fruitige bier kunt gebruiken tijdens het koken.
- Probeer in ieder geval eens kip te stoven in radler. Kip en citroen zijn altijd al een goede combinatie! Pas het recept voor deze stoofschotel met kip, chorizo en olijven een beetje aan en je hebt een heerlijk mediteraans citroenkippetje.
- Frozen fruit: een heerlijk koud toetje voor in de zomer. Voeg naast het yoghurtijs een scheutje radler toe voor een frisse citroen kick.
-Shandy’s of radlers met een hoog citrusgehalte passen goed bij de aardachtige smaak van brie door het mooie contrast van de twee.