Alles over
Witbier
Wat is witbier?
Geschiedenis van Witbier
Witbier komt oorspronkelijk uit België en is al zo’n 400 jaar oud. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw was witbier zo goed als uitgestorven, totdat melkboer Pierre Celis bedacht dat dit wel erg zonde was. Hij kocht van z’n spaargeld een brouwerij. Brouwerij De Kluis lag in het dorpje Hoegaarden. De bewoners hier waren heel enthousiast over het witbier. Langzaamaan verspreidde de populariteit verder over België en snel ook daarbuiten.
Waarom witbier zo heet, zijn de meningen over verdeeld. De meest aannemelijke theorie is dat het vernoemd is naar het Oudnederlandse woord “weit” dat tarwe betekend. Aangezien dit tarwebier eerst ’weitbier’ heette, is er een grote kans dat de verbastering hiervan witbier is geworden.
Brouwproces
Witbier is een bovengistend tarwebier. Het wordt vaak gebrouwen met een klein deel gerstemout, ongemoute tarwe en soms een beetje haver. Doordat het bier ongefilterd is heeft het een troebel uiterlijk. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 5 en 6 procent. Aan witbier worden vaak sinaasappelschil en kruiden, zoals koriander of anijs, toegevoegd. Dit zorgt voor de wat zoetere smaak van het bier. Hop is vrijwel niet aanwezig en het koolzuurgehalte ligt hoog.
Witbier vs. weizenbier
Je zou denken dat witbier en Weizenbier dezelfde biersoort zijn. Maar dat is het niet, ook al lijkt de ene term een vertaling van de andere. Het grote verschil zit ‘m vooral in de regelgeving. Weizenbier moet volgens de Duitse bierregelgeving voor minstens 50% uit tarwe bestaan en mag naast graan, hop en water geen andere ingrediënten bevatten. Witbier zit niet aan deze strenge regels vast. Hier worden dan ook andere ingrediënten aan toegevoegd, zoals sinaasappelschil en kruiden als koriander.
Witbier glas
Witbier drink je uit een een dik en stevig glas. Van boven is dit glas net wat breder dan aan de onderkant. Een soort pot met een dikke rand.
Schenken
Wit bier schenk je, goed koud, in een keer uit in het glas. En dan dus liever niet garneren met een schijfje citroen.
Afschuimen
Witbier schuim je niet af. Laat de mooie schuimkraag lekker met rust, zodat het zijn werk kan doen.
Witbier & eten
Door de toevoeging van citrusschillen heeft witbier een frisse, citrusachtige smaak met een lichte, zoete afdronk. Vaak krijg je op een terras een schijfje citroen in je witbier. Volgens kenners een echte no-go. In de tijd dat de vraag naar witbier nogal groot werd had de brouwerij in Hoegaarden niet genoeg tijd om het bier te laten rijpen en zo vanzelf die friszure smaak te krijgen. Om toch de citrussmaak over te brengen is toen het schijfje citroen geïntroduceerd. Inmiddels niet meer nodig maar soms nog wel zo geserveerd. Tot grote ergernis van veel bierliefhebbers. Het maakt het schuim namelijk stuk en geeft een agressieve smaak aan het bier.
Wit bier combineert heerlijk met de volgende gerechten:
- Mosselen: Een klassieke combinatie met witbier.
- Witte asperges: Vaak denken we bij asperges aan witte wijn maar denk ook eens aan een witbiertje. Je kunt dit niet alleen heel goed drinken bij dit gerecht maar de variatie van een scheutje witbier door je quichemengsel is ook erg lekker.
- Sinaasappel toetje: Dit toetje en witbier complementeren en versterken elkaar door het citruskarakter. En zeg nou zelf, chocolade en citrus passen toch super goed bij elkaar?
Dorst gekregen?
Witbier wordt vaak over een kam geschoren met weizenbier maar dat is dus niet hetzelfde. Wil je meer lezen over weizen? Lees dan hier verder. En dat schijfje citroen kun je beter weglaten als je een witbiertje drinkt. Die kennis kun je maar mooi delen met je vrienden nu. Naast erover praten, is het vooral leuk om ‘m gezellig met vrienden te drinken.