Skip to main content

Alles over


Weizenbier

Weizenbier

Weizenbier, afgekort Weizen, is een friszuur bier. Je kent ‘m misschien wel van van het après skiën in Oostenrijk of de terrassen in Duitsland. Maar wist je dat er meerdere varianten zijn van Weizenbier? En ken je het verschil tussen Weizen en witbier? In dit artikel kom je erachter hoe dat zit en lees je meer over onder andere de oorsprong en het brouwproces van Weizenbier.

Wat is Weizenbier

Weizenbier is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Het relatief lage alcoholpercentage van 2,8% tot 3,4% in Weizenbier maakt dat je dit lichte bier lekker makkelijk wegdrinkt. Daarnaast zit er volop tarwe in dit bier. Er zit namelijk gemiddeld 60% tot 70% tarwemout in Weizen. Welke bieren dat zijn? Denk bijvoorbeeld aan Hertog Jan Weizener.
 

VERSCHIL TUSSEN WEIZEN EN WITBIER

Weizenbier en witbier: de namen zijn misschien verwarrend, maar er zijn grote verschillen tussen de twee. Weizenbier moet volgens de Duitse regels voor 50% uit tarwe bestaan en mag behalve graan, hop en water geen andere grondstoffen bevatten.
Witbier wordt met ongemoute tarwe gebrouwen en er worden vaak nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals koriander of sinaasappel. Witbier bevat dus niet minder tarwe dan Weizenbier. Maar de gebruikte tarwe is niet gemout.

Witbier en Weizenbier zijn dus niet hetzelfde! Wil je weten wat er nog meer schuilt achter witbier? Lees dan alles over witbier
 

DE VERTALING VAN WEIZEN

In Duitsland wordt Weizenbier vaak geschreven als Weißbier. Daarnaast is een ongefilterde Weizen ook licht wit van kleur. Niet geheel onlogisch om te denken dat de naam komt van het Duitse woord Weiß (dat wit betekent).

Toch vertaalt Weizenbier zich niet naar witbier. Weizen betekent namelijk tarwe. De naam is dan ook afkomstig van de hoeveelheid tarwemout die in de meeste Weizenbieren zit. Ook de Duitsers bedoelen met Weißbier echt Weizen en geen witbier. 

GESCHIEDENIS VAN WEIZENBIER

Weizenbier komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het eerste Duits Weizenbier werd gebrouwen in Beieren. Daar waren de vorsten zo’n fan van dit verfrissende, zurige bier, dat ze in 1520 één brouwerij het alleenrecht gaven om al het Weizenbier te produceren. Dit was een bijeffect van het Reinheitsgebot, waarin werd bepaald dat gerst voor de bierbrouwers was en tarwe voor de bakkers. Alleen die ene brouwerij mocht tarwe gebruiken. De brouwerij, geleid door de hertog van Degenberg (en zijn nakomelingen), was tot 1620 in de familie eigendom. Daarna kwam het in handen kwam van de Beierse vorsten.

Weizenbier bevat minstens 50% tarwe en wordt vooral gebrouwen in Duitsland. In Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, Scandinavië en Noord-Amerika wordt dit bier graag gedronken.

WEIZENBIER BROUWEN: HOE WERKT DAT?

Het bovengistende Weizenbier kent vanuit de Duitse regels maar maximaal 4 ingrediënten: een graansoort (in dit geval dus tarwe), gist, hop en water. Hop is alleen zo weinig aanwezig, of wordt helemaal niet gebruikt, dat dit bier helemaal niet bitter is van smaak.

De gebruikte gisten in Weizenbier produceren veel esters. Esters zorgen voor de fruitige, kruidige smaken die vergelijkbaar zijn met banaan en kruidnagel. Het gist is daarom zeer bepalend voor de smaak van Weizenbier.

Wil je graag je eigen Weizen brouwen? Dat kan! Er zijn bierbrouw pakketten Weizenbier recepten die je daarbij kunnen helpen.

SOORTEN WEIZENBIER

Er zijn veel verschillende varianten binnen het Weizenbier. Allemaal net wat anders door de ingrediënten of het brouwproces. We zetten ze even op een rijtje:

  • Hefeweizen: in dit blond bier is een deel van de gist, ‘hefe’ achtergebleven. Dit zorgt voor een troebeler bier met veel smaak.
  • Dunkelweizen: it’s all in the name; dunkelweizen wordt met donkere mout gemaakt. Het resultaat is een bier met meer donkere smaken, zoals en cacao.
  • Kristallweizen: de gist uit dit bier is volledig uitgefilterd. Dit zorgt dus voor een ‘kristalhelder’ biertje.
  • Weizenbock: het Weizenbier onder de bokbier. Stevig, hoger in alcoholpercentage (ca. 8%) en met een accent van zachte tarwe.

Het lekkerste Weizenbier

Bij Gall & Gall vind je de lekkerste weizenbieren. Probeer één van onze favorieten hieronder of kies uit het gehele assortiment. 

Bestel hier jouw Weizenbier

Hoe drink je Weizenbier

Weizenbier drink je uit een hoog 500 ml glas. De vorm van het glas doet een beetje denken aan een slanke, hoge vaas. Het is de finishing touch, maar voor de smaak maakt het in principe niet uit of je Weizen drinkt uit een authentiek glas of een andere.

Weizen schenken

Weizenbier goed inschenken is een een kunst! Houd het glas bijna horizontaal en schenk de fles rustig bijna leeg. Je ziet meteen een forse schuimkraag ontstaan. Langzaam beweeg je het glas rechtop terwijl je schenkt. Je laat twee of drie centimeter bier in de fles zitten. Dit laatste bier wals je stevig rond tussen je handpalmen, zodat alle gist los komt van de bodem. Schenk nu dit laatste beetje uit. Je ziet de gist door het bier dansen in lange, sierlijke draden. Een prachtig gezicht!

Weizen afschuimen

Schuim het weizenglas niet af. Laat de mooie schuimkraag met rust, die weet precies wat het moet doen.

Weizenbier bij het eten

Weizenbier is een bier dat niet bitter, maar juist meer fris en fruitig van smaak is. Het smaakt heel goed bij verschillende lichte, zomerse gerechten. Denk eens aan:

  • Een zomerse salade: een echte klassieker. De caesar salade. Daar past een zomerse weizen lekker bij.
  • Mexicaans: een Weizenbier smaakt heerlijk bij die tortilla met gekruid gehakt en kaas. Het koolzuur in het bier kan prima tegen deze sterke smaken op.
  • Fruit: dit lichte bier past het best bij lichte fruitige toetjes zoals deze heerlijke fruitspiesjes. Lekker als dessert na die zomerse salade.

DORST GEKREGEN?

Je bent nu helemaal op de hoogte van alle soorten Weizenbier. En als mensen zeggen dat weizen hetzelfde is als witbier, kun jij ze uitleggen dat dit niet klopt.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.