Alles over
Stout bier
Klinkt al leuk hè, die naam. Maar hoe komt stout bier aan zo’n gekke naam? Stout bier is een zwaar bier dat bekend staat om z’n donkere, bijna zwarte kleur en dikke romige schuimkraag. Het allerbekendste stout bier is natuurlijk Guinness, maar er zijn nog zoveel meer varianten stout bier. Ken jij ze al allemaal?
WAT IS STOUT BIER?
Stout bier is een sterkere variant van Porter bier. 'Stout' is dan ook het Engelse woord voor sterk of krachtig. Tegenwoordig is het verschil in sterkte tussen porter en stout minder duidelijk dan vroeger. Omdat er veel verschillende soorten stout bier zijn, loopt het alcoholpercentage uiteen van 3% tot wel 13%. De smaak is zwaar en kan vrij bitter zijn, of juist wat zoeter. De kenmerkende kleur van stout bier is zeer donker.
GESCHIEDENIS VAN STOUT BIERGESCHIEDENIS VAN STOUT BIER
Stout bier komt oorspronkelijk uit Engeland. In 1677 werd voor het eerst gesproken over stout porters, later verbasterd tot stout. In het Engels betekent stout, vrij vertaald, sterk of krachtig. Het heeft dus niets met het Nederlandse woord stout te maken. Vroeger was een stout biertje altijd sterker dan porter. Tegenwoordig is dit niet meer altijd het geval. Soms is het dus ook lastig om de twee soorten bier uit elkaar te halen.
BROUWPROCES
Stout bier wordt gemaakt met een basis van geroosterde mout. Er zijn zowel hoog- als laaggistende varianten van dit bier. Door toevoeging van ingrediënten worden er inmiddels veel verschillende soorten gebrouwen.
SOORTEN STOUT BIER
et aantal variaties binnen deze biersoort is groot. Vaak worden er bijzondere smaken aan het stout bier toegevoegd waardoor het weer een andere naam krijgt. We zetten alle soorten op een rij:
-
Porter en stout zitten wel in hetzelfde straatje maar zijn niet hetzelfde. Stout is de sterkere versie van porter. Het wordt niet, zoals bij porter, gemaakt van ongemoute gerst maar van geroosterde mout.
-
(Russian) Imperial stout: dit bier is zwart in kleur en is zeer rijk en complex van smaak. Vroeger werd het vooral gedronken aan het Russische hof, vandaar de naam. Veel voorkomende smaken in dit bier zijn geroosterde chocolade, cacao, koffie en soms een hint van karamel. Ook donker fruit is te proeven en het bier is vrij bitter door de hoeveelheid hop die wordt gebruikt. In de mond voelt dit bier dikkig en romig aan. Het alcoholpercentage ligt tussen de 8% en 13%. Sterk biertje dus!
-
American stout is een bierstijl met veel koffie en chocolade invloeden. Hoparoma en hopsmaak zijn vaak aanwezig en ook citrustonen zijn te ontdekken. Dit is een stevig biertje met een droge afdronk. Het alcoholpercentage ligt tussen de 6% en 9%.
- English style oatmeal stout: de gebruikte havermout in dit bier geeft het een zacht en rijk gevoel. Smaken die naar voren komen zijn karamel en chocolade. In tegenstelling tot bij een American stout is dit bier niet bitter. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4% en 6%.
- English style sweet stout noemen we ook wel cream stout. Dit bier is zoetig door de mout en karamel en chocolade tonen. Melksuiker geeft deze stijl meer body en zorgt voor een zijdeachtig gevoel op de tong. Geen bier voor de lactose intoleranten onder ons. Het alcoholpercentage ligt tussen de 3% en 6%.
- Dry stout of Irish stout komt voort uit de Engelse porter en is donkerbruin tot bijna zwart in kleur. Deze stijl heeft qua smaak een flink geroosterd karakter en in de afdronk proef je duidelijk (gebrande) koffie. Zoals de naam al aangeeft heeft dit bier een hele droge afdronk. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4% en 6%.
Stout bier heeft niets met slecht gedrag te maken. 'Stout' is Engels voor sterk of krachtig.
STOUT BIER GLAS
Imperial stout bier schenk je in een snifterglas omdat hier de zwaardere aroma’s van het bier goed in te ruiken zijn. De andere stout soorten schenk je in een nonic pint glas.
Schenken
Schenk je bier uit terwijl je het glas iets scheef houdt.
Afschuimen
Schuim het bier niet af. De schuimkraag laat je met rust, zodat die zijn eigen gang kan gaan.
STOUT BIER & ETEN
Dit zeer donkere bier is vaak zwaar en bitter of zoals bij een English style sweet stout wat zoeter. Smaken die je veel terug proeft zijn koffie, donkere en bittere chocolade en soms karamel. Dit uitgesproken bier kan heel lekker zijn bij de juiste gerechten. Kies hierbij voor robuuste smaken.
- De uitgesproken smaak van stout past heel goed bij wild vlees zoals bijvoorbeeld hertenbiefstuk maar denk ook aan konijn of fazant.
- Een fruittaartje is ook erg lekker met stout bier. De tegengestelde smaken zorgen er juist voor dat het samen zo goed smaakt.